Kvalitní české bioprodukty najdete zejména na farmách

logo_probio_male.jpg Vzhledem k neustálým negativním komentářům o vývoji produkce českých biopotravin, o nízké produktivitě českých ekofarmářů, o snaze vyrábět maximálně „bioseno“ apod., cítí PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců nutnost zastat se sektoru ekologického zemědělství.  

Naposledy tento týden, v rozhovoru na ČT 24 věnovanému vývoji a rozvoji ekologického zemědělství, vystoupil Jan Veleba, prezident Agrární komory České republiky.

Jan Veleba se vyjadřoval ve smyslu, že čeští ekozemědělci využívají příznivého dotačního klimatu v České republice k tomu, aby dostávali více peněz, než jejich kolegové, kteří hospodaří konvenčně. Dle vyjádření Jana Veleby je hlavním produktem ekologického zemědělství tzv. „bioseno“, produkce biopotravin je velmi malá a čeští ekozemědělci nejsou schopni své hospodaření dovést k nějaké koncovce tak, jak je tomu u našich kolegů v Německu či v Rakousku.  O způsobu ekologického hospodaření, který je zcela odlišný od současného pěstování řepky či kukuřice pro hojně dotované bioplynové stanice, už se však prezident Agrární komory ČR bohužel nezmínil.

Vrátíme-li se však k produkci z ekologických ploch a budeme-li brát v potaz návštěvu několika supermarketů, můžeme opravdu získat mylný dojem, že české ekologické zemědělství toho moc neprodukuje. Ve chvíli, kdy se však vydáme na farmy, mezi spotřebitele, kteří nelitují úsilí a ‘svého‘ farmáře si našli, zjistíme, že množství, kvalita a různorodost bioproduktů jsou obrovské,“ vyvrací Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

V každém koutu naší republiky najdeme sedláka, který hospodaří ekologicky a nabízí vysoce kvalitní bioprodukty – ne sice v množství zajímavém pro velké obchodní řetězce, avšak pro spotřebitele ano. Potvrzuje to i hodnocení účastníků mezinárodního veletrhu BioFach, který se konal tento měsíc v Norimberku. Podle Kateřiny Nesrstové by se po některých prohlášeních Agrární komory ČR mohli spotřebitelé domnívat, že vzniká chyba na straně bioproducentů. Situace v ekologickém a konvenčním zemědělství ilustrovaná pouze čísly však nabízí jen zkreslený náhled na realitu, nevypovídá o způsobu produkce tuzemských biopotravin, která se velmi často realizuje v málo úrodných podhorských a horských oblastech.

Ekologicky hospodařící sedláci nabízejí vysokou kvalitu svých produktů spojenou s ochranou životního prostředí, ovzduší a čistotou vod, údržbou krajiny, zachováním biodiverzity, péčí o staré, tradiční plodiny a plemena zvířat a další služby, které si většinou ani neuvědomujeme,“ upozorňuje Milan Kouřil z PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

To, že supermarkety nejsou zaplněny českými biopotravinami, má mnoho důvodů. Některé jsou objektivní – ekologičtí zemědělci většinou nemají produkční a marketingové kapacity nutné k tomu, aby mohli pravidelně zásobovat všechny supermarkety v České republice. Další, neméně důležité, jsou subjektivní. Ekologičtí farmáři a drobní producenti biopotravin chtějí znát svého zákazníka a usilují o to, aby zákazník znal je. Poroto je důležité, že se Češi učí hledat své farmáře, zajímat se o kvalitu a původ potravin, které jí,

Tuzemská produkce biopotravin má své nezastupitelné místo. Svědčí o tom i zájem Potravinářské komory České republiky, která je například spoluvyhlašovatelem soutěže o Českou biopotravinu roku, která právě vyvrcholila. Soutěž jasně ukázala produkční potenciál tuzemských ekologických zemědělců. Zvítězil ovčí sýr Arnika z Horského statku Abertamy, objevila se zde vynikající vína v biokvalitě, jak od vítěze kategorie Miloše Michlovského, tak od dalších vinařů. Produkty z ovoce a zeleniny, pekárenské výrobky i biovýrobky pro gastronomii jsou dalšími kategoriemi soutěže, kde předvedli svůj um ekologičtí farmáři a producenti biopotravin. „Velice nás těší, že mnoho výborných biovýrobků, které se objevily ve zmiňované soutěži nebo na veletrhu BioFach, pochází od členů PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců. Nebojím se o produkční potenciál ekologických sedláků sdružených ve svazu, jsem o něm pevně přesvědčena,“ řekla Kateřina Nesrstová, manažerka PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

První velkou příležitost potkat vynikající bioprodukty českých ekofarmářů bude veřejnost mít na festivalu Biostyl 2012, který se bude konat na konci dubna v Praze.     

Zdroj: Tisková zpráva PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft červenec rgt
Po Út St Čt So Ne
27     1 2 3 4 5
28 6 7 8 9 10 11 12
29 13 14 15 16 17 18 19
30 20 21 22 23 24 25 26
31 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,