Jak se stát dobrovolníkem na ekofarmách ve světě i u nás

WWOOF_logo110.jpg Jsou dobrodruzi, kteří chtějí poznat život na venkově. Jsou ekofarmy, které vám to umožní.   

V roce 1971 se londýnská administrativní pracovnice Sue Coppard rozhodla obohatit svůj městský život o víkendové cesty na venkov a poznávání a práci na ekologicky hospodařících farmách. Nejdříve jezdila na biodynamickou farmu Emerson College v Sussexu, později ke svým výjezdům začala přibírat přátele. Nakonec se stala inspirací pro desítky a stovky podobně zaměřených jedinců. 

Postupně se pro tento způsob práce nadchli nejen lidé z měst, ale i farmáři a začali nabízet svá hospodářství ke sdílení a výměně práce za byt a stravu. Tak, jak se vyvíjel systém tohoto dobrovolnictví, měnil se postupně i jeho název. Z „Working Weekends on Organic Farms“, později na „Willing Workers on Organic Farms“. Od roku 2000  tyto aktivity nesou název „World Wide Opportunities on Organic Farms“ (WWOOF, Celosvětové příležitosti na ekofarmách).

wwoof_farma4451.jpgDnes je WWOOF aktivní výměna výpomoci a služeb mezi ekofarmářem a dobrovolníkem. Je provozována ve stovce států po celém světě. Jednotlivé hostitelské farmy se sdružují v cca 50 WWOOFerských organizacích, které zajišťují především koordinaci farem, WWOOFerů / dobrovolníků a zprostředkovávají jim kontakty.

Práce WWOOFera má celkem jasně definovaná pravidla. WWOOFer musí být starší 18 let a do sítě WWOOF farem se dostává po zaplacení poplatku (ten činí v ČR 15 €.). Jakmile si z nabídky farem v síti WWOOF vybere farmu pro svůj pobyt, naváže kontakt s hostitelem a domluví si detaily a podmínky pobytu. 

Po příjezdu na farmu začíná pobyt zpravidla třídenní zkušební lhůtou, po jejímž uplynutí si farmář i WWOOFer řeknou, zda budou ve spolupráci pokračovat. Pokud ano, stává se WWOOFer po dobu své výpomoci členem rodiny, sdílí domácnost a celkový koloběh faremního života. Měl by se podílet na různorodých činnostech na farmě v závislosti na sezóně, typu hospodářství, potřebnosti, účastní se celého programu i projektů farmy. Hostitel, ekofarmář, komunikuje s WWOOFerem a výměnou za jeho pomoc mu poskytuje ubytování a stravu, přijímá jej do rodiny a dává práci. Ta obvykle trvá 4-6 hodin denně, 6-7 dní v týdnu. 

Ubytování může být velmi variabilní, například stan, tee-pee, klasický pokoj, maringotka. Jídlo by mělo být plnohodnotné, farmář se domluví s WWOOFerem na jeho preferencích. Hostitel by měl znát WWOOFův zdravotní stav a je na jejich vzájemné domluvě a souhlasu hostitele, přibere-li si s sebou dobrovolník děti či zvířata.

V Česku se o koordinaci WWOOF stará od roku 2003 organizace AREA viva, www.areaviva.cz, která jednotlivé farmy i dobrovolníky registruje, metodicky vede, radí jim a zajišťuje osvětu. Ze začátku český WWOOF registroval na 70 hostitelských farem a 2500 WWOOFerů, od doby, co se služby zpoplatnily, se počet zatím ustálil na 47 ekofarmách a 169 dobrovolnících. Registrační poplatek je 15 €. Chce-li dobrovolník na zahraniční ekofarmu, platí poplatek v zahraniční WWOOFerské střešní organizaci a jejím prostřednictvím volí farmu, kterou chce navštívit.

Dnes WWOOFing představuje smysluplné, aktivní trávení času, získávání nových dovedností a znalostí, vytváření vztahu ke krajině a půdě a jejich odpovědné obhospodařování, a také nové možnosti cestování a poznávání cizích kultur a lidí.

Zdroj: tisková zpráva ČTPEZ, součástí bloku přednášek na veletrhu Biostyl

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft srpen rgt
Po Út St Čt So Ne
31       1 2 3 4
32 5 6 7 8 9 10 11
33 12 13 14 15 16 17 18
34 19 20 21 22 23 24 25
35 26 27 28 29 30 31  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,