Jak to dopadlo s odpadem z Čejkovických bylinkových slavností?

CNC_A120.jpg Každou první zářijovou neděli otevírá čejkovický SONNENTOR své brány a oslavuje bylinky a koření společně s desítkou tisíc návštěvníků.  

Také letos plynula neděle 4. září ve znamení pohody a celkové radosti. Letošní ročník byl provoněn slunečně zbarveným cizokrajným kořením kurkumou a to hned v několika variantách - v podobě tří čajových novinek Voňavý, Zlatý a Jemný kurkumový sen, ve formě směsí koření na ochutnávkových stanovištích nebo v podobě Kurkuma Latte v prostorách čajového salonu s kavárnou Čas na čaj. 

Kurkumove_caje445.jpgVedle celé řady novinek představil čejkovický SONNENTOR také filozofii nulového odpadu – tzv. ZeroWaste. “V SONNENTORU věci rádi dotahujeme a přemýšlíme nad nimi. Nezajímá nás pouze kvalita biosuroviny a design našich produktů s rozesmátým sluníčkem, ale také obalový materiál, který používáme. Klademe si otázky, z čeho je obalový materiál vyroben, jaké je množství odpadu způsobené naší výrobou, kde a jakým způsobem končí náš obalový materiál. Při výběru dostupných možností chceme dosáhnout našeho minimálního nebo nejlépe žádného negativního dopadu na životní prostředí”, uvádí o problematice třídění odpadu na slavnostech Jan Hřebíček, grafik SONNENTORU a zároveň člen týmu zaštiťující projekt ZeroWaste v čejkovické firmě na výrobu biočajů a biokoření.

hnizdo_na_CBS445.jpgNyní můžeme s klidným srdcem říci, že jsou všechny naše aktivity v průběhu roku Předvelikonočním jarmarkem počínaje, přes několikatisícové Čejkovické bylinkové slavnosti až po Sluneční mikulášský adventní víkend bezodpadové, vysvětluje Zdeněk Chocholáček, vedoucí zážitkové atrakce Bylinkový ráj SONNENTOR. “Před letošními Čejkovickými bylinkovými slavnostmi jsme si dali za cíl jejich bezodpadovost nebo lépe řečeno 100% vytříditelnost veškerého odpadu. A tak jsme se začali pídit po možnostech kompostování. Nakonec se nám podařilo nalézt spřízněné duše v Hraničkách u Mutěnic - skládka a kompostárna. Odpadky z Čejkovických bylinkových slavností, včetně kelímků, příborů, tácků i víček vyrobených z bioplastu na bázi kukuřičného škrobu (PLA) jsme odevzdali, ale tím naše role nekončila. Byli jsme zvědaví, jak celý proces probíhá. Mnohému jsme se také přiučili”, vysvětluje Hřebíček. Od doznění posledních tónů cimbálové hudby a ukončení 7. Čejkovických bylinkových slavností zaměstnanci SONNENTORU několikrát navštívili kompostárnu nedaleko Mutěnic, pouhých pár kilometrů od Čejkovic. Dva měsíce trvala doba tlení na společné haldě a měsíc pak obracení materiálu ve dvou dlouhých kopách. “Po třech měsících jsme na stejném místě našli plnohodnotný kompost, který si lidé z okolí odváží na své zahrady a vinice. Až budete pít víno z Mutěnic nebo Čejkovic, vzpoměňte si na SONNENTOR!”, dodává Hřebíček.

SONNENTOR_pri_navsteve_kompostarny_445.jpgV současné době nabízí SONNENTOR ve svém sortimentu většinu vyrobků v kompostovatelných obalech. Jsou to zejména tzv. pyramidální nálevové sáčky v průhledném přebalu, které může spotřebitel po konzumaci vložit do svého domácího kompostu. Průhledný přebal je vyroben z celulózy a samotný sáček z PLA. V ideálních kompostovatelných podmínkách jejich rozpad trvá asi 3 měsíce. Tuto skutečnost komunikuje grafické oddělení SONNENTORU nově a přehledně na etiketách nové řady pyramidálních čajů. “Přiznám se, že můj domácí home compost má daleko k ideálním velkokapacitním průmyslovým kompostovatelným podmínkám. Semtam kompost prohrábnu, to je vše. Teploty a vlhkosti nemám čas řešit. Tu a tam se mně při zahrádkaření stane, že i po 3 měsících objevím obal se sluníčkem rozpadlý jen z části. Vím ale, že jej tam již za dalších pár měsíců nenajdu a hlavně neškodím přírodě”, dodává Hřebíček. Z nálevových čajových sáčků vyrobených v SONNENTORU se neuvolňují žádné zdravotně rizikové látky. Jsou zdravotně nezávadné a chuťově neutrální, a proto jsou ideální pro uchovávání potravin. Díky technologickému postupu, kdy je při výrobě zničen alergen profilin, jsou vhodné pro astmatiky, alergiky, malé děti, nastávající a kojící maminky. Použité materiály jsou neprodyšné a biologicky rozložitelné. Navíc suroviny pro jejich výrobu lze vypěstovat - pochází z obnovitelných přírodních zdrojů. 

Návštěva SONNENTORU Čejkovickými bylinkovými slavnostmi neskončila. Hosté si přichází po celý rok odpočinout do Bylinkového ráje a seznámit se s bionovinkami v podnikové prodejně. V roce 2016 navštívilo SONNENTOR na 25000 návštěvníků. „Již teď máme téměř vyprodané veškeré zásoby našeho evergreenu Adventní sady a doslova na dračku jde naše novinka Novoroční čaj s 18ti čajovými sáčky několika motivů s různými milými vzkazy a rčeními. Je to krásný dárek jak pod stromeček, tak i do prvních týdnů nového roku”, sdělil Václav Dvořák, vedoucí obchodního oddělení. 
 
Novorocni_caj_A445.jpgO společnosti SONNENTOR
SONNENTOR je tradiční výrobce a zpracovatel bylin, čajů a koření z ekologického zemědělství. Od svého založení usiluje SONNENTOR o podporu tradičních hodnot, rodiny a ruční práce i o rozvoj principů trvalé udržitelnosti a společenské odpovědnosti. Společnost SONNENTOR byla založena v roce 1992 Johannem Gutmannem a Tomášem Mitáčkem. Sídlem firmy se stala jižní Morava. V Čejkovicích u Hodonína zaměstnává 105 zaměstnanců a vyváží své produkty do více než 50 zemí po celém světě. V současné době patří k rodině SONNENTORU na 250 biopěstitelů.  

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,