Káva "s sebou": Jak se zbavit jednorázových kelímků?

kava_hrnicek110.jpg Největší výzvou pro vlastníky kaváren, kteří chtějí podnikat zodpovědně a nezatěžovat životní prostředí, je používání jednorázových kelímků.   

Pití kávy je rituál, který provádí téměř celá dospělá světová populace. V USA pije kávu podle údajů National Coffee Association 83 procent dospělých. V Kanadě je to podle Coffee Association of Canada 65 procent. Co se týče spotřeby kávy na hlavu, v žebříčcích vedou skandinávské země Finsko, Norsko a Dánsko, kde na základě dat International Coffee Association připadá na jednoho obyvatele průměrná roční spotřeba 10 kg kávy.

Největší výzvou pro vlastníky kaváren, kteří chtějí podnikat zodpovědně a nezatěžovat životní prostředí, je používání jednorázových kelímků.

Největší sítí kaváren s 18 tisíci prodejnami po celém světě je Starbucks. Ročně je v nich použito až 2,3 miliardy jednorázových pohárků. Kávu "s sebou" si v Starbucks koupí až 80 procent zákazníků. Společnost se proto zavázala snížit svou produkci odpadů a do roku 2015 chce 5 procent nápojů podávat ve vratných pohárech. V roce 2012, jejich použilo 35,8 milionů zákazníků, což však představuje pouze 1,5 procenta všech prodaných nápojů. I tento malý poměr však vedl k úspoře 726 tun papíru.

Jednorázové vs. eko-sklenice

Přesto, že jednorázové sklenice často označujeme jako "papírové", není to pravda. Většina totiž obsahuje polyetylén (do 5 %) a z tohoto důvodu nemohou být recyklovány. Odhaduje se, že každou minutu skončí na skládce více než 1 milion jednorázových pohárků.

Abigail Forsyth, která v australském Melbourne vlastní kavárnu, si plně uvědomuje dopady těchto sklenic na životní prostředí a v roce 2009 spustila prodej znovu použitelných sklenic KeepCups.

Jeden eko-pohár obsahuje méně plastů než jednorázové sklenice. Výrobci uvádějí, že jejich životnost by měla být 3 roky a následně se mohou recyklovat.

Zdroje: bbc.com; keepcup.com

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft červenec rgt
Po Út St Čt So Ne
27 1 2 3 4 5 6 7
28 8 9 10 11 12 13 14
29 15 16 17 18 19 20 21
30 22 23 24 25 26 27 28
31 29 30 31        
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,