Na letošní ekologicky šetrnější slavnosti chřestu za každého počasí

SCH_logo_2015110.jpg Náměstí v Ivančicích se už tento pátek jako již tradičně promění v třídenní gastronomický festival chřestových specialit.   

Sedm restaurací (La Bouchée, Bohéma, U Hodného pastýře, Hotel Ryšavý, Mosillana, Dobrá chvíle a PUXpub) letos přichystá na 24 lahodných pokrmů z bílého a zeleného chřestu pěstovaného v Hostíně na Mělnicku. K dvěma desítkám pokrmů navíc nasnoubil moravský vinař a mezinárodní degustátor Pavel Chrást výborná moravská vína. Ta se budou nalévat přímo v blízkosti restaurací ve speciálním WinePointu už od pátečního odpoledne.

Už v pátek otevřou na slavnostech restaurační stany restaurace Mosillana z Ivančic-Alexovic, která se na slavnostech uvede mj. hovězím burgerem s chřestem a holandskou omáčkou, dále Dobrá chvíle z Neslovic a restaurace Hotelu Ryšavý z Vémyslic. K jejich chřestové klobáse s karamelizovanou cibulí a 50% obsahem chřestu nejlépe sedne pivo Kukla z pivovaru Padochov nebo nasnoubené Merlot rosé vinařství Trpělka & Oulehla. Zahajovací den slavností zakončí koncertem snad nejznámější dechový orchestr u nás, Moravanka Jana Slabáka. Víkendem plným hudby, téměř třicítky různých chřestových a nechřestových pokrmů, piva čtyř různých pivovarů a ochutnávek z výběru nejméně 125 moravských vín pak provede tvář portálu Kulinář.cz Petr Stupka. V sobotu se bude na pódiu střídat s kuchaři restaurací Bohéma, Mosillana a Hotel Ryšavý. V neděli se na pódiu představí dva vzácní hosté. V roli kuchařů doprovodí po boku Petra Stupky Jiří Krampol s Martinem Zounarem.

V rámci letošního ročníku slavností rozpoznají návštěvníci dvě z restaurací nově pod značkou eco-friendly. „Loni po slavnostech zůstalo asi sedmdesát pytlů nevytříděného odpadu. Převážnou většinu tvořilo jednorázové plastové nádobí,“ popsal organizátor slavností Aleš Tureček. Porce od restaurací Hotelu Ryšavý a Mosillany tak budou letos v jednadvacetileté historii poprvé servírovány na palmových listech s biodegradovatelnými příbory. „Letos odhadujeme na slavnostech dva tisíce prodaných porcí. Podávat jídlo na ekologicky šetrných materiálech jsme tak v Hotelu Ryšavý přivítali jako správné a filozofii hotelu jednoznačně blízké rozhodnutí,“ uvedl Jan Janda z restaurace Hotelu Ryšavý. K životnímu prostředí budou šetrnější také ti, kteří budou na slavnostech pít nealkoholické nápoje a pivo, které letos zajistí pivovary Starobrno, Moritz, Kvasar a Padochov. Plastové kelímky totiž naplno nahradí vratné kelímky společnosti Cup System.

Díky dočasnému odstranění pouličního osvětlení bude letos na náměstí v Ivančicích stát obrovský stan pivovaru Starobrno, v němž se budou návštěvníci moci ukrýt jak před deštěm, tak před silným sluncem. Na letošních slavnostech tak budou mít návštěvníci pohodlí za každého počasí. Rodiny s dětmi mohou návštěvu Ivančic spojit třeba i s řáděním v zábavním parku Permonium v sousedních Oslavanech, návštěvou Muzea průmyslových železnic ve Zbýšově nebo vycházkou podél řeky směrem na Moravský Krumlov. Na slavnostech se jako již obvykle platí festivalovou měnou tolarem (1 tolar = 10 Kč).

Co: Slavnosti chřestu 2015

Kdy: pátek 22. – neděle 24. května 2015

Kde: Ivančice na Brněnsku

Web: www.slavnostichrestu.cz

Vstupné: pátek zdarma, sobota + neděle 80,-/100,- Kč

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft červenec rgt
Po Út St Čt So Ne
27 1 2 3 4 5 6 7
28 8 9 10 11 12 13 14
29 15 16 17 18 19 20 21
30 22 23 24 25 26 27 28
31 29 30 31        
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,