Jak zkrátit cestu k jídlu? Odpoví konference v Ostravě.

csa_1.jpg Ve dnech od 16. do 18. září se v Ostravě koná setkání evropských organizací a komunit, které se zabývají komunitou podporovaným zemědělstvím (KPZ).   

Cílem setkání více než stovky lidí z celé Evropy je vedle sdílení zkušeností také strukturalizovat a upevnit rychle se rozvíjející hnutí.

Hnutí Komunitou podporovaného zemědělství (KPZ), které vniklo v 70. letech 20. století v Japonsku, dnes čítá v Evropě více než šest tisíc iniciativ a téměř jeden milion podílníků. Zájemců o tento typ blízké spolupráce komunit se zemědělci a producenty potravin stále rapidně přibývá. Systém vzájemného sdílení rizik a výhod mezi producentem potravin a podílníky nabízí totiž funkční model krátkého distribučního řetězce, bez zapojení třetích stran. Je tak nezpochybnitelnou podporou místních ekonomik, navíc s výrazným sociálním a solidárním aspektem.

V rámci setkání bude poprvé zveřejněna Evropská deklarace KPZ, která definuje,  jak evropské hnutí chápe komunitou podporované zemědělství, a měla by mimo jiné omezit možnosti případného zneužití pojmu pro komerční účely. V pracovních skupinách se účastníci seznámí s výsledky výzkumu o KPZ či s konceptem evropského výukového programu „Be part of CSA“ („Zapoj se do KPZ“), který bude v Evropě poskytovat místním komunitám znalosti, dovednosti a kompetence k snadnějšímu vytváření a udržování fungujících skupin KPZ. Dalším z diskutovaných témat bude např. problematika přístupů zemědělců k půdě (access to land) a zábory půdy (land grabbing), které nabývají i v Evropě stále většího významu.

Akce se zúčastní řada významných osobností z oblasti solidární ekonomiky a agroekologie, jako je Judith Hitchman  (URGENCI), Peter Volz (Agronauten), Denis Carel (AMAP) či Eva Torremocha (IFOAM), kteří se na evropské úrovni aktivně zabývají právy drobných zemědělců a sociálními dopady stávajících agro-potravinářských komplexů.

„Zapojení do systému KPZ představuje pro zemědělce významnou stabilizační složku ekonomiky podniku a pro řadu malých statků může být zajištěním odbytu celé jejich produkce.“ komentuje rychlý vývoj hnutí v Evropě i u nás Jan Valeška z PRO-BIO LIGY, která se aktivně na rozvoji KPZ v České republice podílí. Upozorňuje, že KPZ nabízejí podílníkům pravidelný přísun potravin za cenu odpovídající potřebám a možnostem zemědělců i podílníků, produkce je navíc zajišťována na základě principů udržitelnosti, buď v systému ekologického zemědělství, nebo v souladu s ním.

„Máme stále menší možnost ovlivňovat cenu a kvalitu našeho jídla. Spotřebitelé zapojeni do komunitou podporovaného zemědělství si však mohou svého farmáře vybrat. KPZ zároveň drobným zemědělcům umožňuje svodně rozhodovat o vlastní produkci a vyjednávat si odpovídající cenu. Cesta jídla je tak krátká a transparentní, pěstitelé nejsou anonymní a odběratelé nejsou oběťmi marketingových triků obchodních řetězců,“ říká Karolína Silná z Ekumenické akademie, která ostravské setkání spoluorganizuje a dlouhodobě se zabývá tématy potravinové suverenity.

V České republice je přibližně 30 KPZ (zhruba 1,4 tisíc lidí) se zaměřením převážně na produkci zeleniny a ovoce. Nejvíce KPZ se nachází v Praze a Moravskoslezském kraji. Mezi evropské země s největším počtem lidí zapojených do KPZ patří Francie (až 320 tis.), Švýcarsko (26 tis.) a Nizozemí (25,5 tis.) Sektor se velmi rychle rozvíjí. Studie o aktuální situaci KPZ v Evropě je zde.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35             1
36 2 3 4 5 6 7 8
37 9 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,