Na kvalitní potraviny si český zákazník teprve zvyká

Franti__ek_N__mec_1.jpg O kvalitě potravin i o tom, jak je těžké s kvalitním výrobkem proniknout k českému spotřebiteli, jsme se bavili s farmářem Františkem Němcem.   

Farma rodiny Němcovy prodává své výrobky pod vlastní značkou a v roce 2008 dokonce získala cenu Živnostník roku.

Jak se Vaše výrobky liší od běžných potravin?

Mléčné výrobky neodtučňujeme. Mléko má standardně 4 % tuku a tuk je v mléku nositelem chuti. Většina společností ale mléčný tuk sbírá, aby z něj vyrobili šlehačku nebo máslo. To my neděláme u mléka, jogurtů ani dalších mléčných výrobků. Používáme také šetrnou metodu pasterizace, která mléko ohřívá na méně stupňů než ve velkých mlékárnách.

Co všechno ještě vyrábíte?

Lidé nás mají zatím zafixované hlavně v souvislosti s mlékem, ale nyní děláme i masné produkty, ovoce, zeleninu a další věci. Když jsme se rozhodli rozšířit nabídku produktů, chtěli jsme odebírat od jiných malovýrobců, ale ti nedokážou dodat výrobek v kvalitě, jakou si představujeme, tak jsme začali vyrábět sami.

Najít kvalitní dodavatele je obecně problém. Nyní například komunikujeme s dodavatelem ovocných příchutí, který chce přestat vyrábět džemy s velkými kousky ovoce, které přidáváme do ochucených jogurtů. Žádný jiný výrobce je už po něm nepožaduje a naše objemy výroby nejsou dost velké, aby dodavatele uspokojily.

Jak se podle vás pozná kvalitní masný výrobek?

Používáme čisté přírodní suroviny bez chemických příměsí. Naše uzeniny jsou vyrobeny jen z masa. Dnes se běžně přidává do uzenin kolem 30 % vody. V našich výrobcích není žádná kromě šunkového salámu, kde je nutná.

Používáme také jen základní druhy koření a tradiční jednoduché recepty. Velmi oblíbené jsou například naše klobásky. Ty jsou pouze z masa a jsou ochucené, solí, kmínem a trochou muškátového oříšku. Zásadně také používáme jen opravdová přírodní střívka.

Dokáže to spotřebitel ocenit?

Zákazníci si na to teprve zvykají. My do většiny potravin nepřidáváme speciální soli, škroby ani barviva. Výrobek pak má méně výraznou barvu a občas se stává, že zákazník ho považuje zkažený. Při tom je to naopak známka kvality, že nebyla použita rychlosůl.

Uvažujete i vlastním chovu?

Krom stávajícího chovu krav bychom právě kvůli výrobě uzenin chtěli mít i vlastní zdroje vepřového. Chceme vybudovat stáj pro 300 prasátek a už máme prvních šest Přeštických sviní, které jsme připustily a máme je jako základ našeho chovu.

Dá se porovnat, o kolik jsou vaše výrobky dražší než ty standardní na pultech supermarketů?

I mezi potravinami v supermarketu jsou samozřejmě rozdíly. My například vyrábíme paštiku jen z masa, soli, sádla a jater, takže s tím, co je k dostání v marketu, se to vůbec nedá srovnat. Pokud by se ale třeba cena uzenin přepočítala na obsah masa, tak bych si troufnul říct, že jsme dokonce levnější.

Proč jste se pustili do prodeje svých výrobků pod vlastní značkou?

Vadila nám výkupní politika mlékáren a některých řetězců. Ty se orientují spíše na cenu než na kvalitu. Proto jsme se rozhodli, že nejlepší bude vyrábět a distribuovat produkty vlastními silami. U nás je jistota že používáme kvalitní české suroviny, pro výrobu našich potravin. Každý zákazník se může na farmě přesvědčit o tomto tvrzení. Máme otevřeno pá – so 6 – 18 a v neděli 16 – do 18 hod.

Kde může zákazník Vaše výrobky koupit?

Dodáváme například do společností Globus, Sklizeno, Náš Grunt a dalším maloodběratelům se kterým máme velmi dobré zkušenosti. Máme i jednu vlastní kamennou prodejnu v Praze ve Vodičkově 18 (v pasáži MU Prahy 1). Máme vlastní internetový obchod. Nejvíce se nám ale osvědčilo prodávat přes pojízdné prodejny a farmářské trhy.

Kde se vzal nápad s pojízdnými prodejnami?

Je velice těžké maloobchod uživit. Lidé dnes nemají čas, chodit do malých krámků. Chtějí přijít do supermarketu, a tam si rychle nakoupit vše, co zrovna potřebují. Aby kamenný obchod uživil provoz a nájem, musí do něj chodit dostatečně velké množství lidí v průběhu celého týdne. Poptávka po kvalitních potravinách ale není masová. Proto se vyplatí, když někam přijede pojízdná prodejna třeba jen jednou za týden, a lidé si mohou nakoupit na několik dní dopředu.

Proč Vaše farma nepoužívá označení bio?

Náš chov i výroba de facto bio je. Máme velké zatížení dobytčí jednotky na ha půdy, takže máme dostatek chlévské mrvy a nemáme zapotřebí používat průmyslová hnojiva v takové míře. Pro certifikát bio nemáme optimální rozložení farmy.  Máme 150 ha ve více jak 50 půdních blokách, pokud bychom měly do 10 tak bychom s největší pravděpodobností certifikát měli.  Dle mého názoru je důležité, aby mléčné výrobky obsahovali mléko, masné maso a ne škroby, vodu a další kvantitativní náhražky a vodu. 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Chystáte se letos zapojit do bedýnkových systémů a brát produkty přímo z farmy?
Ano 57%
Ne 17%
Již odebírám 10%
Nevím 14%

 Kalendář akcí

lft 2017 rgt
lft květen rgt
Po Út St Čt So Ne
18 1 2 3 4 5 6 7
19 8 9 10 11 12 13 14
20 15 16 17 18 19 20 21
21 22 23 24 25 26 27 28
22 29 30 31        
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

David: Dobrý den přátelé, chtěl bych poprosit VÁS Odpovědět na několik...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
marie: Mám k tomuto dotaz:jsem na biofarmě v horách,v zimě krmeny krávy pouze...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
jana: Pokud tam není napsáno co ta značka znamená, dá se to dohledat na webu....
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Lenka: Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vyplnění mého dotazníku k...
Jak vybíráte zdravou výživu a bioprodukty,
Lenka: Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vyplnění mého dotazníku k...
Jak vybíráte zdravou výživu a bioprodukty,
Eurona: Dobrý den, obracím se na vás s dotazem v čem perete oblečení? já...
Biotrička s potiskem živočichů,
Eurona: Ty jo oblečení vyrobené z plísně? Tak to slyším poprvé, ale je to...
AMWA Organic přináší kolekci bio froté do koupelny,
Eurona: Super ekologické výrobky jsou na Eurona by Cerny. Mám tam osvědčených...
British Journal of Nutrition: Prokázány jasné rozdíly mezi konvenční a bio produkcí mléka a masa,