LaVeranda Restaurant a Bar

Laveranda.jpg „Vaříme s čerstvých produktů, které osobně vybíráme od českých farmářů ze Šumavy, Krkonoš a Vysočiny. Mořské plody pro nás dováží sympatický Ital Eni'o z rybího trhu v Benátkách. Dobrá restaurace není jen ta, ve které se dobře vaří. Když jste s námi, cítíte se jako DOMA ...."  

Těmito slovy vítají návštěvníky web stránky pražské restaurace LaVeranda Restaurant a Bar. Kuchyni tam šéfuje pan Radek David, který úvodní větu uvádí každý týden v realitu tím, že osobně objíždí české farmy a vybírá si produkty, z nichž pak se svými kolegy připravuje láhůdky pro své hosty. Hostům se pak neváhá pochlubit svími dodavateli.

O ekologii a biopotraviny se Radek David zajímá již dlouho. Proto je také členem odborné poroty soutěže Česká biopotravina roku. Bio Obchod mu položil pár otázek:

Mohl byste krátce představit hlavní filozofii kuchyně restaurace LaVeranda?
Naše kuchyně je založena na čerstvých sezonních surovinách v té nejlepší kvalitě a kondici. Kuchyně je odlehčená od tuků, těžkých příloh. Se surovinou děláme co nejméně abychom nezabyli její základní chuť.

Jakou roli v ní hrají produkty z biofarem?
Právě na produkty z českých biofarem a farem se soustředíme.

Nakupujete některé suroviny přímo na farmách. Jaké výhody v tom spatřujete?
Laveranda_bulletin.jpgNakupuji maso, mléčné výrobky v kvalitě bio. Pstruhy a siveny americké, bylinky, med, medovinu, ovoce a zeleninu na farmách. Za prvé vidím chov, jak jsou zvířata ustájena, kde se pasou, čím jsou krmeny a jak se ke zvířatům farmář chová. Mezi výhody dále patří, že mám jistotu kvality. Mohu si říct, jaká zvířata chci porazit, jak staré či velké. Mohu se zaručit hostům, že konzumují opravdu kvalitní produkty.

Jaká je spolupráce s biofarmáři?
Vesměs pozitivní. Samozřejmě, že se objevují problémy. Největší asi logistika, jelikož není někde třeba na Šumavě jedno místo, kam by všichni farmaři dodávali zboží a třeba dvakrát týdně je dovezli do Prahy. A nebo by si člověk dojel do jednoho místa vše převzít. Takhle dva až tři dny musím všechny obvolat aby mi zboží připravili a já v ten den brzo ráno vyjedu a postupně je všechny objíždím a sbírám.
Další problém je z červeným masem. A to díky jatkám, kterých je nedostatek, aby zabili zvíře ve snesitelných podmínkách aby zvíře netrpělo.

Vědí vaší zákazníci, že jídlo na talíři často pochází z nedaleké farmy? Jak na to reagují?
Ano,  vědí. Rád jim já nebo personál vypráví, odkud je určitá surovina, jak se jmenuje dotyčný farmář a co všechno od něj bereme. Reakce vždy pozitivní a spíše údiv, že se něco podobného dá u nás koupit.

Co plánujete do budoucna?
Rád bych zvýšil podíl produktů od farmářů a pěstitelů na 50 %.

Radek David s rodinouRadek David, šéfkuchař restaurace, 35 let, ženatý, syn Matyáš 7 měsíců, Kuchař roku 2001/02 a další ocenění ze Singapuru, Německa, Rakouska a další. Práce je pro mne koníčkem. Volný čas tráví s rodinou, cestováním, fotografováním nebo golfem.

LA VERANDA  RESTAURANT and WINE BAR
Elišky Krásnohorské 2/10, 110 00 Prague 1 - Josefov

La Veranda Restaurant nabízí 40 míst, wine bar 25 míst. Restaurace s romantickou náladou,dobrým jídlem v elegantní a neformální atmosféře. Dvě patra, květiny, dobré víno, domácí pečivo, spousta oliv a knížek. Více na www.laveranda.cz

 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Kompostujete doma zbytky z kuchyně?

 Kalendář akcí

lft 2018 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
48           1 2
49 3 4 5 6 7 8 9
50 10 11 12 13 14 15 16
51 17 18 19 20 21 22 23
52 24 25 26 27 28 29 30
1 31            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,