Již 40 z 293 škol plní bronzová kritéria programu Skutečně zdravá škola, tři školy plní stříbrná kritéria

skutecne_zdrava_skola_logo150.jpg V sobotu 4. listopadu se uskuteční každoroční konference Skutečně zdravá škola. Na ní se mimo jiné budou předávat ocenění školám, které v nedávné době splnily bronzová nebo stříbrná kritéria programu. K dnešnímu dni plní bronzová kritéria již 40 škol a stříbrná kritéria 3 školy z celkem 293 škol zapojených do programu Skutečně zdravá škola.   

Program Skutečně zdravá škola dnes realizuje 293 škol z celé České republiky. Tyto školy navštěvuje 49 823 dětí, žáků a studentů. Nejvíce škol je zapojeno v Jihomoravském (60) a Středočeském kraji (37) a v Hlavním městě Praha (29 škol).

Konference Skutečně zdravé školy každoročně veřejně hodnotí a prezentuje úspěchy škol zapojených do stejnojmenného programu. Školy v rámci programu usilují o zlepšení školního stravování a zlepšení vzdělávání o výživě a mohou v něm dosáhnout tří stupňů-certifikátů, bronzového, stříbrného a zlatého, podle toho, jak se jim daří plnit předem stanovená kritéria.

Skutecne_zdrava_skola_konference_sal_445.jpgV rámci konference budou školy prezentovat své úspěchy a proběhne také představení řady vzdělávacích aktivit a programů s tématikou jídla, které mohou školy zapojit do svých školních vzdělávacích programů.

V letošním roce dosáhlo na bronzový certifikát 23 škol, 3 školy získaly stříbrný certifikát. Co konkrétně (nejen) bronzové školy dělají? 

  • Čím dál více jsou využívány školní zahrady jak k výuce, tak k pěstování ovoce a zeleniny. Kuchařky využívají zahrady k pěstování bylinek.
  • Velmi oblíbené jsou aktivity související s vařením. Děti vítají možnost připravit ve cvičné kuchyňce zdravé pokrmy.
  • Řada škol organizuje různé projektové dny, vzdělávací akce a jarmarky či zahradní slavnosti, na které zve rodiče. Děti sami pomáhají s organizací, zajištění občerstvení a nabízí své výpěstky.
  • Několik jídelen zorganizovalo vaření pro rodiče nebo připravily tematické dny dle sezóny nebo tradiční pokrmy různých zemí.
  • Jídelny využívají místní dodavatele surovin a potravin.
  • V některých školních jídelnách se zabydlely salátové bary. Školy se shodly, že je děti přijaly s nadšením a zvýšila se díky nim konzumace čerstvého ovoce a zeleniny.
  • Školní jídelny omezily nebo úplně vyřadily slazené nápoje.
  • Vaří v maximální míře z čerstvých surovin a vyřadily polotovary a náhražky.

A co navíc dělají mimo jiné stříbrné Skutečně zdravé školy?

  • Minimálně 50 % nakoupených čerstvých, nezpracovaných surovin a potravin pochází od pěstitelů a chovatelů s provozovnou ve vlastním nebo sousedním kraji.
  • Minimálně 5 % surovin pochází z kontrolovaného ekologického zemědělství.
  • Pro přípravu pokrmů jsou přednostně používána vejce z volných výběhů.
  • Jídelna používá přednostně sladkovodní ryby z chovů v ČR.
  • Při úklidu v prostorách školy a mytí nádobí ve školní kuchyni jsou používány jen ekologicky šetrné čisticí a mycí prostředky.
  • Alespoň jednou ročně škola organizuje výlet do některého z místních zemědělských podniků. A pěstování zeleniny a bylinek na školní zahradě je samozřejmostí.

Školy zapojené do programu se shodují, že program Skutečně zdravá škola jim dodal inspiraci a potřebné informace, na co se mají zaměřit.

Školy, které získaly bronzový certifikát v roce 2017:

Školy, které získaly stříbrný certifikát v roce 2017:

O Skutečně zdravé škole:

Skutečně zdravá škola je občanská iniciativa usilující o zlepšení školního stravování. Usiluje o zavádění komplexního programu Skutečně zdravá škola. Program je určen školám a v jeho rámci se vedení školy, učitelé, žáci, rodiče, pracovníci školních kuchyní, dodavatelé potravin, zemědělci a zástupci místní komunity společně zasazují o to, aby byla dětem poskytována chutná a zdraví prospěšná jídla a vytvářeny základy příjemné, zdravé kultury stravování. Školy, které se do programu zapojí, mimo jiné do kuchyně nakupují suroviny od místních farmářů, pekařů a řezníků a v jídelně poskytují pokrmy připravené z čerstvých sezónních surovin. Pro žáky školy organizují výlety na místní farmy, integrují téma jídlo do školního vzdělávacího programu, pořádají na škole farmářské trhy a komunitní aktivity, žáci absolvují lekce vaření a pěstují na školní zahradě vlastní ovoce a zeleninu.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Dáváte přednost nákupu biopotravin ve specializovaných prodejnách nebo v supermarketu?

 Kalendář akcí

lft 2017 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44     1 2 3 4 5
45 6 7 8 9 10 11 12
46 13 14 15 16 17 18 19
47 20 21 22 23 24 25 26
48 27 28 29 30      
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,
Roman: druhým rokem dělám právě prevenci ohledně varroa. A to tím že vždy...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Monika: Dobrý den,krásně jste to shrnul,sepsal.Ani nevím kdy jsem prvně vyprala...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
David: Dobrý den přátelé, chtěl bych poprosit VÁS Odpovědět na několik...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
marie: Mám k tomuto dotaz:jsem na biofarmě v horách,v zimě krmeny krávy pouze...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
jana: Pokud tam není napsáno co ta značka znamená, dá se to dohledat na webu....
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Lenka: Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vyplnění mého dotazníku k...
Jak vybíráte zdravou výživu a bioprodukty,
Lenka: Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vyplnění mého dotazníku k...
Jak vybíráte zdravou výživu a bioprodukty,