Josmeyerův Riesling "Les Pierrets"

Yosmeyer_Riesling_1.jpg Po krátké odmlce si opět dovoluji oslovit čtenáře našeho informačního portálu. Jaro je v plném proudu, dokonce by se podle povětrnostní situace dalo říci, že se již láme do léta, každopádně ochutnejme nyní víno z vpravdě královské odrůdy, alsaského ryzlinku.  

Vinařství Josmeyer je jistě stálým čtenářům naší rubriky dobře známo. Z produkce prestižní vinařské rodiny, která přesedlala z bia na biodynamiku, patří k tomu nejlepšímu, co dokáže soudobé Alsasko z autentických přírodních vín nabídnout. Českobudějovický obchodník vínem a zejména jeho milovník, Tomáš Trantina, alsaského vinaře u nás zastupuje a tentokrát jsme pro další recenzi biovín vybrali lahvově zralý Riesling "Les Pierrets" z ročníku 2004, který je zařazen do produktové řady Prestige Selection.
O vinařské firmě Josmeyerových se asi nemá cenu rozepisovat, spíše odkážu na některou z předešlých recenzí, kde byl zevrubný popis. Raději se důkladně podíváme na víno.

O víně

riesling_les_pierrets.jpgVína z této produktové řady jsou kupáží odrůdových vín z Josmeyerových nejlepších vinic ve vinařských obcích Wintzenheim, Turckheim a Wettolsheim. Hrozny bývají ručně sklízeny a pečlivě vybírány na keřích nejméně 35 let starých.
Ve vinicích obcí Wintzenheim a Turckheim vznikly půdy na jílovém podloží a jílových částic obsahují 22%.

Název vína - "pierrets" - je vlastně zdrobnělinou francouzského slova pro "kámen" = pierre. Ve vinicích, odkud pocházely hrozny pro ochutnávané víno, je velmi strukturní půda plná drobných kamenitých úlomků.

Neopomineme, ostatně jak je u Josmeyera dobrým zvykem, i pár zmínek o ročníku sklizně. Po tuhé zimě v prosinci následoval vcelku poklidný průběh zimy. Po sporadických deštivých obdobích s občasným sněžením a mírným zbytkem zimy přišlo v polovině března skutečné jaro - ranní teploty kolem 7°C se přes den vyšplhaly až na 20°C v odpoledních hodinách. Duben byl teplý a révu dosti popohnal. K věten byl mírný a vlahý. Kvetení révy přišlo 5. června a u všech odrůd skončilo do konce měsíce. Od poloviny dubna do konce května spadlo 37 mm srážek, v průběhu června potom 53 mm.

Po úspěšném odkvetení vinaři doufaly v pěknou úrodu. I hrozny se pěkně vyvíjely. červenec pak byl poměrně teplý a vlhký - spadlo 84 mm srážek, každopádně srpen jej překonal: 118 mm. Září bylo teplotně průměrné a vcelku suché. Sklizeň započala 23. září za mimořádně krásného počasí. Vína jsou díky průběhu počas  í během sezóny vybalancována, srovnaná ve svěžích kyselinách, s dobrým tělem a pěknou strukturou.

Hrozny byly sklízeny ručně a celé velmi jemně a šetrně lisovány na pneumatickém lisu po dobu 5-8 hodin. Byl získán čistý mošt se správným množstvím látek předaných ze slupek. Poté byl mošt přečerpán do nerezového tanku s termoregulací, kde započala spontánní fermentace pouze vlastními autochtonními kvasinkami z hroznu. Zpočátku byla teplota kvašení usměrňována, v jeho další fázi se ale od chlazení upustilo, aby se dal vínu prostor pro vlastní vybalancování charakteru a komplexnosti. Víno poté leželo v nerezových nádobách až do jara, kdy bylo stočeno a jemně zfiltrováno. Do lahví pak šlo po ležení až v roce 2007. Jak už j zvykem u Josmeyerových, neproběhla ani malolaktická fermentace, která je jinak ve firmě zapovězena.

Jde o suché a jemně navinulé víno, které při konzumaci evokuje vápencovou skálu po bouřce. V dochuti se pak objevují tóny kdoulí a broskví. Jde o pevné a poměrně koncentrované víno. Výrobce jej doporučuje ke všem druhům ryb a zejména k suši. Nezklame také s kozím sýrem, kuřeten s krémovou omáčkou nebo tatarákem z ryby.

Vybrané analytické údaje

  • Zbytkový cukr: 6 g/L
  • Alkohol: 12,5% obj.
  • Celkové kyseliny (na kyselinou vinnou): 7,7 g/l
  • Výnos: 60 hl/ha

Senzorická analýza

Barva je jantarově-zlatá a vyššího odstínu. Má jiskru.
vůně je kamenitě-petrolejová (velmi decentně, ale přitom sebejistě - pevně), příjemně stařinková, nazrálá, dospělá až příjemně stárnoucí.
Chuť je plná, viskozní, olejovitá se stále říznou kyselinkou.

Hodnocení ve 100-bodové stupnici Mezinárodní unie enologů: 90 b.

Josmeyerův sedmiletý rýňák byl skvělý. Chcete-li se o tom přesvědčit a nebo mé tvrzení vyvrátit, nezbývá vám než ochutnat. A stojí za to. Teda stojí 605 Kč a to přímo v e-shopu dovozce. Jistě, není to málo, ale za hodně peněz se vám tu dostane hodně muziky.

Víno vybral, ochutnal a komentářem opatřil Richard Stávek

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft květen rgt
Po Út St Čt So Ne
18     1 2 3 4 5
19 6 7 8 9 10 11 12
20 13 14 15 16 17 18 19
21 20 21 22 23 24 25 26
22 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,