Kuchařka trochu jinak: Biomenu

biomenu_1.jpg Před Vánoci vznikl na české gastronomické špičce zajímavý počin. Byla totiž vydána kuchařka, která propojuje kuchyň s farmou. Čtveřice předních šéfkuchařů se rozhodla představit své dodavatele z řad biofarmářů. A co na to Bio-info.cz? Skvělý počin!  

"Biomenu je nejen kuchařkou, ale i miniprůvodcem po čtyřech špičkových pražských restauracích a stejném počtu českých biofarem. Jinak řečeno, kromě svého kuchařského umění zde čtveřice vynikajících šéfkuchařů představí své vybrané dodavatele, biofarmáře." Tahle upoutávka na vás vyskočí, pokud navštívíte domovské stránky této publikace. 

Oldřich Sahajdák o obsahu knihy v audio upoutávce říká: "Kromě 60 našich receptů vám v ní představíme 4 české biofarmáře. Jejich práce si velmi vážíme, protože víme, že tajemství výtečné kuchyně je v surovinách."

A kdo jsou oni 4 šéfkuchaři a co říkají o svých dodavatelích biofarmářích? 

sasek.jpg

David Šašek, restaurace Coda představuje Jaroslava Rucki z ovčí farmy Vendryně: „Pan Rucki a jeho manželka jsou pro mne zosobněním pracovitosti, poctivosti, skromnosti a lidskosti. Všechno tohle se odráží v jejich farmářské živnosti a chovu zvířat, který je v naprostém souladu s přírodou a respektuje vše živé. Proto jsem se tozhodl právě pro ně.“

stift.jpg

Jiří Štift, restaurace Essensia říká o Anně Ondřejíkové z Dvoru Hlaváč: „Od paní Anny Ondřejíkové kupuji pro naši restauraci kozí sýr a kůzlečí maso. Na jejích produktech je prostě poznat, že je to ‚opravdové jídlo‘ bez chemie, barviv a přísad, které jsou zastoupené v téměř každém výrobku zakoupeném v supermarketu.“

sahajdak.jpg

Oldřich Sahajdák, restaurace La Degustation BB představuje Renatu Kašparovou ze statku U Matoušků: „Renatu Kašparovou, kamarádku našeho manažera, známe už dlouho, několikrát jsme u ní byli, ještě než jsme otevřeli restauraci. Kromě sýra od ní bereme kozí a jehněčí maso, které považuji za jedno z nejlepších, s jakým jsme kdy dělali. Ona sama má ke zvířatům velmi blízký vztah, vždycky je nešťastná, když je musí porazit. To mě dojímá natolik, že beru jako svoji povinnost to maso upravit naprosto perfektně.“

david_1.jpg

Radek David, restaurace La Veranda říká o Pavlu Štěpánkovi z biofarmy Slunečná: „Při mé první cestě, kdy jsem jel do neznáma a hledal farmáře, to byl právě pan Štěpánek, který mě naprosto zaujal. Byl uvolněný, přátelský, ukázal mi pole, na kterých hospodaří, stáda a pastviny, malá jatka, a hlavně svoji výrobnu sýrů, na kterou byl hrdý. O všem mluvil s láskou, citem a pokorou. Vysvětlil mi svoji filozofii, dal mi ochutnat sýry a při loučení možná ani netušil, jestli se kdy uvidíme. Pokaždé, když k němu jedu, čekám, čím mě zase překvapí.“

"Touto knihou jsme chtěli ukázat, že česká kuchyně připravená z kvalitních místních surovin může mít vysokou úroveň, srovnatelnou s evropskou gastronomickou špičkou. Také jsme chtěli zdůraznit velký podíl místních poctivých farmářů na této kvalitě. Máme za to, že jejich přínos je stále nedoceňován kvůli nízké prestiži kvalitní zemědělské práce," doplňují autoři knihy Barbara Myšičková a Aleš Pavlíček.

Přístupu, který ve své knize zvolili, si redakce Bio-info.cz velmi váží a samozřejmě chystá recenzi této knihy.

Kniha navíc nabízí čtyři vouchery na dezert či kompletní polední menu zdarma.

Zdroj včetně fotografií: www.biomenu.eu

Související články: 

Restaurace Ambiente a bio? Zeptali jsme se za vás!

 

 

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,