Lacrum Velké Meziříčí výrazně rozšiřuje svoji biořadu Amálka

Mlékárna Lacrum Velké Meziříčí v poslední době výrazně rozšířila vlastní řadu mléčných biopotravin a nabízí tak zákazníkům biovýrobky dosud v Česku nedostupné, jako máslo, tvaroh na strouhání a mléko ve skleněném obalu.  

Amálka jako výraz laskavosti a pomoci

Společnost Lacrum Velké Meziříčí uvádí na trh prostřednictvím společnosti Aromatis řadu mléčných biovýrobků pod značkou AMÁLKA. „Amálka je víla, tedy bytost laskavá, zjevující se v případě potřeby s cílem pomáhat. Stejně tak naše výrobky by měly lidem pomáhat", vysvětluje výběr názvu jednatel Quast.jpgspolečnosti Aromatis Karel Quast.

Biosyrovátka jako základní odlišení

Značka Amálka se nejprve objevila na syrovátkových nápojích, syrovátkových bonbonech a nápojích pro redukci váhy v kvalitě bio, kde surovinu pro tyto výrobky produkuje bavorský výrobce sušené syrovátky, společnost BMI, eG, majitel Mlékárny Velké Meziříčí. Biosyrovátku nyní používá Aromatis také při výrobě hořických biotrubiček Amálka, které jsou odlišné od běžných tím, že neobsahují žádný přidaný cukr ani sladidla, veškerá sladká chuť krému je dána sladkou chutí syrovátky.

amalka_bio_susena_syrovatka.jpgDíky odstranění hořkých solí ze 70 % je syrovátka Amálka oproti obyčejné syrovátce chuťově vylepšená. Přirozeně je syrovátka slaná, a proto z ní byly unikátním technologickým postupem odstraněny některé soli a tím bylo docíleno sladké chuti bez přidání jakýchkoli cukrů.

K suchým výrobkům řady Amálka ještě patří sušené biomléko plnotučné a polotučné.

Lacrum nakupuje biomléko od českých ekofarmářů

Od loňského roku se nicméně mlékárna Lacrum pustila do vlastního zpracování biomléka. Biomléko Lacrum nakupuje od ekologických chovatelů z jižních Čech, dále z Vysočiny, Tišnovska a začíná spolupráce i z chovateli ze vzdálenějších východních Čech. „S ekofarmáři máme zatím výbornou spolupráci. Ti, kteří se rozhodli pro dodávky mléka k nám, jednoznačně naši mlékárnu preferovali z důvodů její specializace a variability výrobního programu, všichni nás před podpisem smlouvy navštívili a osobně se domnívám, že mají radost, když vidí konkrétní výrobky z jejich starostlivě vyráběného mléka", hodnotí spolupráci s dodavateli Karel Quast.

Lacrum začíná také spolupracovat s několika konvenčními chovateli, kteří zahájili přechodné období na ekologický chov. Tímto si mlékárna zajišťuje dostatek biosuroviny pro růst objemů v budoucnosti. „Do pěti let plánujeme, že biomléko a výrobky z něj budou tvořit alespoň 50 procent z objemu výroby Mlékárny Velké Meziříčí", upřesnil Karel Quast.

Chlazené mléčné výrobky vždy s přidanou hodnotou

Řada chlazených mléčných biopotravin z Mlékárny Lacrum momentálně zahrnuje několik přírodních sýrů v nejrůznějších gramážích a příchutích, včetně uzených variant, tvaroh na strouhání, máslo a mléko.

bio_mleko.jpgAMÁLKA BIO mléko pochází z vybraných ekologických farem ze Šumavy a z Vysočiny. Vrstva smetany v hrdle láhve svědčí o velmi vysoké kvalitě a je důkazem o tradičním zpracování.

AMÁLKA BIO mléko je ošetřeno šetrnou pasterací, není homogenizováno a jsou tak zachovány živé mléčné organizmy. „Dle platných právních norem musí být každé do mlékárny přijaté surové kravské mléko pasterováno. Tento proces může být proveden tak zvanou nízkou pasterací do teploty 85 °C, anebo vysokou pasterací, po níž přicházejí ještě další „úpravy" typu UHT, nebo uperizace (zahřívání na teplotu 150 °C, čímž se prodlouží trvanlivost), homogenizace a podobně. Všechny postupy vyjma nízké pasterace jsou ale těmi, které „povraždí" všechny živé mikroorganismy přirozeně se v mléce vyskytující a jejich důsledkem je fakt, že mléko je v podstatě mrtvá hmota. Jestliže jsme tedy zcela záměrně zvolili nízkou pasteraci, zachováme v mléce všechen život a na konci celé této cesty je ojedinělá kvalita a chuť živého, čerstvého, plnotučného mléka Amálka", vysvětluje způsob výroby mléka pan Quast.

