Malé mlékárny přibývají. Vznikají na farmách

Dr__ovice_syr_1.jpg V České republice vzniklo za poslední dva roky na pět desítek malých mlékáren. Po létech, kdy v tuzemsku fungovala pouhá desítka farmářských mlékáren, přišel boom.  

Přímo na farmách budují své zpracovny jak drobní zemědělci, kteří dojnice nebo kozy ve chlévě počítají na kusy, tak i ti větší. Chtějí obstát v konkurenci a  stát se nezávislejšími na výkupních cenách a podmínkách velkých mlékárnách. Díky tomu se v České republice zpestřuje nabídka sýrů a mléčných výrobků, byť dostupných jen v určitém regionu.

„Vybudování mlékárny přímo na farmě je výhodným krokem. V podstatě je to jediná cesta pro malé farmáře, kteří by bez finalizace a faremního zpracování nebyli schopní přežít. Pro větší zemědělské podniky je vybudování vlastní mlékárny se sýrárnou spolu se zajištěním odbytu vlastní produkce významným argumentem při vyjednávání o výkupních cenách mléka,“ vysvětluje Ivan Hrbek ze Svazu faremních zpracovatelů (SFZ). Není neobvyklé, že nejprve zahájí zemědělec faremní zpracování s menší kapacitou, kterou pak rozšiřuje tak, aby pokryla veškerou produkci.

„Malé mlékaře, stejně jako ostatní zpracovatele, se snažíme cíleně podporovat a usnadňovat jim život, což se bude týkat i nadcházejícího programovacího období. Pracujeme zejména na tom, aby byrokratická zátěž na ně kladená byla co nejmenší a sedláci mohli v klidu produkovat, měli zjednodušený přístup k dotacím i marketingové podpoře. Pochopitelně i ve Svazu PRO-BIO pro ně nabízíme zvýhodnění, např. v podobě bezúročných půjček ze svépomocného fondu,“ sdělila Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. 

Svaz faremních zpracovatelů ve spolupráci s PRO-BIO Svazem ekologických zemědělců učí zemědělce mléko zpracovávat. Pořádá kurzy zpracování mléka, které zahrnují jak legislativu, tak praktickou část. Na seminářích pro začátečníky se zájemci naučí čtveřici typických sýrařských výrobků – měkký a tvrdý sýr, zpracování syrovátky a jogurtů. Těmito kurzy prošly již desítky lidí, kteří navazují v pokračovacích kurzech se sýry typů ementál (s oky), rokfór (s plísní uvnitř), čedar (složitý proces čedarování) a mozarella (pařený sýr). „O kurzy je velký zájem jak z řad chovatelů a faremních zpracovatelů zaměřených na kravské mléko, tak těch, kdo se specializují na kozy nebo ovce. Díky tomu se v tuzemsku rozšiřuje nabídka kvalitních mléčných výrobků, jež jsou velmi často i v biokvalitě,“ uvádí Ivan Hrbek, předseda SFZ.

Nakupovat mléko přímo od sedláka je rok od roku zase normálnější, dostupnější. Jen do počátku roku 2011 přibylo 79 farem, kde lze mléko koupit (celkem je jich 316). Za stejné období vzniklo i 54 malých farmářských výroben pro přímý prodej mléčných výrobků. Nejvíce jich zahájilo provoz v Olomouckém kraji (10) a na Vysočině (6). 

Registraci pro výrobu a prodej mléčných výrobků přímo z farmy z doby před rokem 2011 má v České republice pouze 10 subjektů. Seznam farmářů, kteří vám prodají na farmě mléko nebo vyrábí a prodávají mléčné výrobky je dostupný na stránkách Státní veterinární správy (www.svscr.cz).

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,