Konec plýtvání potravin v britských supermarketech

potraviny_odpad_1.jpg Britské supermarkety budou své zákazníky pravidelně informovat o množství vyhozených potravin. Chtějí tak upozornit na neúnosnou míru plýtvání.  

Kolik potravin vyhodíme do koše v průběhu jednoho týdne? Podle údajů Evropské unie na každého Evropana připadá tři a půl kila z celkového potravinového odpadu. Jen Evropa ročně zlikviduje přibližně 89 milionů tun potravin. Odhad pro rok 2020 (bez přijetí jakýchkoli opatření) je 126 mil. tun ročně, což představuje nárůst o 40 procent.

"Jídlem se plýtvá, protože supermarkety za poslední dekády rozvinuli u lidí praktiky nadměrného nakupování nebo kupování nepotřebných, levných věcí. To způsobilo nadměrný konzum," upozorňuje aktivistka Vicki Hird z neziskové organizace Friends of the Earth.

K alarmující situaci však přispěly svým podílem i zákazníci, kteří obchodníky kritizovali, pokud něco v prodejně chybělo. Aby byla poptávka uspokojena, zboží v regálech příbývalo, i za cenu plýtvání.

Britské supermarkety chtějí vyhazovat pouze 1 procento potravin

Nejvíce údajů je zaznamenáno ve Velké Británii. Podle poradního orgánu britské vlády Waste and Resources Action Programme se tam každý rok vyhodí 15 milionů tun potravin.

Síť supermarketů Tesco v Británii přiznala, že za první pololetí v roce 2013 její obchodní domy vyprodukovali 28 500 tun potravinového odpadu. V kontejnerech nejčastěji končí balené saláty (až dvě třetiny) a jablka (40 procent). Čtvrtina z celkového množství hroznů je v obchodech zcela zbytečná. Jedna pětina banánů se vůbec nepoužije a v domácnostech se vyhodí každý desátý banán.

Do budoucna bude Tesco takové informace zveřejňovat pravidelně a poskytovat bude i jednoduché tipy pro zákazníky o vhodném skladovaní potravin. Naplánované jsou také vzdělávací programy, které zákazníkům poradí, jak potraviny připravovat a jak a kdy se jich zbavovat. Zjistilo se totiž, že více než čtvrtina plýtvání nastává právě v domácnostech.

Změny by se měly týkat i obalů výrobků, které prodlouží jejich životnost. V nabídce budou různé velikosti balení, aby si spotřebitel mohl koupit přiměřené množství.

V návaznosti na tento krok se i další velké supermarkety jako Asda, Sainsbury 's, Morrisons, Waitrose, Co- op a Marks&Spencer rozhodli pravidelně informovat spotřebitele o přebytku potravin ve svých obchodech. Do roku 2020 by měly postupně likvidovat pouze 1 procento odpadu. První údaje zveřejní British Retail Consortium začátkem roku 2015. Cílem celé akce je upozornit veřejnost na plýtvání potravinami a změnit spotřebitelské chování lidí.

Budoucnost bez plýtvání

"Je důležité podívat se na celý životní cyklus produktů. Od výroby až po likvidaci. Odpad, který vzniká, by měl být znovu vrácen na trh, například formou recyklace, nebo do přírody jako biologický odpad. Věřím, že formou zpráv o potravinovém přebytku nastane změna této situace," prohlásil Andrew Opie, ředitel British Retail Consortium.

Pokud se podaří v EU zredukovat množství vyhozeného odpadu do roku 2020 o 40 procent, ušetří každý občan 123 EUR a celá EU 75,5 miliard EUR.

Statistici tvrdí, že pokud by počet potravinového odpadu z nezkonzumovaných potravin celosvětově klesl o polovinu, dopad na klima a skleníkový efekt by byl stejný, jako kdyby na Zemi přestali jezdit všechny vozy.

Zdroje: theguardian.com, eufic.org, europarl.europa.eu

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Příspěvky

Konec plýtvání potravin v britských supermarketech Odpovědět   David 5. 05. 2014, 13:04:42
Supermarkety by ale neměly házet na spotřebitele to, co si vlastně způsobují samy, tj. objednávají a nabízejí více než prodají. Takhle spíš chtějí nutit zákazníky více nakupovat, místo vlastní racionálnější obchodní politiky.
Nicméně problém plýtvání v domácnostech nezpochybňuji. Budoucnost ale stejně vidím v návratu k menším lokálním obchodům, které jsou schopny rychleji reagovat na poptávku.
Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,