Nejlepší české biopotraviny představuje krátký film

Biopotravina_roku_film_probio110.jpg Nový krátký film představuje výherce posledního ročníku soutěže Česká biopotravina.   

Materiál se natáčel přímo u výrobců. Komorní filmový štáb pod vedením Kateřiny Krejčové tak v průběhu přípravy snímku navštívil ekologické zemědělce hned ve čtyřech krajích České republiky. Představen byl na mezinárodním veletrhu biopotravin BIOFACH v Norimberku.

„Ve snímku je představeno, kde a jak vznikaly oceněné biopotraviny. Spotřebitel, vidí, kdo za úspěšným výrobkem stojí, i podmínky, ve kterých se vyrábí,“ přiblížila Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

Za výhercem soutěže – na Biofarmu Sasov se filmaři vypravili na Vysočinu, kde Josef Sklenář chová přeštická prasata. Jejich biosádlo doplněné o výluh z konopí, které se na farmě rovněž pěstuje, získalo titul Česká biopotravina 2014. Přeštické černostrakaté prase je v Česku vyšlechtěným plemenem, na které se v průběhu desetiletí tak trochu pozapomnělo. V Sasově se jednak pokrčuje s jeho chovem a udržuje tak genofond. Samozřejmě „přeštíci“, jak se jim důvěrně říká, si ve filmu zahráli také.

Biozeleninu pěstuje Miloš Kurka v Černíkovicích na Královéhradecku. Do jeho skleníků se vydala kamera rovněž. Černíkovické okurky hruboostné odrůdy totiž v soutěži zabodovaly v kategorii Biopotraviny rostlinného původu obdobně jako předcházející rok Černíkovické beraní rohy. Ekologické zelinářství sází na pečlivou ruční výrobu, a to jak na poli, tak při zpracování. Zkrátka, Kurkovy okurky chutnají jako od maminky, neboť obdobným způsobem jako doma se i zpracovávají.

Za cukrovým hráškem se vypravili filmaři až na Horňácko. Tamní Horňácká farma pěstuje řadu plodin a hrášek je jen jednou z nich. Nečekejte žádné lány – opět se potvrzuje, že kvalita není přímo úměrná rozloze polností, na kterých se plodina pěstuje. Iva Nováková Pavlíková vysvětlila, že tajemství tkví v čerstvosti, a tudíž rychlosti zpracování. Množství výrobků je tedy limitované, což však nebrání k získání prestižního ocenění, v tomto případě v kategorii Biopotraviny pro gastronomii, pochutiny a ostatní.

Kamera se podívala i do vinohradu. V kategorii biovíno byl oceněn Petr Marcinčák, který pěstuje révu v mikulovské vinařské podoblasti. Právě v jeho vinařství se zrodilo vítězné oranžové víno odrůdy Rulandské šedé. Vzniklo z výběru z hroznů, které byly sklizeny v roce 2013.

Spotřebitelé si díky filmu dokážou udělat lepší představu o lidech, kteří vyrábí ty nejlepší tuzemské biopotraviny. Škoda jen, že film ještě neumí přenést čichové a chuťové vjemy. Zkrátka – nejlepší je ochutnat. Malá filmová degustace je k dispozici na zde

Biopotravina_roku_film_probio445.jpgV Norimberku prezentuje české bioprodukty nejenom video. Na českém stánku našeho ministerstva zemědělství se mj. představují i členové PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.  Na exkurzi za inspirací se sem také vypravil celkový vítěz soutěže Česká biopotravina – Biofarma Sasov, neboť veletrh BIOFACH je hlavním partnerem soutěže Česká biopotravina, kterou organizuje Svaz  PRO-BIO.

Zdroj: PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Příspěvky

Nejlepší české biopotraviny představuje krátký film Odpovědět   Petr Weidenthaler 16. 02. 2015, 09:16:41
Rád bych se na film podíval, ale není tu ani název… co takhle třeba odkaz na film?!?
Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft květen rgt
Po Út St Čt So Ne
18     1 2 3 4 5
19 6 7 8 9 10 11 12
20 13 14 15 16 17 18 19
21 20 21 22 23 24 25 26
22 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,