Listopad 2010: Tereza Havrlandová

Tereza_Havrlandova_Lifefood_1_1.jpg majitelka a ředitelka společnosti Lifefood Czech Republic s.r.o.  

Stručný popis současné pracovní pozice: vedení společnosti Lifefood CZ

Vzdělání: Právnická fakulta Univerzity Karlovy, Vysoká škola ekonomická Praha

Zaměstnání: jednatelka a ředitelka společnosti Lifefood Czech Republic s.r.o.

Koníčky: kitesurfing

Otázky pro bio osobnost měsíce

Co děláte? Jak byste charakterizovala Vaše podnikání?

Řídím firmu, která se zabývá výrobou poměrně dosti speciálních a netradičních potravin. Naše výrobky vyrábíme za nízkých teplot v rámci principů živé stravy a i v evropském měřítku je to činnost dosti ojedinělá, přičemž rozsahem naší produkce jsme v Evropě jediní.

Můžete krátce uvést jak jste se stal tím, čím jste teď, včetně toho proč a kdy jste začal „žít bio“?

Začalo to asi před šesti lety tím, že jsem řešila některé drobné zdravotní neduhy a hledání mě dovedlo v USA až k rawfood stylu, přičemž tam se to praktikuje převážně Organic. Po návratu jsem zjistila že u nás se tomu říká vitariánství, organic že je bio, a že je jedno ani druhé u nás ještě moc nefrčí, i když bio bylo oproti vitariánství o něco dříve na startu. V každém případě bylo pro mě vždycky důležitější jíst raw, a bio k tomu je jako přidaná hodnota, kterou považuji za velmi důležitou, ale samu o sobě nedostačující. Prostě v ideálním případě raw a bio dohromady. NIcméně tenkrát mi připadalo, že v naší zemičce tady není pro lidi stravující se jako já moc zajímavého k mání a tak mě napadlo začít sem některé specialitky dovážet. O rok později se to rozvinulo ve vlastní výrobu všelijakých zajímavých vitariánských bio- dobrůtek.

Můžete popsat Váš typický den?

Ráno vstanu, obléknu se, sednu na kolo a dojedu do práce. Tam řeším všechno možné tak do večera, a pak zas dojedu domů. Jdu si zaběhat a pak už se snažím nepracovat. Takový běžný den

Kdo jsou Vaši zákazníci a odkud jsou?

No tak to je opravdu těžké. Jsou to překvapivě lidé všech příjmových skupin, napříč demografickým spektrem obyvatelstva. V tuto chvíli už jsou dokonce i z mnoha dalších evropských zemí, nejen z České a Slovenské republiky.

Principy ekologického zemědělství – proč jsou důležité, proč na nich záleží?

Myslím, že z hlediska čtenářů Vašeho magazínů není třeba argumenty k tomuto tématu nijak rozvádět,  není samozřejmě jen jeden, a z hlediska priorit je to pro mě zejména chutnější ovoce a zelenina bez škodlivé chemie pro tělo.

Co je Váš největší úspěch?

Že zatím nejsem ještě šedivá.

Jakým směrem plánujete Váš budoucí vývoj? Jaká je Vaše vize?

Ve vzdálenější budoucnosti je to vize firmy samostatně a nezávisle na mně fungující a mě věnující se projektům v rozvojových zemích (samozřejmě stále v oboru).

Když byste začínal úplně znovu, co byste změnil?

No možná bych ani nezačala. A pokud ano tak bych se asi pokusila poněkud jinak přistoupit k otázce financování.

Co bylo Vaší nejdůležitější životní lekcí?

Některá má závažná zranění.

Kdo nebo co je Vaší největší inspirací?

Můj mlsný jazyk.

Co je klíčem Vašeho úspěchu?

Myslím že dobrá chuť produktů ve spojení s vysokou kvalitou surovin a jednoduchostí receptur bez nevhodných ingrediencí.

Co máte nejraději z toho, co děláte?

Vymýšlení receptur.

Co Vás nenechá v noci spát?

Když někdo chrápe. Jinak spím velmi dobře a dlouho.

Jaká věc nejvíce zlepšila Váš život?

Ovoce

Co je nejvíce frustrující na tom, co děláte?

Stav na českém trhu. Neustále slyšíme mluvit o tom, jak jsou žádané české produkty a jak je jich málo, ale když sledujeme prodejnost celé řady produktů v našem sortimentu, tak tady na našem českém písečku jsou pro nás jedničkami dovozové speciality, a naše vlastní české sušenky a krekry pokulhávají kdesi vzadu. V zahraničí je o ně obrovský zájem, ale Češi dají přednost věcem z dovozu. Nejspíš je to proto, že panuje představa, že co je české musí být nutně levné, kdežto u zahraničního se vyšší cena běžně akceptuje ..

Jak podle Vás může být zlepšen trh s biopotravinami?

Tím, že dojde k celkovému nárůstu cen potravin. Je to u nás všechno příliš levné a tudíž dosti nekvalitní. Bohužel to tlačí dolů i ceny biopotravin, respektive rozdíl mezi nimi a běžnými potravinami je zbytečně vysoký

Jak můžeme získat více lidí, aby kupovali biopotraviny?

 Že je přesvědčíme že to dobře chutná.

Co je hlavní výhodou „žít bio“?

Člověk míň utrácí za blbosti.

Supermarkety – dobré či špatné?

Nic moc. Nelíbí se nám to.

Co je největším ohrožením pro to, co děláte?

Moli. Chutná jim.

Co je na biopotravinách nejlepší?

Nemusím je mýt.

Jaké je Vaše oblíbené jídlo?

Vodní meloun a třešně (nikoli ovšem dohromady)

Kdybych byla předsedou vlády, ráda bych. .. 

podala demisi.

Svět by byl lepším místem, kdyby...

si všichni zametli na vlastním dvorečku.

Chtěl bych, aby se na mne vzpomínalo, protože...

to snad radši ne...

Kdy jste byl nejšťastnější?

Štěstí je stav mysli. Snažím se se v něm udržovat co nejvíce neustále, i když samozřejmě například v tropickém podnebí u moře mi to jde lépe než například v lednovém mrazu v Čechách.

Z čeho máte největší strach?

Z vlastního strachu.

Jaké je Vaše oblíbené slovo?

Nevím.

Co byste si vzal s sebou na opuštěný ostrov?

Mačetu na otvírání kokosů.

Má zákazník vždy pravdu?

Samozřejmě :-)

Více informací o firmě Lifefood naleznete na: www.lifefood.cz

 

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Kompostujete doma zbytky z kuchyně?
Ano 90%
Ne 9%
V rámci městského/obecního systému sběru 0%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft leden rgt
Po Út St Čt So Ne
1   1 2 3 4 5 6
2 7 8 9 10 11 12 13
3 14 15 16 17 18 19 20
4 21 22 23 24 25 26 27
5 28 29 30 31      
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,