Nedělní výlet za oslavou bylin a koření do čejkovického SONNENTORU

201813120.jpg Příjemná atmosféra Čejkovických bylinkových slavností přilákala letos víc než 9 tis. návštěvníků k oslavě bylin a koření.   

Každoročně je pro ně první zářijovou neděli v areálu SONNENTORU připraven pestrý kulturní program a spousta ochutnávek čajů i koření. „Když na slavnostech hovořím s návštěvníky, mám radost, že akce zajímá místní lidi i návštěvníky z okolních obcí, ale také, že na akci přijíždí ze vzdálenějších míst např. Brněnska nebo Čech“, prozrazuje jednatel a ředitel společnosti Josef Dvořáček. 

Obrovský zájem byl o ochutnávky novinek z řady grilovacích koření nebo čajových novinek řady Štěstí je…, samozřejmě vše v biokvalitě. Nově uvedená čajová řada Štěstí je…představuje 14 originálních čajových směsí. Ty obsahují mimo všeobecně známé bylinky, jako mátu nebo list maliníku, i některé méně obvyklé bylinky a koření, jako topolovku růžovou, bazalku tulsi, list konopí či černý kmín. „V chutích jsou tyto čaje velmi rozmanité od bylinkových po ovocné a kořenité. Čajové bylinné směsi nesou spirituální názvy jako Být ženou, zde najdete např. kontryhel. Další z nich je třeba Zklidnit mysl s obsahem zeleného ovsa a ginkga, nebo jsme jeden pojmenovali Heavy Metal pro svou zajímavě kořeněnou chuť kombinace černého kmínu a Darjeelingu“, sdělila vedoucí marketingu Kamila Šťastná.

201811.jpgPrvní pětici těchto čajů Štěstí je… uvedla firma na trh již letos na jaře a u zákazníků i partnerských prodejen vzbudily okamžitě zájem. „Zákazníci oceňují kromě chuti také poutavý barevný design jejich etiket, na kterých jsou vyobrazeny ornamenty bylinek a koření, které čajové směsi obsahují“, dodává Václav Dvořák, vedoucí obchodu.

Velký ohlas mezi návštěvníky vzbudila soutěž nesoucí název stejnojmenné řady. Hledání krabiček velkých maket v areálu tak přispělo k tradičně dobré náladě, která je duchem celých slavností. Další z produktů, které se těšily velké oblibě, byly Červená řepa Latte a Kardamom Latte. Sonnentor tak navazuje na trend Kurkuma Latte, tedy blahodárného nápoje, který stačí smíchat s horkým mlékem. Nadšenci zajímavých nápojů se mohli rovněž dozvědět více o přípravě různých kombinací bylinek a koření ve spojení se zeleninou a ovocem v rámci tamějšího smoothie workshopu.

201812.jpgFirma, která je lídrem na trhu biočajů a biokoření, funguje od svého počátku na principech trvalé udržitelnosti. Jedním z principů je také snaha organizovat akce pro veřejnost v konceptu zero waste tzv. bezodpadově. Stejně jako v předchozích letech, veškeré jídlo a nápoje byly podávány na kompostovatelném nádobí a na správné třídění dohlížel tzv. zero waste poradce. „Uvědomujeme si důležitost třídění odpadu, ale i nutnost prevence, proto každý, kdo si přinesl svůj hrníček, obdržel slevu 5 Kč na Sonnentor nápoj. Velmi nás těší, že jsme viděli, že jich bylo mezi návštěvníky opravdu hodně“, uvedl Zdeněk Chocholáček, který má na starosti chod turistického projektu Bylinkový ráj. Ten nabízí odpočinek v místním čajovém salonu s kavárnou, poznávání bylin v přilehlé bylinkové zahradě sv. Hildegardy, a především možnost exkurzí ve výrobě biočajů. Tyto exkurze jsou během akcí pořádaných pro veřejnost vždy zdarma.

Další zajímavostí byl stánek blogerek z Czech Zero Waste, kde se mohli návštěvnici ocitnout v budoucnosti, nahlédnout do muzea odpadu a hravou formou se tak dozvědět různé tipy a rady v otázkách recyklace a třídění odpadu. Tomuto tématu byla věnována i přednáška Natašy Foltánové o fungování bezodpadové domácnosti. Zajímavý program nabídlo již tradičně divadlo v podání Víti Marčíka nebo přednášky Margit Slimákové na téma zdravého životního stylu. Část programu patřila vystoupení dětského souboru Čejkovjan, Cimbálové muzice při základní umělecké škole Dubňany, sboru Slunko z Valašského Meziříčí s písněmi o bylinkách a celý den hrála k poslechu Varmužova cimbálová muzika.

Letos se malí rarášci mohli vydovádět na stezce bosou nohou, užít si malování na obličej a naučně-zábavné aktivity pod taktovkou skautů z Čejkovic. A každý návštěvník si zde mohl namíchat svůj vlastní čaj.

Nedílnou součástí bylinkových oslav byl i biojamark, který představil dvě desítky zajímavých značek různých tradičních a řemeslných výrobků. „Letošní novinkou je v rámci konceptu zero waste také možnost nakoupit si bezobalově, tedy do vlastního přineseného pytlíku“ prozradila Lucia Havrlentová, která má pod palcem organizaci těchto slavností.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35             1
36 2 3 4 5 6 7 8
37 9 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,