Na letní gril patří vyzrále biomaso

gril.jpg Léto je neodmyslitelně spojeno s grilováním. Češi by však při výběru vhodného masa na gril měli dát přednost masu pocházejícímu z ekologických chovů.   

Bio steaky jsou oproti běžně dostupnému masu vyzrálejší, tedy křehčí a chutnější. Díky pastevnímu způsobu chovu obsahuje také maso v bio kvalitě až o 50 % více člověku prospěných omega-3 mastných kyselin než běžné hovězí.

„V konvenčnímu výkrmu jsou zvířata krmena průmyslovou krmnou směsí, v ekologickém chovu je skot chován na pastvě, což je pro zvířata daleko zdravější a přirozenější. Maso tak obsahuje více živin a je rozhodně chutnější,“ uvádí manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková.

U zvířat chovaných v ekologickém zemědělství je vyloučeno krmení antibiotiky, hormony, masokostní moučkou a geneticky modifikovanými surovinami. Často tyto látky v konvenčním masu zůstávají a spotřebitel je potom v podstatě konzumuje. Většinu balíčků bio masa lze navíc dohledat nejen podle evidenčního číslo zvířete, data narození a porážky, ale sedláci často umí také zjistit, kde se po celou dobu svého života zvíře páslo a čím bylo dokrmováno. Složení a výživové hodnoty masa pak nejsou pro spotřebitele žádným tajemstvím.

„Masná plemena skotu chovaného v ekologickém zemědělství se na pastvě volně pohybují, což má vliv nejen na jejich celkovou pohodu ale také na strukturu masa. Kvalitu masa navíc ovlivňuje i porážka zvířete. Pokud je zvíře před porážkou vystresované, dochází k metabolickému spálení vnitrosvalového cukru, což má za následek nedokonalé zrání masa na bázi mléčného kvašení. Proto, abyste mohli získat bio steak, musí porážka zvířete splnit přísné antistresové standardy, nutné pro jeho certifikaci,“ upřesňuje Urbánková.

V běžné praxi konvenčního zemědělství jsou zvířata před porážkou přepravována až stovky kilometrů, což je vystavuje velkému stresu a až pak dochází k jejich porážce. V ekologickém zemědělství však zvířata, na rozdíl od konvenčních jatek, nesmí vidět porážený kus ani jeho krev. Ve většině případů jsou ustájena po přepravě nějakou dobu přímo v areálu jatek a teprve až se přizpůsobí novému prostředí, jsou co nejšetrněji poražena.

Nejlepší bio steak roku vybere porota v soutěži Česká biopotravina 2018

Sedláci, kteří chovají masná plemena v ekologickém zemědělství, mohou od letošního roku přihlašovat své produkty do soutěže Česká biopotravina 2018. Cena je každoročně udělována nejlepším českým biopotravinám a v roce 2018 přibyde také kategorie Steaková bio masa. Uzávěrka přihlášek je 15. srpna 2018 a více informací o soutěži najdou zájemci zde.

Všechna přihlášená steaková masa bude pro odbornou porotu upravovat profesionální kuchař stejným způsobem a je na volbě každého sedláka, jaké maso a z jaké partie přesně dodá. „Sám sedlák nejlépe ví, která část z jeho masa je nejlepší a může mu zajistit výhru. V případě, že v soutěži nezvítězí, získá alespoň zpětnou vazbu od poroty na svůj produkt, což mu pomůže v dalším rozvoji obchodní činnosti směrem k zákazníkům,“ uzavírá Urbánková.

Zdroj: tisková zpráva

Foto: Hedwig Storch

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35             1
36 2 3 4 5 6 7 8
37 9 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,