Lidé se neshodnou na definici "farmářský výrobek"

sklizeno_logo.jpg Lidé chtějí kupovat farmářské potraviny.  Neshodnou se ale na jejich definici  

Jaké výrobky jsou farmářské a lze je jasně vymezit? Na to se Sklizeno, síť prodejen s lokálními potravinami, ptalo svých zákazníků ve speciálním anketním průzkumu. Z více než 300 odpovědí vyplynulo, že zákazníci by v prodejnách ocenili označení farmářských potravin (86 %), ale jen pro malou část z nich (13 %) je to opravdu důležité. Problémem označování je však hlavně to, že se u zákazníků liší samotné pojetí toho, co je farmářská potravina. Zákonná definice farmářské potraviny přitom také dosud neexistuje.

Za farmářské produkty by podle nejčastější definice zákazníků měly být označovány kvalitní produkty vyrobené jediným malým farmářem/sedlákem, a to lokálně. Zákazníci však následně často označili jako farmářské i produkty od výrobců, kteří tyto parametry nesplňují.

Sklizeno se v anketě ptalo na dva hlavní okruhy - proč a co nakupují zákazníci ve Sklizeno a co je pro ně farmářský výrobek. Většina zákazníků tu nakupuje především proto, že jim záleží na kvalitě potravin (67 %), vyhýbá se chemii v jídle (64 %), dávají přednost potravinám od malých farmářů (63 %) a českému zboží (55 %).

Sklizeno_Zlin445.jpgDále se Sklizeno zákazníků ptalo, jak by vymezili farmářskou potravinu. Obchod jednak navrhl svou definici farmářského, jednak se ptal na výrobce, kteří jsou podle zákazníků typickými zástupci farmářského.

Nejdůležitějším znakem farmářského bylo podle zákazníků především:

  • výrobek pochází od jediného farmáře/sedláka (53 %)
  • je to kvalitní produkt (54 %)
  • potravina je vyráběná lokálně a z lokálních zdrojů (53 %)

Jen cca čtvrtina zákazníků pod farmářským vidí produkty, které byly vyrobené v malém a pocházejí od zvířat, která netrpěla (naopak 58 % klidně koupí konvenci, pokud je kvalitní nebo česká nebo jim prostě chutná - jen 7 % respondentů se vyhýbá konvenci úplně).

Kvůli tomu, že neexistuje nejen právně závazná, ale dokonce ani žádná obecněji uznaná definice farmářského výrobku, pokusilo se Sklizeno formulovat definici vlastní (viz níže). S touto definicí seznámilo respondenty anketního průzkumu, kterých se zeptalo, souhlasí-li s ní. Jako nejčastější výhrada se v reakcích zákazníků Sklizeno objevila snaha vymezit farmářskou potravinu na základě počtu zaměstnanců podniku, který by farmářské potraviny mohl vyrábět. Podle respondentů je to často hodnoceno jako velmi zavádějící údaj.

Mezi značky ze sortimentu Sklizeno, které zákazníci vidí jako typicky farmářské, lidé v anketě nejčastěji zařazovaly Farmu Němcovu (61 %), Farmu Dora, Farmu Pěnčín, ale třeba i Marmelády s příběhem, Lihovar Žufánek nebo Lažanské mošty. Ty má za farmářské cca 30 % zákazníků, a to i přesto, že někteří nesplňují “parametr”, že jde o výrobek jediného farmáře (často vyrábějí ze surovin, které nevypěstovali).

"Je těžké nejen najít dostatek kvalitních farmářských produktů, ale dokonce je vymezit. Neexistuje všeobecně platná definice a je zjevné, že v tom každý vidí trochu něco jiného. Co mají ale farmářské produkty společné v mysli zákazníků, je podle výsledků naší ankety evidentně kvalita, žádná zbytečná chemie a český původ. V síti Sklizeno od jeho založení nabízíme převážně potraviny, které tyto základní kategorie splňují a k tomu jsou chutné. Ač to nejde vymezit přesně, jsme rádi, že produkty obvykle označované jako farmářské, je splňují téměř vždy, a vždy jim budeme tedy dávat přednost," vysvětluje David Kukla, zakladatel Sklizeno.

Definice farmářského, jak ji navrhuje Sklizeno:

Hlavním poznávacím znamením farmářských potravin je to, že jsou tuzemské, ideálně i přímo z regionu, ve kterém je prodáváme, jsou kvalitní, vyrobené tradičními postupy, do velké míry ručně, v omezeném množství a bez přídavků zbytečné chemie. Jsou vyráběné z lokálních zdrojů a u drobnějších výrobců, jejichž výroba nemá víc než 10 zaměstnanců. Část surovin si výrobce může kupovat od jiných dodavatelů, pokud surovinu sám nevyrábí/nepěstuje. Jeho dodavatelé také musejí splňovat podmínku lokálnosti a velikost produkce nepřekračuje podmínku 10 zaměstnanců. Finální produkt už vyrábí a kompletuje sám farmář.

sklizeno_infografika_mala_1.jpg

Zdroj: tisková zpráva

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,