Lék na globální oteplování? Méně masa na talíři

Kdyby lidé nejedli tolik masa a mléčných výrobků, nemuselo by do atmosféry unikat tolik skleníkových plynů. Kvůli novým pastvinám se totiž kácí deštné pralesy, které jsou významným pohlčovačem oxidu uhličitého.  

V zažívacím traktu přežvýkavců navíc vzniká metan, což je významný skleníkový plyn.

Na spojitost mezi pěstováním dobytka a globálním oteplováním upozornil mezinárodní vědecký tým pod vedením Tonyho McMichaela z Australské národní univerzity.

Zemědělství je podle vědců zodpovědné za čtvrtinu celosvětových emisí skleníkových plynů, které v drtivé většině pocházejí z velkochovů dobytka. Kromě metanu jde také o emise oxidu uhličitého z aut a traktorů, kterými se vozí krmivo a zvířata.

Studie mezinárodního vědeckého týmu tvrdí, že lidé v bohatých zemích by měli v příštích čtyřiceti letech omezit denní příjem především červeného masa o více než polovinu. A aby se nárůst emisí zastavil, měli by jít ještě dál - průměrná denní spotřeba by v roce 2050 měla klesnout až na 90 gramů za den.

List Sedney Morning Herald napsal, že v některých bohatých zemích snědí tamní obyvatelé ročně tolik masa, kolik sami váží. Australané průměrné spořádají 80 kilogramů, takže průměrná denní dávka přesahuje 220 gramů. Přitom v rozvojových zemích je to jenom 47 gramů.

Čeští jedlíci jsou v konzumaci masa nad celosvětovým průměrem, který činí přibližně 100 gramů denně. Podle Českého statistického úřadu sní průměrný Čech za rok něco přes padesát kilogramů vepřového a hovězího masa, což je asi 140 gramů každý den.

Tony McMichael z Australské národní univerzity doporučuje, aby lidé v nejbohatších zemích světa jedli místo červeného masa více drůbež a ryby.

Podle studie by nižší spotřeba červeného masa vedla i k lepšímu zdravotnímu stavu obyvatel západního světa. Snížilo by se riziko některých druhů rakoviny, onemocnění srdce a oběhové soustavy či obezity.

"Když budeme počítat se čtyřicetiprocentním nárůstem počtu obyvatel na zeměkouli a se současným počtem chovaných zvířat, měl by pokles průměrné denní spotřeby masa na devadesát gramů stačit na stabilizaci emisí ze zemědělství," citoval expertní zprávu australský deník Sedney Morning Herald.

Ekolist

 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Dáváte přednost nákupu biopotravin ve specializovaných prodejnách nebo v supermarketu?
V bioprodejně 21%
V prodejně zdravé výživy 23%
V super nebo hypermarketu 5%
Biopotraviny nekupuji 49%

 Kalendář akcí

lft 2017 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
48         1 2 3
49 4 5 6 7 8 9 10
50 11 12 13 14 15 16 17
51 18 19 20 21 22 23 24
52 25 26 27 28 29 30 31
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,
Roman: druhým rokem dělám právě prevenci ohledně varroa. A to tím že vždy...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Monika: Dobrý den,krásně jste to shrnul,sepsal.Ani nevím kdy jsem prvně vyprala...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
David: Dobrý den přátelé, chtěl bych poprosit VÁS Odpovědět na několik...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
marie: Mám k tomuto dotaz:jsem na biofarmě v horách,v zimě krmeny krávy pouze...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
jana: Pokud tam není napsáno co ta značka znamená, dá se to dohledat na webu....
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,