Kavárna, která nevytváří odpad

silo_by_joost_logo.jpg Kavárna Silo By Joost funguje v australském Melbourne od června 2012 a měsíčně prodá tisíce šálků kávy a stovky obědů.   

Přesto je Silo By Joost jednou z mála nízkoodpadových kaváren s minimální spotřebou energie a lokální sítí dodavatelů.

"Náš odpad vystavuji jako sošky, aby lidé viděli, jak málo odpadu jsme vyprodukovali v průběhu 12 měsíců," chválí své úspěchy majitel kavárny Joost Bakker. Silo podává nápoje v keramických sklenicích a zákazníci sedí u stolu vyrobeném z recyklovaného plastu. V kavárně nenajdete lepenkové kartony ani skleněné lahve. Mléko, olivový olej a minerální vody jsou skladovány ve velkých nerezových nádobách.

Nákladné vybavení, ale dlouhodobé úspory

Náklady na udržitelný design jsou přinejmenším o 30 procent vyšší než v případě "běžných" provozů. Díky ekologickým opatřením je však kavárna schopna náklady vyrovnat úsporou energií.

Silo_by_joost_susicka150.jpgNejvětší atrakcí Sila je stroj na vysoušení odpadu (na obrázku), který každý den zpracuje 360 kg odpadu na kompost. Ten dává Bakker místním pěstitelům, od nichž odebírá ovoce a zeleninu. Roční náklady na koupi, chod a udržování kompostovacího zařízení představují 35 tisíc australských dolarů. Bakker však nemusí městu platit 8 tisíc AUD ročně za odvoz odpadků.

Skladováním mléka ve vratných ocelových nádržích Bakker ušetří 10 procent nákladů oproti běžnému nakupování mléka v lahvích nebo plastových nádobách. Farmář, který si v kavárně vyzvedne kádě a opětovně je naplní, šetří náklady na obalový materiál, a tím šetří i Bakker.

Silo_by_joost445.jpgMístní dodavatelé jsou pro kavárnu zárukou kvality. "V Silo si mohu objednat jakékoli jídlo a vím, kdo vypěstoval mrkev nebo hlávkový salát," říká Bakker. Cena dodávky surovin se snižuje používáním plastových přepravek namísto kartonů.

Na čištění Silo používá elektrifikovanou vodu. Elektrifikace v ní totiž zabíjí bakterie. Kavárna ušetří za tekuté mýdlo 1 000 AUD. Myčka nádobí stála Bakkera 12 tisíc AUD, ale tím, že dokáže opětovně využít vodu, vyrovnává náklady na spotřebu elektřiny kompostovacího stroje.

Silo používá kávovar Wega Green Line Espresso vybaven softwarem, který si zapamatuje způsoby využívání a kávovar automaticky naprogramuje na režim s nižší spotřebou energie. Díky tomu spotřebuje o 47 procent méně energie. Prodává se však za 10 tisíc AUD, je tedy dražší než běžné kávovary.

silo_by_joost_odpad445.jpg

Zdroj: BBC, foto: CES

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
49   1 2 3 4 5 6
50 7 8 9 10 11 12 13
51 14 15 16 17 18 19 20
52 21 22 23 24 25 26 27
53 28 29 30 31      
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

františek: jen jsem se nikde nedočetl jak chtějí výpadek vajec z klecového chovu...
Klecovým chovům odzvonilo,
Hynek: Jako zákazníkovi Vodafonu se mi to líbí, že se snaží jít energii...
Vodafone se připojil k Evropskému týdnu udržitelného rozvoje,
Tom Václavík: Dobrý den, Patricie, články zveřejňuji, jakmile je dostanu.
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,