Kozí mléko v biosýr proměněno

v__b__r_s__r___2.jpg Faremní zpracování bioprodukce má budoucnost nejen na Valašsku.  

Fenomén faremního zpracování na „Valachoch“ žije! Potvrdil to zájem o středeční seminář Bio v regionu, který uspořádal Bioinstitut, o.p.s., na Střední zemědělské a přírodovědné škole v Rožnově pod Radhoštěm. Studenti a zástupci veřejnosti se nejprve seznámili s výrobou sýru pod vedením odborníka. Ivan Hrbek, sám farmář a producent bio mléčných výrobků a zároveň předseda Svazu faremních zpracovatelů zasvětil účastníky do tajů sýrařské praxe. Místní studenti tak měli ojedinělou příležitost vyrobit si sýr z kozího mléka.

Po praktické ukázce následovala teoretická část, kde jednotliví mluvčí přednesli informace, které s problematikou bioprodukce souvisí. Statistička Andrea Hrabalová na číslech ukázala, že ekologické zemědělství v regionu má již svou tradici. Nejen že Zlínský kraj má nadprůměrné zastoupení ekologicky obhospodařované půdy, ale místní farmáři se nebojí ani svou produkci tzv. „finalizovat“. Ve Zlínském kraji je celkem 369 ekofarem, které hospodaří na zhruba 37 tis. ha, což představuje téměř 20% podíl na celkové zemědělské půdě kraje. Od roku 2005 vzrostl počet ekofarem ve Zlínském kraji téměř čtyřnásobně z původních 97 a výměra půdy v EZ vzrostla o 60%.Každá desátá farma je v kraji ekologická a zhruba každá sedmnáctá se věnuje i zpracování.

Výroba suroviny a zpracování na jednom místě – cesta k udržitelnosti?

„Finalizace produkce znamená, že na farmě vyprodukujete jak surovinu – tedy vypěstujete obilí nebo vychováte dobytek, tak vyrábíte biopotravinu určenou konečnému spotřebiteli. Sedlák se postará o celý výrobní proces až po konečný výrobek – tedy např. mléčný produkt nebo třeba balíček masa, který si může spotřebitel koupit,“ vysvětlila Andrea Hrabalová. Takových podniků, které ve Zlínském kraji hospodaří ekologicky a snaží se vyrábět biopotraviny, je již celkem 22. A na nezájem spotřebitelů si nemohou stěžovat. Potvrdili to i ti, kdo mezi studenty přišli. Miroslav Hrout spolu se svou ženou vyrábí přes dvacet druhů výrobků z kravského mléka v minimlékárně přímo v Rožnově pod Radhoštěm. Tomáš Ondruch – pokračovatel ovčácké tradice se rovněž zpracování nebojí – dělá ovčí sýry, jogurty a klasiku – žinčici a brynzu. Nechyběla i zástupkyně největší mlékárny v okolí. ŘeditelkaValašské mlékárnyJana Novotná ohromila čísly, jež reprezentují výrobu biojogurtů pro obchodní řetězec, které si mohou spotřebitelé po celé republice koupit s etiketou Naše bio.

Děti zvířata ze ZOO znají lépe než ty ze stájí

Komplexní přístup k zemědělství v podniku se sedmnácti zaměstnanci představila Ludmila Mužikovská z Agrofyto Lidečko. Přiznala, že s postupem času se rozhodli otevřít zemědělský podnik světu. „Je potřeba spolupracovat a nadchnout pro naši práci budoucí generace. Je strašné, že děti dokážou říci, kolik zvířat znají ze zoologické zahrady, přičemž živé malé telátko třeba nikdy neviděli. A nejedná se jen o děti z měst,ale z venkova,“ varovala Ludmila Mužikovská a dodala, že pokud má mít zemědělství budoucnost, je třeba právě s mladou generací pracovat.

O tom, že se ve Zlínském kraji takovým aktivitám daří, poreferovala Renata Vaculíková z Informačního střediska Moravské Kopanice. Pozvala na akce pořádané v letošním roce, mezi nimiž nebudou chybět exkurze na farmy.

Seminář, který využili především studenti, ocenili i učitelé. „Jsme rádi, když se žáci, kteří mají o obor zájem,dozvědí něco navíc. Proto se snažíme také se zemědělci z okolí udržovat nadstandardní vztahy,“ říká pedagožka a výchovná poradkyně Vilma Hladíková.

Projekt BIO v regionu - Propagace regionální bioprodukce a spolupráce, v rámci něhož se seminář konal, běží již druhým rokem. Vždy se koná na třech školách ročně a klade si za cíl motivovat studenty k přemýšlení o zemědělství ve všech aspektech zemědělské činnosti. Zejména se věnuje ekologickému zemědělství, jehož pozitivní externality, se velmi špatně vyčíslují, ovšem bezesporu svou hodnotu mají pro nás pro všechny.Nad akcí převzala záštitu radní Zlínského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství Margita Balaštíková.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Kterou značku biočajů máte nejraději?
Clipper 2%
Apotheke 8%
Tulsi 2%
YogiTea 0%
Pukka 0%
Jardin Bio 0%
Sonnentor 35%
Alnatura 51%

 Kalendář akcí

lft 2017 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35         1 2 3
36 4 5 6 7 8 9 10
37 11 12 13 14 15 16 17
38 18 19 20 21 22 23 24
39 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Monika: Dobrý den,krásně jste to shrnul,sepsal.Ani nevím kdy jsem prvně vyprala...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
David: Dobrý den přátelé, chtěl bych poprosit VÁS Odpovědět na několik...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
marie: Mám k tomuto dotaz:jsem na biofarmě v horách,v zimě krmeny krávy pouze...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
jana: Pokud tam není napsáno co ta značka znamená, dá se to dohledat na webu....
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Lenka: Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vyplnění mého dotazníku k...
Jak vybíráte zdravou výživu a bioprodukty,
Lenka: Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vyplnění mého dotazníku k...
Jak vybíráte zdravou výživu a bioprodukty,
Eurona: Dobrý den, obracím se na vás s dotazem v čem perete oblečení? já...
Biotrička s potiskem živočichů,
Eurona: Ty jo oblečení vyrobené z plísně? Tak to slyším poprvé, ale je to...
AMWA Organic přináší kolekci bio froté do koupelny,