Nejoblíbenější bioprodejna a nejlepší sedlák PRO-BIO

logo_probio_male.jpg Ocenění Nejlepší sedlák PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců a Nejoblíbenější bioprodejna za letošní rok převzaly do svých rukou v roce 2012 dámy z východu Čech.  

Monika Menčíková spolu se svou rodinou v pohraničí vybudovala téměř z ničeho ukázkovou ovčí farmu. V současné době chová více než 400 ovcí.  Jana Lukešová začínala s malou provozovnou se třemi stoly a prodejním pultem v historickém jádru Hradce Králové. Dnes provozuje jídelnu a dvě bioprodejny.

„Jsem velmi ráda, že se ocenění dostalo právě těmto dvěma ženám. Obě dokazují, že poctivá práce přináší výsledky. Díky jejich nasazení, iniciativě a píli vznikly podniky, jež si zaslouží opravdový obdiv. Monika Menčíková dokázala vybudovat velkou farmu, jejíž produkce je dotažena do konce, včetně finalizace výrobků a jejich distribuce. Bioprodejny a jídelna zdravého životního stylu Jany Lukešové nabízí v centru krajského města alternativu fastfoodům a prodejním řetězcům,“ uvedla Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.  

Nejlepší sedlák

Ocenění Nejlepší sedlák PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců 2012 putuje do Šonova na Broumovsko. Farmářka Monika Menčíková začínala hospodařit před 17 lety na chalupě předků. Postupně vybudovala za pomoci svého manžela ovčín pro zimní ustájení, na pastvině dojírnu a také výrobnu sýrů. Patnáct let dojila všechny ovce ručně. Strojové dojení využívá teprve dva roky. V sezoně od jara do podzimu každý den zpracovává více než 150 litrů ovčího mléka. „Vyrábíme jogurty, jogurtové nápoje, měkké i tvrdé sýry. Prodáváme je buď přímo ze dvora, na ověřených farmářských trzích nebo dodáváme do vybraných prodejen,“ popisuje činnost Monika Menčíková. Ocenění si velmi váží, neboť práce na ovčí farmě není jen romantika, jak by se mohlo na první pohled zdát. Obzvlášť v zimějsou život a práce v horách velmi náročné.

Man__el___Men____kovi_445.jpgNejoblíbenější bioprodejna

Nejoblíbenější bioprodejnou PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců 2012 se stala Bazalka v Hradci Králové, která k městu patří již do roku 1992. Jana Lukešová začínala velmi skromně v nevelké prodejně s kuchyní. Zdravé pokrmy paní Lukešové však rychle získaly na oblibě, a tak nebylo výjimečné, že v době oběda se zákazníci do provozovny nevešli. Prodejna se proto v roce 2009 přestěhovala, ale ještě před tím vznikla Jídelna ve dvorku na frekventovanějším místě v centru města a samoobslužná bioprodejna na Gočárově ulici. Jana Lukešová zaměstnává i znevýhodněné osoby. „Zvažuji rozšíření o výrobnu na principu sociálního podniku, jež by dal práci jinak téměř nezaměstnatelným lidem,“ přiblížila plány Jana Lukešová. Se zaměstnanci nejrůznějších charakterů má bohaté zkušenosti. Vždyť za dvacet let v Bazalce postupně pracovalo na pět set lidí – brigádníků i zaměstnanců.

Jana_Luke__ov___p__eb__r___cenu_2012_445.jpgOcenění Nejlepší sedlák PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců a Nejoblíbenější bioprodejna PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců uděluje svaz každoročně. V loňském roce byli oceněni Josef Košař z Lukové na Zlínsku a Natural centrum v Jihlavě.

Zdroj: tisková zpráva

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,