Jsou farmy v nemocnicích součástí reformy amerického zdravotnictví?

jablka_farm____sk___trh.jpg Některé americké nemocnice zjišťují, že dalším logickým krokem, jak zlepšit nemocniční stravování, jsou farmy přímo v jejich areálu.   

Letos v létě začala nemocnice St. Luke’s Hospital posílat nové maminky z porodnice domů s košem čerstvé zeleniny a ovoce, recepty a informacemi o důležitosti zdravého stravování.  

Veškeré dobroty v košíku byly vypěstovány na biofarmě přímo v kampusu nemocnice Anderson v městě Bethlehem ve státě Pennsylvania. Nemocnice farmu o rozloze 2 hektarů provozuje od roku 2014.

„Naším posláním je poskytovat skvělou zdravotní péči a její součástí je také vzdělávání pacientů o výhodách stravy, založené na bio rostlinné dietě,“ vysvětluje Ed Nawrocki, prezident Anderson kampusu. „Nejlepší způsob, jak to udělat, je jít příkladem a ukázat, jak skvěle námi pěstované plodiny chutnají.“

Z velké úrody nemocniční farmy se ale neradují jen nové maminky. Ve své první sezóně pěstovala farma 12 různých druhů zeleniny a vyprodukovala ji na 20 tun. Zelenina se použila pro pacienty, byly z ní připravovány pokrmy v jídelně nemocnice a prodávána na týdenních farmářských trzích v několika nemocničních areálech. Tento rok se farma rozšířila na 4 hektary a pěstuje na 30 druhů ovoce a zeleniny.  

Některé nemocnice, jako například Nemocnice University of Wisconsin, nakupuje pro svoji kuchyň suroviny od místních farmářů, jiné zase umožňují lidem z okolí využívat půdu v areálech pro zahradničení.  

Nyní ale několik nemocnic dělá další krok a otevírá vlastní farmy přímo ve svých areálech. Mezi nimi například Stony Brook University Hospital na Long Islandu a Watertown Regional Medical Center ve Wisconsinu. Obě nemocnice nahradily nakupované ovoce a zeleninu vlastními, vypěstovanými přímo v areálu.

Nemocnice St. Joseph Mercy Ann Arbor Hospital v Ypsilanti, stát Michigan, zasela první semínka na své 4hektarové farmě v roce 2010 poté, co průzkum mezi pacienty ukázal velkou spokojenost a poptávku. Za posledních pět let se rozloha farmy zvýšila na 10 hektarů, tři fóliovníky a čtyři včelíny. Farma produkuje mimo jiné čerstvý špenát, česnek, bazalku, brukev a jahody.

„Farma nám v nemocnici pomáhá podporovat kulturu zdravého životního stylu,“ říká ředitelka pro výživu a wellness Lisa McDowell. „Ačkoli poptávka našich pacientů a zaměstnanců převyšuje naše produkční schopnosti, přesto nám farma umožňuje ukázat důležitost zdravého stravování.“

Zdroj: CivilEats

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,