Logo s uhlíkovou stopou: nejnovější pomocník pro etické nakupování

uhlikova_stopa.jpg Britové, zvyklí hledat na regálech výrobky označené logem „Bio“ či „Fair trade“, si budou muset nyní zvyknout na nové logo s uhlíková stopou.  

Výrobci značkových potravin stále častěji používají vládní černé logo v podobě stopy, označující uhlíkovou stopu výrobku. Podle spotřebitelského výzkumu bude mít obrat výrobků s touto značkou největší objem do konce letošního roku ze všech etických značek na trhu.

Podle odhadu Centre for Retail Research dosáhne obrat s výrobky označenými značkou s uhlíkovou stopou, jež řídí veřejně financovaná organizace Carbon Trust, 2 miliard liber. Takový obrat staví tento program na druhé místo za značku Red Tractor, jež garantuje dodržování určitých standardů na úrovni farem. Obrat produktů označených logem Red Tractor, používaným 78 000 farmáři, dosáhne 10 miliard liber. Značka Carbon Reduction se tak dostane svým obratem před bio logo Soil Association (1,5 miliardy liber), Fairtade (800 milionů liber), RSPCA Freedom Foods (800 mil), a menší programy jako Rainforest Alliance nebo Marine Stewardship Council.

Carbon_label.jpgČerná značka uhlíkové stopy nakupujícím ukazuje, že výrobci spolupracují s organizací Carbon Trust na snižování emisí uhlíku, jež způsobují globální oteplování. Přehled výrobců, kteří se do programu zapojili najdete zde.

V některých případech značka ukazuje množství uhlíku spotřebovaného na produkci daného výrobku a umožňuje tak spotřebitelům lepší náhled na to, kolik emisí způsobuje jejich nákup – někdy s překvapivými výsledky. Množství vytvořeného uhlíku obvykle váží více, než je váha samotného výrobku.

Jedním z největších zastánců tohoto vládního programu je společnost Tesco, jež se před třemi lety zavázala označit všech svých 70 000 výrobků uhlíkovou stopou. Zatím se ji podařilo označit přibližně 100 výrobků ve vlastní značce, například polotučné mléko (800 gramů na 0,5 litru); pomerančový džus (1,1kg na litr) a role toaletního papíru (1,1 gramu na jeden list).

tesco_carbon_label_2___orange_juice.jpgWalkers, nejprodávanější značka brambůrek, a pekárna Kingsmill se do této iniciativy již zapojili. Nakupující tak mohou srovnávat: bochník celozrnného chleba generuje 1,3 kg CO2 na 800 gramů, 15krát více uhlíku než malý sáček brambůrek (80 gramů CO2).

Řada výrobků ale zatím zůstává neoznačena, pravděpodobně proto, že nakupující by mohli být od nákupu odrazeni tím, kolik znečištění způsobují. Například maso má astronomické emise. Podle studie japonského Národního vědeckého institutu pro živočišnou výrobu způsobí produkce 1 kilogramu hovězího masa 36 kg emisí CO2.

Alkohol má také vysokou úroveň znečištění. Zatímco plechovka CocaColy (330 ml) vytvoří 170 gramů emisí CO2, pivo Adnams East Green generuje 432 gramů na půl litru. Spotřebitelé ale mají možnost snížit uhlíkovou stopu svých nákupů změnou používání nakupovaných výrobků – například prát na 30 stupňů Celsia spíše než 40 stupňů: na jedno praní tak ušetří 160 gramů CO2.

Euan Murray, ředitel tohoto programu v Carbon Trust řekl, že neví, zda budou nakonec všechny výrobky označeny uhlíkovou stopou, ale dodal: „Stále více lidí si nyní uvědomuje, že každý výrobek má určitou uhlíkovou stopu a chtějí s tím něco dělat.“  

Foto: www.rff.org, www, www.carbontrust.co.uk 

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft srpen rgt
Po Út St Čt So Ne
31       1 2 3 4
32 5 6 7 8 9 10 11
33 12 13 14 15 16 17 18
34 19 20 21 22 23 24 25
35 26 27 28 29 30 31  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,