Moderní Pstruhařství Mlýny – ryby bez stresu a ohled na okolní přírodu

Pstruharstvi_Mlyny1.jpg Pokud jste zavítali na Zbraslavské jarmarky, mohli jste si koupit i čerstvé pstruhy, lipany i jesetery ze šumavského Pstruhařství Mlýny.  

Majitel farmy, pan Josef Blahovec, představuje pro čtenáře Bio-info svoji firmu jako nejmodernější farmu v České republice. Snaží se totiž chovat ohledně jak k rybám, tak k okolní přírodě. Díky způsobu chovu a zpracování ryb v roce 2009 získalo pstruhařství pana Bláhovce právo používat označení "Šumava originální produkt":

Naše firma se jmenuje „Josef Bláhovec Pstruhařství Mlýny“, zkráceně používáme pouze Pstruhařství Mlýny. Ryby chováme v údolí říčky Spůlky v osadě Mlýny u Žáru, která patří pod obec Vacov.

Chov ryb začal již můj děda po 2. světové válce, založil líheň na pstruhy. Já jsem začal chov pstruhů rozšiřovat o odchov tržních pstruhů v roce 1999. V současné době chováme ryby v nejmodernější farmě v České republice, která zajišťuje kvalitní podmínky pro chov ryb bez stresu a zároveň nemá žádný negativní vliv na okolní přírodu.

Pstruharstvi_Mlyny_nove_sadky.jpgNové sádky z roku 2009

Část potřebné elektrické energie, okolo dvou třetin, získáváme z malé vodní elektrárny. Jakmile ryby dorostou do požadované velikosti, jsou přesunuty do průtočného koryta, kde dojde k jejich vysádkování. Tato část je velice důležitá pro kvalitu masa. Porážka a zpracování ryb probíhá v malé zpracovně, což zaručuje vždy perfektní čerstvost a kvalitu masa našich ryb.

Vysoká kvalita ryb je také pozitivně ovlivněna tím, že ryby nejsou nikam přesouvány a celý odchov i zpracování probíhá na jednom místě bez zbytečného stresování ryb.

Pstruharstvi_Mlyny.jpg

Sortiment chovaných a zpracovávaných ryb je následující:

  • Pstruh duhový - většinou se chová do větších velikostí a pak se filetuje jako pstruh lososový.

Pstruharstvi_Mlyny_pstruh_duhovy.jpg

  • Pstruh duhový "lososový" - ryby jsou chovány do velikosti nad 1 kg a většinou prodávány jako filet (maso vyšší kvality zbarvené do červena)
  • Pstruh potoční - chov tohoto našeho původního pstruha zkoušíme od letošního roku, jestliže budeme úspěšní, bude v omezené míře v prodeji v příštím roce.
  • Siven americký - lososovitá ryba, velice se podobající našemu pstruhu potočnímu, je chována do velikosti 0,3 až 0,6 kg a prodávána vcelku jako jedna porce.
  • Jeseteři - chováme je od roku 2007 ve spolupráci s Výzkumným ústavem Vodňany, ryby rostou do velikosti asi 1,5 kg za 2 až 3 roky a v této velikosti jsou prodávány
  • Kapr - pro kapry je u nás příliš studená voda, a tak je nakupujeme od rybníkářů a u nás jsou pouze sádkováni a zpracováváni.

Díky způsobu chovu a zpracování našich ryb, jsme v roce 2009 získali právo používat označení "Šumava originální produkt".“

Ryby ze Pstruhařství Mlýny můžete koupit na Zbraslavských jarmarcích na Zbraslavském náměstí  v sobotu 2.10. a dále 16.10., 30.10. a 13.11. Jezdí je sem prodávat sám pan Blahovec, je vždy milý a usměvavý a rád návštěvníkům zodpoví případné dotazy.

Aktuální přehled všech farmářských trhů v České republice najdete v Seznamech Bio-info.  

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35             1
36 2 3 4 5 6 7 8
37 9 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,