„Jídlo z blízka“ v červenci představí více než tucet brněnských restaurací

jidlo_z_blizka_logo_colour_short_150.jpg Objevte kouzlo místních lahůdek i jejich cestu od vidlí až na vidličku. Od 9. do 29. července si můžete ve třinácti brněnských restauracích užívat jedinečná degustační menu připravená výhradně z  čerstvých sezónních surovin od regionálních producentů.  

Dopřejte si šťavnaté maso z Valašska, čerstvé ryby z Moravského krasu a sluncem provoněná rajčata ze Znojemska. Seznamte se osobně se sedláky, vinaři i malovýrobci delikates, kteří svoji práci nepřestali dělat s láskou. Poznejte šéfkuchaře vracející nešizenou kuchyni zpět k životu.

Letní slavnosti vám také umožní vyzkoušet pod laskavým dohledem odborníků tradiční kulinářská řemesla, naučit se klasické recepty a na degustačních večerech ocenit půvab moravských vín.

Nikde jinde nepoznáte jídlo z blízka tak zblízka.

Divka_v_restauraci.jpgSlavnosti Jídlo z blízka představují jednu z největších gastronomických událostí tohoto roku na jižní Moravě.

Jsou založeny na unikátním konceptu tříchodových restauračních menu uvařených pouze ze špičkových lokálních surovin a rozkrytí jejich původu a autentického příběhu každého farmáře ve speciálním jídelním lístku. Poskytují tak prezentaci regionálním potravinářským výrobkům a výrobcům v kontextu moderních gastronomických trendů, a podporují tím renesanci jejich využívání s cílem uchování a obnovení místního kulinárního dědictví.

„Slavnosti v letním období vhodně doplňují kulturní nabídku města Brna, vytváří pohostinnou atmosféru a umožňují si léto v Brně naplno užít“, říká Lucie Frgalová ze sdružení Slow Food Brno, které Slavnosti organizuje a které v Brně prosazuje návrat místních surovin a tradic pomalého jídla

V doprovodném zábavně-vzdělávací programu se návštěvníci dozví, jak jednoduše a šetrně zpracovat kvalitní místní potraviny pro rozvinutí jejich potenciálu a gurmetský zážitek. V dílnách „Naučte se řemeslu“ pozvaní farmáři, vinaři, majitelé rodinných pivovarů, kuchaři i cukráři osobně představí své umění a umožní si jej vyzkoušet. Tematické degustační akce s jídlem i vínem zpříjemní letní večery s blízkými či přáteli. „Tyto akce se v prvním ročníku Slavností setkaly s velkým zájmem veřejnosti.“, dodává Lucie Frgalová.

Druhého ročníku gastronomických slavností Jídlo z blízka se od 9. do 29. července účastní brněnské podniky Bistro Franz, Borgo Agnese, Boulevard, ERA, Green, Jednička, La Bouchée, Leporelo+, Noem Arch, Ristorante Piazza, Starobrněnská pivnice na Divadelní, Šelepka a U Kastelána.

Kompletní program a rezervační systém Slavností najdou zájemci od června na www.jidlozblizka.cz.

Osobní záštitu nad Slavnostmi převzal ministr zemědělství Petr Bendl.

Partnery slavností Jídlo z blízka jsou Ministerstvo zemědělství ČR, Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava, Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR, DRING Consulting, Sklizeno, Yellow&Blue, Rengl,  Rail Reklam, reklamní společnost SNIP & CO, Nadace Partnerství, MF Dnes, Moravské Hospodářství, TopLife, Metropolis, Kult, Český rozhlas Brno, Rádio Petrov, Lunchtime.cz, Gastronaut.cz, Ekologické bydlení, Bio-info.cz a NaZeleno.cz.

Foto: restaurant La Bouchée

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,