Květen 2015: Margit Slimáková

margit_slimakova_160.jpg Specialistka na zdravotní prevenci a výživu  

Stručný popis současné pracovní pozice či náplně: specialistka na zdravotní prevenci a výživu

Vzdělání: Farmaceutická fakulta UK

Zaměstnání: podnikatelka 

Koníčky:  dobré jídlo, knihy, pohyb, příroda

Ekologické zemědělství vašima očima: Podle mne jediné, které bychom měli mít. 

Otázky pro bio osobnost měsíce

Co děláte? Jak byste charakterizovala Vaše podnikání?

Profesionálně propaguji, cestou vystoupení, textů a konzultací, prevenci a terapii nemocí přirozenými způsoby s důrazem na zdravou kvalitní stravu.

Můžete krátce uvést jak jste se stala tím, čím jste teď, včetně toho proč a kdy jste začala „žít bio“?

Hned v průběhu studia o nemocech a jejich terapiích jsem pochopila, že prevence je mnohem důležitější než hašení požárů, tj. terapie už vzniklých potíží. Výživa je základní součástí přirozené péče o zdraví, včetně prevencí nemocí anebo pomocníkem v terapií mnohých zdravotních potíží.

Můžete popsat Váš typický den?

Každý den je úplně jiný. Po ranním zajištění dětí a psa velikosti a síly tygra mohu odjíždět na vystoupení po celé republice, pročítat nejnovější lékařské studie a informace z médií týkající se zdraví, psát texty pro své weby a blogy, mít klienty a už téměř dva roky i pracovat pro občanskou iniciativu Skutečně zdravá škola.

Kdo jsou Vaši zákazníci a odkud jsou?

Organizace, školy, městské knihovny, jednotlivci z celé republiky i mimo Česka.

Principy ekologického zemědělství – proč jsou důležité, proč na nich záleží?

Jedná se o zemědělství šetrné k půdě, přírodním zdrojům, živočichům a lidem. Podle mne jediný dlouhodobě udržitelný způsob zacházení s našimi zdroji.

Co je Váš největší úspěch?

Obecně úspěšné šíření zdraví prospěšných myšlenek napříč nejrůznějšími skupinami a jednotlivci po celé zemi, které potvrzuje třeba krásné umístění na mapě inovátorů ČR Ashoky. Konkrétně dotlačení ministerstev zdravotnictví a školství ke zlepšení výživy ve školách, cestou připravované vyhlášky o aktualizaci závazných pravidel vaření pro jídelny a omezení prodeje nezdravých potravin a nápojů ve školách.

Příprava aktuálních českých výživových doporučení v podob Zdravého talíře a jeho úspěšné šíření v praxi.

Jakým směrem plánujete Váš budoucí vývoj? Jaká je Vaše vize?

Přivést témata zdravější stravy a obecně výuky přirozených terapií včetně výživy do nemocnic a mezi zdravotníky. Mojí vizí je zdravotník, který v případě terapie neakutních zdravotních potíží na prvním místě doporučí úpravu životního stylu a jiné přirozené možnosti. Silně účinná, ale zpravidla i riskantní farmakoterapie bude až další volbou.

Když byste začínala úplně znovu, co byste změnila?

Asi je to drzé, ale nic mě nenapadá, jsem se svými rozhodnutími spokojená. Samozřejmě, že byly i špatné, ale ty jsou hybatelem změn a posunů.  

 Co bylo Vaší nejdůležitější životní lekcí?

Studium moderní medicíny a terapií na farmaceutické fakultě. Slušně znám a chápu její postupy, možnosti i rizika, a to mi umožňuje zodpovědně doporučovat alternativy.

Kdo nebo co je Vaší největší inspirací?

Nezávislí experti a aktivisté v zahraničí jako jsou třeba Jamie Oliver anebo i Michelle Obamová, prosazující zdravou stravu ve školách a přechod ze zastaralé výživové pyramidy na My plate, ze kterého jsem sama čerpala při tvorbě Zdravého talíře.

Co je klíčem Vašeho úspěchu?

