Káva "s sebou": Jak se zbavit jednorázových kelímků?

kava_hrnicek110.jpg Největší výzvou pro vlastníky kaváren, kteří chtějí podnikat zodpovědně a nezatěžovat životní prostředí, je používání jednorázových kelímků.   

Pití kávy je rituál, který provádí téměř celá dospělá světová populace. V USA pije kávu podle údajů National Coffee Association 83 procent dospělých. V Kanadě je to podle Coffee Association of Canada 65 procent. Co se týče spotřeby kávy na hlavu, v žebříčcích vedou skandinávské země Finsko, Norsko a Dánsko, kde na základě dat International Coffee Association připadá na jednoho obyvatele průměrná roční spotřeba 10 kg kávy.

Největší výzvou pro vlastníky kaváren, kteří chtějí podnikat zodpovědně a nezatěžovat životní prostředí, je používání jednorázových kelímků.

Největší sítí kaváren s 18 tisíci prodejnami po celém světě je Starbucks. Ročně je v nich použito až 2,3 miliardy jednorázových pohárků. Kávu "s sebou" si v Starbucks koupí až 80 procent zákazníků. Společnost se proto zavázala snížit svou produkci odpadů a do roku 2015 chce 5 procent nápojů podávat ve vratných pohárech. V roce 2012, jejich použilo 35,8 milionů zákazníků, což však představuje pouze 1,5 procenta všech prodaných nápojů. I tento malý poměr však vedl k úspoře 726 tun papíru.

Jednorázové vs. eko-sklenice

Přesto, že jednorázové sklenice často označujeme jako "papírové", není to pravda. Většina totiž obsahuje polyetylén (do 5 %) a z tohoto důvodu nemohou být recyklovány. Odhaduje se, že každou minutu skončí na skládce více než 1 milion jednorázových pohárků.

Abigail Forsyth, která v australském Melbourne vlastní kavárnu, si plně uvědomuje dopady těchto sklenic na životní prostředí a v roce 2009 spustila prodej znovu použitelných sklenic KeepCups.

Jeden eko-pohár obsahuje méně plastů než jednorázové sklenice. Výrobci uvádějí, že jejich životnost by měla být 3 roky a následně se mohou recyklovat.

Zdroje: bbc.com; keepcup.com

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,