Mladí lidé se zapojují do hnutí Slow Food

SFYN_logo140.jpg Slow Food Youth Network (SFYN) byl založen jako součást mezinárodního hnutí Slow Food,  k němuž se dnes hlásí přes  100 000 členů ve 153 zemích světa.   

Základem filosofie tohoto hnutí,  které založil  v roce 1986 italský novinář a gastronom Carlo Petrini jako protest proti otevření restaurace nadnárodního řetězce McDonald´s přímo na historickém náměstí Piazza di Spagna v Římě, je  přesvědčení, že všechno jídlo, které se dostává na náš talíř, by mělo být Good, Clean and Fair (dobré, čisté a spravedlivé). Takové jídlo by nemělo být privilegiem, ale právem každého z nás, a proto se hnutí Slow Food snaží vzbudit zájem lidí o to, jaké jídlo jedí, odkud pochází, jak chutná a jak jeho produkce a konzumace ovlivňuje okolní svět a životní prostředí.

Slow Food Youth Network vznikl z iniciativy mladých členů Slow Food z Nizozemí a dnes se jeho aktivity rychle šíří po celém světě. Hlavní záměrem je šíření myšlenek a filosofie  Slow Food a povědomí o problémech globálního potravinového systému především mezi mladými lidmi. SFYN se snaží vyvolat diskusi o problémech, které s sebou nese současný systém produkce a spotřeby potravin a jeho negativní vlivy na životní prostředí, zemědělství i ekonomiku. Snaží se přimět lidi, aby jako spotřebitelé o svých rozhodnutích přemýšleli a znali jejich následky, protože „změna začíná u každého nás na talíři“!

SFYN spojuje skupiny aktivních mladých členů i příznivců Slow Food z celého světa do jedné mezinárodní sítě. Podporuje spolupráci mezi nimi, ulehčuje výměnu znalostí a nápadů. Vede mezinárodní kampaně a spojuje síly aktivistů ze všech koutů světa. Jednotlivé lokální skupiny nezávisle vytvářejí originální projekty a organizují různé akce, poskytující možnost prezentovat myšlenky hnutí a přesvědčovat a předávat znalosti dál. Ty nejúspěšnější projekty reprezentuje například amsterdamský Food Film Festival, několikadenní mezinárodní setkání, jehož třetí ročník proběhne v březnu 2013 a které se snaží ukázat, že jídlo není jen nutností pro přežití a potěšením, ale představuje jakousi křižovatku mezi zdravím, životním prostředím, ekonomikou a společností. Je něčím, co nás všechny  nevyhnutelně spojuje, a proto tím i nejúčinnějším prostředkem k dosažení  jakýchkoliv změn.

Markéta Hrabcová

SFYN koordinátor v ČR

Marketa.Hrabcova@seznam_cz 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,