Lék na globální oteplování? Méně masa na talíři

Kdyby lidé nejedli tolik masa a mléčných výrobků, nemuselo by do atmosféry unikat tolik skleníkových plynů. Kvůli novým pastvinám se totiž kácí deštné pralesy, které jsou významným pohlčovačem oxidu uhličitého.  

V zažívacím traktu přežvýkavců navíc vzniká metan, což je významný skleníkový plyn.

Na spojitost mezi pěstováním dobytka a globálním oteplováním upozornil mezinárodní vědecký tým pod vedením Tonyho McMichaela z Australské národní univerzity.

Zemědělství je podle vědců zodpovědné za čtvrtinu celosvětových emisí skleníkových plynů, které v drtivé většině pocházejí z velkochovů dobytka. Kromě metanu jde také o emise oxidu uhličitého z aut a traktorů, kterými se vozí krmivo a zvířata.

Studie mezinárodního vědeckého týmu tvrdí, že lidé v bohatých zemích by měli v příštích čtyřiceti letech omezit denní příjem především červeného masa o více než polovinu. A aby se nárůst emisí zastavil, měli by jít ještě dál - průměrná denní spotřeba by v roce 2050 měla klesnout až na 90 gramů za den.

List Sedney Morning Herald napsal, že v některých bohatých zemích snědí tamní obyvatelé ročně tolik masa, kolik sami váží. Australané průměrné spořádají 80 kilogramů, takže průměrná denní dávka přesahuje 220 gramů. Přitom v rozvojových zemích je to jenom 47 gramů.

Čeští jedlíci jsou v konzumaci masa nad celosvětovým průměrem, který činí přibližně 100 gramů denně. Podle Českého statistického úřadu sní průměrný Čech za rok něco přes padesát kilogramů vepřového a hovězího masa, což je asi 140 gramů každý den.

Tony McMichael z Australské národní univerzity doporučuje, aby lidé v nejbohatších zemích světa jedli místo červeného masa více drůbež a ryby.

Podle studie by nižší spotřeba červeného masa vedla i k lepšímu zdravotnímu stavu obyvatel západního světa. Snížilo by se riziko některých druhů rakoviny, onemocnění srdce a oběhové soustavy či obezity.

"Když budeme počítat se čtyřicetiprocentním nárůstem počtu obyvatel na zeměkouli a se současným počtem chovaných zvířat, měl by pokles průměrné denní spotřeby masa na devadesát gramů stačit na stabilizaci emisí ze zemědělství," citoval expertní zprávu australský deník Sedney Morning Herald.

Ekolist

 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft říjen rgt
Po Út St Čt So Ne
40       1 2 3 4
41 5 6 7 8 9 10 11
42 12 13 14 15 16 17 18
43 19 20 21 22 23 24 25
44 26 27 28 29 30 31  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Hynek: Jako zákazníkovi Vodafonu se mi to líbí, že se snaží jít energii...
Vodafone se připojil k Evropskému týdnu udržitelného rozvoje,
Tom Václavík: Dobrý den, Patricie, články zveřejňuji, jakmile je dostanu.
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,