Na Náplavku dorazí svatý Martin. Přiveze mladé víno a pečenou husu

HUSA.jpg Celkem 52 stánků, 24 vinařů z Čech a Moravy, degustace svatomartinských vín, husí speciality a bohatý doprovodný program – takový bude sedmý ročník festivalu mladých vín „Svatomartinské slavnosti a pečená husa“. Ten proběhne 11. listopadu od 10 do 21 hodin na Rašínově nábřeží v Praze 2 mezi železničním mostem a vyšehradskou skálou.  

Svatomartinské víno může být podle tradice poprvé veřejnosti nabízeno 11. listopadu v 11 hodin, návštěvníci Náplavky tak budou mezi prvními, kdo letošní ročník vín ochutná. A bude z čeho vybírat!

Svatomartinske_hody445.jpg„Na akci svá mladá vína představí 24 českých a moravských vinařství, která dovezou kolem 5500 lahví. K dispozici budou také tichá vína a pro zahřátí oblíbený, svařák‘. Víno se bude degustovat z takzvaných OIV sklenic, které budou společně s katalogem a propiskou součástí degustačních setů. Ty se budou na místě prodávat za sto korun,“ řekl Jiří Sedláček, ředitel festivalu Svatomartinské slavnosti a pečená husa.

Tradice pití mladých vín pod jednotnou značkou svatomartinské v Česku sílí. Označení mohou nést pouze vína vyrobená výhradně v Česku z omezeného počtu odrůd vinné révy. Vinaři jen tohoto vína dodají na trh každý rok přes dva miliony lahví. „Poptávka po svatomartinských vínech každým rokem stoupá. Jedná se o mladá vína z letošní sklizně, jejichž výroba je mnohem kratší než u klasických vín. Přesto mají příjemnou ovocitost a svěžest. Letošní vína budou velmi dobrá, byť byly během sezony a hlavně před sklizní horší klimatické podmínky,“ shrnul Vladimír Šabata z vinařství Šabata, které se festivalu účastní už posedmé.   

Kromě mladých vín nesmí na oslavě svátku svatého Martina chybět dozlatova upečená husa. I na té si budou moci návštěvníci akce v různých variacích pochutnat. „Těšit se mohou na husí pečínku s knedlíkem, lokšemi nebo těstovinami a s cibulovým bílým a červeným zelím, restovaná husí játra, pečené hřbety, husí kaldoun, chybět nebudou oblíbené husí burgery nebo husí ragú se zeleninou a další husí pochoutky. Pokud by si husu chtěli návštěvníci upéct doma, mohou si chlazenou farmářskou husu koupit přímo na sousedním farmářském trhu. Cena bude kolem 190 korun za kilo. Husy lze objednávat předem na www.farmarsketrziste.cz,“ řekl Jiří Sedláček.

Husa.jpgHusí maso obsahuje minerální látky, bílkoviny a vitamíny, patří mezi tmavá a vysoce energetická masa. „Jemná chuť husího masa je dána tím, že převážná část potravy je tvořená trávou. Kromě

toho se na kvalitě a vyzrálosti masa projevuje i délka odchovu, která trvá čtyři až šest měsíců. Husí sádlo má nejpříznivější poměr zdravých nenasycených mastných kyselin ze všech živočišných tuků,“ řekl Vladislav Kubec z farmy Holýšov.

Vedle husích specialit nabídnou slavnosti i řadu dalších dobrot. „Stánkaři budou prodávat různé tvrdé i částečně zrající sýry, kvalitní uzeniny, guláše, topinky s česnekem, škvarkové tyčinky, husí i kachní paštiky nebo francouzské cibulové koláče rovnou z pece, v nabídce nebudou chybět ani bezmasé pokrmy. Pamatováno je i na pivaře, kterým uhasí žízeň pivo z Kounického minipivovaru,“ popsal Jiří Sedláček.

Festival Svatomartinské slavnosti a pečená husa není ale jen o pití vína a konzumaci husy, připravený je bohatý doprovodný program. Ten bude probíhat přímo na Vltavě. „Jeviště vznikne na pontonu přímo na řece Vltavě a během celého dne se na něm vystřídá hned několik kapel. Jako první vystoupí cimbálová muzika Vonička, která už patří ke stálicím festivalu. Následovat bude série světových hitů v netradičním pojetí skupiny Brass Avenue, zahraje kapela Aqua jazz a sérii hudebních vystoupení zakončí pompézní ukrajinská skupina Atmasfera. Vrcholem celého festivalu bude vystoupení mistrů ohně,“ uzavřel Jiří Sedláček.

Záštitu nad slavnostmi převzali Marian Jurečka, ministr zemědělství České republiky, a Jaroslav Šolc, radní městské části Praha 2.

Více informací najdete na www.farmarsketrziste.cz a www.facebook.com/ftpraha.  

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Dáváte přednost nákupu biopotravin ve specializovaných prodejnách nebo v supermarketu?

 Kalendář akcí

lft 2017 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44     1 2 3 4 5
45 6 7 8 9 10 11 12
46 13 14 15 16 17 18 19
47 20 21 22 23 24 25 26
48 27 28 29 30      
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,
Roman: druhým rokem dělám právě prevenci ohledně varroa. A to tím že vždy...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Monika: Dobrý den,krásně jste to shrnul,sepsal.Ani nevím kdy jsem prvně vyprala...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
David: Dobrý den přátelé, chtěl bych poprosit VÁS Odpovědět na několik...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
marie: Mám k tomuto dotaz:jsem na biofarmě v horách,v zimě krmeny krávy pouze...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
jana: Pokud tam není napsáno co ta značka znamená, dá se to dohledat na webu....
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Lenka: Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vyplnění mého dotazníku k...
Jak vybíráte zdravou výživu a bioprodukty,
Lenka: Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vyplnění mého dotazníku k...
Jak vybíráte zdravou výživu a bioprodukty,