Dělám úžasnou práci za kterou v podstatě denně dostávám ocenění z nejrůznějších stran, jenž potvrzují její smysluplnost.

Co máte nejraději z toho, co děláte?

Díky dnes snadnému předávání informací možnost konfrontovat svá doporučení jak s kolegy tak i klienty, kteří moje články, videa a vystoupení sledují. 

Co Vás nenechá v noci spát?

Vždy ty nejaktuálnější problémy, které zrovna řeším.

Jaká věc nejvíce zlepšila Váš život?

Dovolím si tři: Kindle, díky kterému snadno ukládám důležité informace z knih, které studuji. Lady-Comp a menstruační kalíšek, díky kterým pohodově zvládám své ženské dny.

Co je nejvíce frustrující na tom, co děláte?

Nekonstruktivní kritici a hejtři, kteří jsou jen ztrátou času, a proto už zpravidla jen ignoruji.

Jak podle Vás může být zlepšen trh s biopotravinami?

Namísto důrazu na prodeje přes obchody více propagovat význam lokálnosti a přímého zajišťování potravin od jejich producentů.

Jak můžeme získat více lidí, aby kupovali biopotraviny?

Myslím, že nejlepší je jít vlastním příkladem, užívat si bio a ostatní se budou postupně s přibývajícími informacemi o škodlivosti chemie v jídle, také posouvat na bio stranu.

Co je hlavní výhodou „žít bio“?

Cítíte se skvěle.

Supermarkety – dobré či špatné?

Mohou být obojí, ale obecně jsem velkým zastáncem přiblížení zákazníků k producentům (tj. lokalizace) a tedy i minimalizace zprostředkovatelů jako jsou supermarkety.

Co je největším ohrožením pro to, co děláte?

Vliv zájmových skupin, kterým doporučování kvalitních potravin ohrožuje jejich obchody a propojení českých odborných organizací, které se cítí být ohrožovány nezávislými názory, s ministerstvy.

Co je na biopotravinách nejlepší?

Chuť

Jaké je Vaše oblíbené jídlo?

Jím moc ráda a oblíbených jídel je spousta, kváskový chleba s máslem a bylinkami, husté polévky, mexická a indická jídla, tvarohové koláče...

Kdybych byla předsedou vlády, ráda bych...

Zapojila do práce na ministerstvech nezávislé odborníky a organizace, včetně občanských iniciativ.

Svět by byl lepším místem, kdyby...

Státy, politici, média a odborníci pracovali bez jakéhokoliv ovlivnění ze strany zájmových skupin, jako jsou třeba v mé oblasti potravinářský, chemický, biotechnologický a farmaceutický průmysl.  

Chtěla bych, aby se na mne vzpomínalo, protože...

Nemyslím, že je třeba vzpomínat na mě, co chci aby zůstalo jsou smysluplné zdravé změny k jejichž prosazení přispěji.

Kdy jste byla nejšťastnější?

Šťastná jsem zpravidla několikrát denně a třeba zrovna dnes mě nadchl zákaz prodeje všech přípravků glyfosátů v prodejnách Hornbach v Německu. A když zrovna nenajdu nic pozitivního v médiích, zajdu na zahradu, ta je krásná a dělá mě šťastnou stále.

Z čeho máte největší strach?

Strach nemám, překážky jsou proto, aby se řešily a je jen otázkou času, kdy a jak dokonale je zvládnu.

Jaké je Vaše oblíbené slovo?

bezva

Co byste si vzal s sebou na opuštěný ostrov?

Předpokládám, že i tam už bude wifi, takže notebook, ať mohu v klidu dále pracovat.

Má zákazník vždy pravdu?

Ano

Více informací o všem zdravém od doporučení pro slazení nebo tuky, přes vysvětlení témat od první pomoci různých zdravotních potíží přirozenými cestami po alternativní stravovací směry anebo výživu dětí naleznete na: www.margit.cz, www.zdravakuchyn.cz, www.healthyplate.eu, www.skutecnezdravaskola.cz

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,