Kam s ním?

bezobalu110.jpg Co mají společného Willy Wonka a jeho továrnu na čokoládu s redukcí nadměrných odpadů?  

Spolu se změnou uživatelských preferencí a také životního stylu obyvatelstva v poslední dekádě přichází i nutnost radikální změny stávajícího ekonomického modelu. Nedostatek potravin, nekontrolovatelně rostoucí množství odpadů a neustále znečišťování prostředí tlačí ekonomiky pryč od zažitého lineárního systému (vyrobit - spotřebovat - zlikvidovat). Nejžhavějším tématem v oblasti udržitelného rozvoje se tak stává problematika cirkulující ekonomiky. O tom, že s odpadem lze nakládat efektivně, nebo ho případně vůbec neprodukovat, svědčí i následující inspirativní příklady, které se věnují obalovému průmyslu.

nadbytecny_obal_banany445.jpgV obchodech se často setkáváme se zbytečným balením potravin © Scrap This Pack/flickr.com

Nahé potraviny nebo Original Unverpackt

V obchodech se často setkáváme se zbytečným balením potravin © Scrap This Pack/flickr.com

Nebaví vás už každodenní vynášení odpadků? Vyhazujete zbytky potravin jen proto, že jste si museli v supermarketu zakoupit příliš velké balení? Máte často problémy se skladováním potravin kvůli jejich nadrozměrným obalům? Berlínské ženské duo ve složení Sara Wolfová a Milena Glimbovská se zamyslelo nad podobnými otázkami a přišlo s revolučním nápadem. Co tak to zkusit bez obalů? Řešení všech otázek nakonec poskytl jejich inovativní projekt pod názvem Original Unverpackt (v českém překladu Originální nezabalené).

original_unverpackt445.jpgNěmecký potravinářský řetězec Original Unverpackt (OU), který má sídlo v berlínské čtvrti Kreuzberg, dnes nabízí tzv. nahé potraviny z celého světa. Jak tvrdí portál dailymail.co.uk, v uvedeném supermarketu si bez obalů a dokonce v bio kvalitě lze zakoupit celou škálu produktů, včetně mleté ​​kolumbijské kávy, řeckého olivového oleje, těstovin, kořením, kečupu, ale i pleťového krému či čistících prostředků. Myšlenka celého projektu je velmi jednoduchá a pro zákazníka poměrně nenáročná. Jak informuje theguardian.com, stačí když si s sebou přinesete vlastní přepravky, krabičky, láhve či textilní tašky. Všechny zmíněné přenosné obaly se na začátku vašeho nákupu zváží a vy můžete směle nakupovat. Po ukončení nákupu se jejich hmotnost od celkové váhy nakoupeného zboží odečte a zákazníci tak zaplatí pouze za čistou váhu nakoupených potravin a drogistických výrobků.

Zní to fajn? To není všechno! Podle portálu dailymail.co.uk si do vlastní sklenice či láhve můžete načepovat dokonce pivo či víno. Mimo jiné tak při pečení například bábovky či švestkového koláči můžete nakupovat suroviny přímo podle hmotnostních údajů uvedených v receptu. Sbohem plýtvání!

Jaká je však filozofie této potravinářské revoluce, která se prezentuje pod názvem Original Unverpackt? Podle domovské webové stránky OU skončí pouze v Německu na smetišti až 16 milionů tun odpadu vzniklého z obalových materiálů. Přesto, že mnozí kupující si jsou vědomi tohoto ekologického problému, nemají v supermarketech často na výběr a musí kupovat potraviny v obalech na jedno použití. Podle zakladatelek OA prodej potravinářských a drogistických produktů na váhu donutí zákazníků zamyslet se nad množstvím, které dokáží reálně spotřebovat. Jejich projekt tak lze považovat za inspirativní v boji proti plýtvání s potravinami.

original_unverpack_2445.jpgPodle portálu dailymail.co.uk je prodej tzv. nahých potravin a kompletní vyřazení plastových obalů také formou environmentální prevence, která je v anglické literatuře známá pod názvem precycling. Jedná se vlastně o opačný případ k recyklaci, kdy se firmy a domácnosti snaží vyhnout užívání věcí, které produkují odpad, čímž následně nemusí recyklovat. Jednoduchým příkladem je používání vlastní tašky na nákupy, čímž zabráníte tomu, aby dodatečné desítky plastových igelitových tašek končily na skládkách.

