Konference Jídlo z blízka pro jižní Moravu představí skvělé řečníky

jidlo_z_blizka_logo_colour_short_konference_250_1.jpg Přesně za měsíc, 10. dubna, proběhne v Brně odborná konference na téma „jídlo z blízka“.   

Významní čeští i zahraniční experti se podělí o poznatky v oblasti zapojování gurmánských tradic a dědictví do řízení turistických destinací, výhod „jídla z blízka“ pro místní ekonomiku a rozvoj podnikání a podtrhne důležitost budování místní a regionální kultury jídla. O účast na konferenci je velký zájem, k dnešnímu dni se registrovalo již téměř 100 hostů.

Konferenci „Jídlo z blízka pro jižní Moravu“ zahájí hejtman Jihomoravského kraje pan Michal Hašek. V ranním bloku vystoupí dále pan Václav Stárek, prezident, Asociace hotelů a restaurací ČR, který se zamyslí nad příležitostmi „jídla z blízka“ v gastronomii. Paní Helena Pískovská, ředitelka regionální kanceláře Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Jihomoravský kraj, se na problematiku podívá z pohledu rozvoje podnikání v regionu. Projekt regionálních gastronomických Slavností Jídlo z blízka představí účastníkům paní Zuzana Vojtová, ředitelka Centrály cestovního ruchu Jižní Moravy. Jak může strategie „jídla z blízka“ fungovat jako motor místní ekonomiky ukáže Naďa Johanisová z Fakulty sociálních studií Masarykova univerzita Brno.

Roberto_Burdese_200.jpgDopolední blok zaměřený na význam „jídla z blízka“ v gastronomii otevřou dva zahraniční řečníci. Roberto Burdese, prezident Slow Food Itálie, představí výhody a vzájemný vztah konceptu slow food a jídla z blízka. Roberto pracuje od roku 1991 pro hnutí Slow Food a je blízkým spolupracovníkem Carla Petriniho, zakladatele Slow Food. V roce 2006 byl Roberto Burdese zvolen prezidentem Slow Food Itálie.

Johann Reisinger, jeden z Johan_Reisinger.jpgnejvýznamnějších rakouských šéfkuchařů, ve svém vystoupení představí jídlo jako oslavu místních chutí“.  Johann Reisinger v roce 1988 získal ocenění „2 čepce“ od renomovaného francouzského průvodce Gault Millau. Od poloviny 90. let se soustředí na striktně přírodní a autentickou kuchyni, založenou na třech pilířích: příroda – požitek – výživa.  Od roku 1995 vaří jako nezávislý kuchař a přednáší.

O významu místních kulinářských tradic bude ve svém vystoupení hovořit Martin Hrabec z Hospitality Training Institute, přední český odborník na vzdělávání v oblasti gastronomie. Štěpán Ruda, ekologický farmář a provozovatel Hospůdky U Štěpána ve Vojeticích ukáže, jak skvěle může fungovat propojení farmy a restaurace.

V polední přestávce budou mít účastníci konference možnost ochutnat občerstvení a oběd z regionálních potravin, připravených dle zásad Slow Food šéfkuchaři brněnských restaurací La Bouchée a Noem Arch.  

Odpolední program pak zahájí Zbyněk UlčákFakulty sociálních studií Masarykovy univerzity, který se zamyslí nad sociologickými aspekty jídla z blízka. Po něm se ujme slova František Němec, známý farmář z Vysočiny, který se podělí o své zkušenosti při prodeji vlastních farmářských výrobků přímo zákazníkům formou e-shopu, rozvozu domů a na farmářských trzích. Robert Zelený z Farmy Habří ukáže, jak se úspěšně vypořádat s překážkami při zásobování gastronomických provozů čerstvými farmářskými produkty. Radim Machů ze společnosti Tradice Bílých Karpat přítomným sdělí, jak bělokarpatská obec Hostětín dokázala koncept „jídla z blízka“ úspěšně uplatnit při rozvoji nejen cestovního ruchu. Farmářské trhy jako místo setkávání představí Jiří Sedláček, předseda občanského sdružení Archetyp, jež v Praze úspěšně provozuje několik farmářských trhů. Konferenci zakončí vystoupení Michala Buriana, předsedy sdružení ECEAT, o tom, jak skloubit nabídku regionálních produktů a venkovský cestovní ruch.

Konference je určena odborné veřejnosti z řad podnikatelů v oboru obchodu a cestovního ruchu, gastronomie a veřejného stravování, zemědělství a výroby potravin, politiků, úředníků místní a regionální správy a akademické obce. Účastníci budou mít možnost diskutovat s odborníky v oboru o výhodách a výzvách, spojených s uplatňováním produktů od místních producentů v gastronomii.

Více informací a registrační formulář najdou zájemci na stránce www.jidlozblizka.cz.

Foto: Slow Food, Reisinger

 

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,