Nejlepší biopotravinou v oboru gastro jsou vařené biobrambory z Jihlavy

Bio_brambory_va__en___vakuovan__2.jpg Vítězem kategorie „bio výrobky pro gastronomii“ v 7. ročníku soutěže Česká biopotravina roku 2008 byly včera večer na Veletrhu G+H v Brně vyhlášeny „ Bio brambory vařené vakuované“, vyráběné panem Josefem Sklenářem z Biofarmy Sasov u Jihlavy.  

CeskeBio2008_kat_gastronomie.jpgVe spolupráci s partnerem soutěže, společností Veletrhy Brno, využili včera zástupci Potravinářské komory ČR a PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců slavnostního Galavečera vinařů na Veletrhu G+H, 4. mezinárodním veletrhu gastronomie, hotelových služeb a veřejného stravování, k vyhlášení výsledků „gastronomické" kategorie.

„Biopotraviny si získávají v oblasti gastronomie stále větší oblibu. Proto byla letos poprvé v soutěži vytvořena nová kategorie „gastro". Jejím cílem je podpořit vývoj nových domácích biovýrobků a dodavatelského řetězce v oblasti gastronomie a veřejného stravování" říká Tom Václavík, organizátoBio_brambory_va__en___vakuovan__1.jpgr soutěže.

Josef Sklenář je zkušeným ekologický zemědělec a průkopník ekologického chovu prasat v České republice. Od loňského roku se věnuje také dalšímu zpracování biobrambor a jejich uvádění na trh. Právě v oblasti gastronomie vidí pan Sklenář ideální uplatnění svých biobrambor: „Naše vařené, vakuově balené brambory jsou ideálním výrobkem pro kuchyně, které chtějí do svého jídelníčku zařadit biopotraviny. Jejich příprava je velmi jednoduchá a rychlá", říká Josef Sklenář. Kromě tohoto výrobku dodává pan Sklenář na trh také další bramborové speciality: bio bramborový knedlík, Zmrazené bio bramborové hranolky a Zmrazené bio bramborové tolárky. Zpracování biobrambor probíhá ve firmě Mrazírny Brtnice, a.s.

Farma pana Sklenáře vznikla ze školního statku v Sasově u Jihlavy. Velký areál statku umožňuje provozovat řadu činností, a toho pan Sklenář maximálně využívá. Kromě chovu prasat, což je stěžejní činnost farmy, se věnuje také chovu skotu, ovcí a koní. V posledních letech se farma pustila také do pěstování krmných plodin, pohanky, brambor, cibule a sóji. V roce 2004 získal Josef Sklenář cenu Česká biopotravina roku za biouherák.

Moravsky_knedlik.jpgZmrazen___bio_bramborov___hranolky1.jpgPorota v kategorie „gastro" vybírala celkem ze tří výrobků. Kromě vítězného to byly ještě Bio Moravský knedlík od firmy Svoboda-výroba domácích knedlíků s.r.o. a druhý výrobek od pana Sklenáře, Zmrazené bio bramborové hranolky.

„Cílem soutěže je podpořit vynikající kvalitu v celém dodavatelském řetězci oboru biopotravin a zviditelnit nejkvalitnější české biopotraviny", komentoval výsledky soutěže Tomáš Kreutzer, ředitel Potravinářské komory ČR. „Uplatnění českých bioproduktů na domácím trhu je zásadní pro trvalý a úspěšný rozvoj českého ekologického zemědělství", dodává Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.
Přihlásit nový biovýrobek do prestižní soutěže využilo v roce 2008 27 českých potravinářských firem a o titul Česká biopotravina roku soutěžilo 52 biopotravin. Kromě hlavní ceny a včera vyhlášené kategorie „gastro", budou vyhlášeni vítězové dalších kategorií, konkrétně pečivo, mléko a mléčné výrobky, maso a výrobky z masa, nápoje, ovoce a zelenina a pochutiny.

Slavnostní vyhlášení výsledků ostatních kategorií a celkového vítěze a držitele titulu Česká biopotravina roku 2008 proběhne 25. března 2009 od 19 hodin na společenském Galavečeru konference Bio Summit 2009 v hotelu InterContinental v Praze (www.biosummit.cz).

Zlatým partnerem soutěže Česká biopotravina roku je společnost Bureau Veritas. „Chceme podporovat domácí výrobce biopotravin a napomoci tím také ke zvýšení povědomí o kvalitách a výhodách biopotravin a představit ty nejlepší biopotraviny českého původu", říká Josef Venc, marketingový manažer společnosti Bureau Veritas.

Mediálními partnery soutěže jsou časopisy Moderní obchod, Food Servis a internetový portál Bio-info.
Další informace o soutěži a její historii najdete na www.biopotravinaroku.cz.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft červenec rgt
Po Út St Čt So Ne
27 1 2 3 4 5 6 7
28 8 9 10 11 12 13 14
29 15 16 17 18 19 20 21
30 22 23 24 25 26 27 28
31 29 30 31        
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,