Další prvenství má Lacrum v tom, že biomléko balí do skleněných lahví. „Pro skleněnou láhev jsme se rozhodli proto, že dle našeho názoru způsob šetrného ošetření mléka nemůže vyústit v jiné balení, než do skla, které uchovává všechny hodnoty a navíc je tradičně vnímáno jako zcela odpovídající obal úměrně ke kvalitě obsahu. Lahve jsem vybrali lehčené, které skončí v tříděném odpadu a jsme si jisti, že je to náš nezanedbatelný příspěvek k trvale udržitelnému rozvoji životního prostředí" vysvětlil důvody svého rozhodnutí pan Quast.

V západní Evropě se biomléko běžně do lahví balí, většinou do tmavě hnědých sklenic. Karel Quast vysvětluje: „I my jsme chtěli tmavou láhev, ale není v tuto chvíli dostupná, nicméně průhledné sklo mléku nevadí, neboť při dopravě je v kartonu a v regálu na něj také nesvítí přímé sluneční světlo, které jediné by mohlo mít nějaký vliv".

tvaroh.jpgDalším čerstvým výrobkem je Bio tvrdý tvaroh na strouhání. Tvaroh je tradičním mléčným výrobkem pro typickou českou kuchyni.

Máslo je nezastupitelnou mléčnou surovinou a pro všechny, kteří dbají na výživu v kvalitě BIO, připravil Lacrum čerstvé BIO máslo, s normou předepsaným 82% podílem mléčného tuku, bez jakýchkoli dalších příměsí. Nabízí je v balení 125g, připravuje i balení 250 gramů v tradiční fólii. S firmou INVOS, spol. s r.o., připravuje Lacrum obal na máslo z ekologického, biodegradabilního materiálu.

Široká škála přírodních tvrdých sýrů

bio_eidam_45_se_smesnym_korenim_cihlicka_uzeny.jpgOd začátku roku 2008 vyrábí Lacrum Velké Meziříčí řadu biosýrů. Výroba probíhá tradičním, šetrným způsobem, s velkým podílem lidské ruční práce. Neméně důležitou informací je, že při výrobě všech sýrů Lacrum používá mikrobiální syřidlo, tedy syřidlo neživočišného původu. Široká škála druhů s různým obsahem tuku zahrnuje Goudu, Ementaler a Eidam, včetně Eidamu se směsným kořením a Eidamu se zeleným pepřem. Všechny tyto druhy vyrábí Lacrum rovněž v uzené variantě. a nabízí kromě maloobchodního balení také v balení pro gastronomii, což je výborná zpráva pro restaurace a jídelny, které chtějí biopotraviny zavádět do svého jídelníčku. Výroba sýru ementálského typu je původní know-how německého vlastníka mlékárny Lacrum, firmy BMI eG., uzpůsobené podmínkám a výrobním možnostem Meziříčské mlékárny, navíc se zvolenými kulturami pro docílení místní chuti, tedy chuti, která konvenuje celému středoevropskému regionu včetně Bavorska a Rakouska.

„Naše biosýry jsou vyráběny s vysokým podílem ruční práce, ponejvíce ženské, právě tvorba a rozmístění zrna ve vaně a následné další zpracovatelské úkony jsou tím, co činí naše sýry velmi ojedinělými", shrnul Karel Quast.

Ojedinělý přístup

Společnost Lacrum Velké Meziříčí ukazuje směr ostatním potravinářům v cestě k udržitelné budoucnosti. Rozhodla se dlouhodobě soustředit na ústup od konvenčních potravin směrem k produktům ekologického zemědělství - biopotravinám, které by měli do pěti let tvořit polovinu objemu výroby.

Propojením zemědělců, výrobce a obchodníka se spotřebiteli prostřednictvím vysoce kvalitních, řemeslně vyráběných biopotravin, chce mlékárna „zásadně přispívat k lepšímu a důstojnějšímu vztahu nás všech k celé živé přírodě a tím i lepším projevům přírody zpět k nám".

Skrze biopotraviny hodlá firma „nalézat cesty zpět k vnímání hodnot života a důstojnosti přírody". V této oblasti uvažuje například o využívání biodynamických metod na partnerských ekologických farmách.


S ročním nákupem okolo 36 miliónů kg mléka patří mlékárna LACRUM Velké Meziříčí ke středně velkým regionálním mlékárnám. LACRUM Velké Meziříčí, s.r.o. je součástí skupiny BMI eG.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Příspěvky

Lacrum Velké Meziříčí výrazně rozšiřuje svoji biořadu Amálka Odpovědět   Jiri 31. 01. 2012, 23:50:37
je smutné, že se mlékárna vrátila do rukou zemědělských vlastníků - NEPLATIČŮ. Německý řád dodával značce kulturu a předčil tak čecháčkovskou zlodějnu. Svým dodavatelům totiž narozdíl od současného majitele platil. Smutný konec jedné fungující mlékárny.
Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft květen rgt
Po Út St Čt So Ne
18     1 2 3 4 5
19 6 7 8 9 10 11 12
20 13 14 15 16 17 18 19
21 20 21 22 23 24 25 26
22 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,