Přesto, že myšlenka prodeje potravin a kosmetických produktů bez obalů není úplně nová, o úspěchu projektu OA svědčí i finanční prostředky ve výši přes 100 000 eur, které se jim podařilo získat od investorů během jejich 40 dnů internetové kampaně. Mezi podobné projekty patří například In.Gredients v americkém státě Texas, Grana ve španělské Barceloně, Effecorta v italském městě Capannori nebo Bezobalu v Česku.

Jako by potraviny zabalil Willy Wonka?

Vypili jste právě skleničku džusu nebo snědli jogurt? Zůstaly vám v rukou nadbytečné obaly? Chcete-li ochránit životní prostředí od narůstajícího odpadu, tak je snězte! Alespoň tak by to mohlo fungovat, kdyby potraviny balil Willy Wonka v jeho továrně na čokoládu. Je to však v dnešním světě stále jen iluze? Vůbec ne! Právě jedlé obaly jsou totiž další možností, jak v budoucnu vyřešit hned dva klíčové světové problémy, a to nedostatek potravin a nadměrné množství odpadu. Spíše však než si dáte prázdný karton od mléka či bublinkovou fólii na večeři, přečtěte si následující řádky věnující se jedlým obalům.

O tom, že obalový průmysl dělá pokroky mílovými kroky, svědčí i projekt Wikipearl, jehož autorem je harvardský profesor a inženýr biomedicíny David Edwards. Jak informuje portál theguardian.com, pod obalem Wikipearl si lze představit měkkou, trvanlivou a zejména jedlou membránu, vyráběnou z přírodních částic, kterými jsou například slupky z ovoce. Příroda tak sama poskytuje materiál na výrobu biologicky rozložitelných obalů, které jsou s jídlem v symbióze a také jsou šetrné k životnímu prostředí.

Společnost Wikifoods prostřednictvím technologie Wikipearl vyrábí bezplastové obaly pro celou škálu produktů od jídla až po nápoje. Tato firma sídlící v americkém městě Cambridge v Massachusetts, spolupracuje například s biomlékárnou Stonyfield, která tuto inovativní technologii aplikuje při výrobě jogurtů. Frozen Yogurt Pearls, jak se tyto produkty jmenují, tak vypadají jako kopečky zmrzliny zabalené v membránách z kokosu, jahod nebo banánu.

Pohár jako dezert

Jiným příkladem je start-up společnost Loliware se sídlem v New Yorku, která vyrábí širokou škálu jedlých skleniček na pití. Podle domovské stránky této společnosti jsou tyto stylové barevné pohárky vyrobené z agaru (rostlinná želatina) a lze je po vypití nápoje sníst nebo bezproblémově zkompostovat. Jejich využitím tak můžete obohatit každou firemní či domácí akci a zároveň ochránit životní prostředí před zbytečným plastem. S nápoji úzce souvisí i zajímavý koncept jedlých lahví na vodu Ooho.

Stereotyp a peníze jsou vždy problém

Stejně jako většina novodobých inovačních technologií i jedlé obaly jsou stále velmi drahé a jejich vynálezci je mají problém aplikovat na širokou škálu běžně používaných produktů. Mimo jiné se tyto obaly stejně jako projekty supermarketů bez obalů potýkají s problémy hygienických standardů či psychologickými bariérami zákazníků. Navzdory zmiňovaným negativům jsou však velkou inspirací a také výzvou pro budoucí kroky v oblasti udržitelného rozvoje.

Zdroj: Nadace Portis, autorkou je Tatiana Čaplová, stážistka v týmu zodpovědného podnikání Nadace Pontis

Foto: bezobalu.cz, flickr, originalunverpackt.de

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Dáváte přednost nákupu biopotravin ve specializovaných prodejnách nebo v supermarketu?
V bioprodejně 21%
V prodejně zdravé výživy 23%
V super nebo hypermarketu 5%
Biopotraviny nekupuji 49%

 Kalendář akcí

lft 2017 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
48         1 2 3
49 4 5 6 7 8 9 10
50 11 12 13 14 15 16 17
51 18 19 20 21 22 23 24
52 25 26 27 28 29 30 31
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,
Roman: druhým rokem dělám právě prevenci ohledně varroa. A to tím že vždy...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Monika: Dobrý den,krásně jste to shrnul,sepsal.Ani nevím kdy jsem prvně vyprala...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
David: Dobrý den přátelé, chtěl bych poprosit VÁS Odpovědět na několik...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
marie: Mám k tomuto dotaz:jsem na biofarmě v horách,v zimě krmeny krávy pouze...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
jana: Pokud tam není napsáno co ta značka znamená, dá se to dohledat na webu....
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,