Jak se daří společnosti Lifefood - rozhovor s Terezou Havrlandovou

Tereza_Havrlandova_2018140.jpg Společnost Lifefood, která vyrábí a na trh dodává  raw vegan bezlepkové produkty v BIO kvalitě, patří k nejúspěšnějším českým potravinářským firmám v oboru biopotravin. Přinášíme vám rozhovor s majitelkou společnosti Terezou Havrlandovou.   

Na kterých trzích dnes nabízí Lifefood své zboží?

TH: Z 20 až 25 procent je to stále Česká republika, v rámci zahraničí je pro nás stále nejdůležitějším trhem Německo, následováno Švédskem, Itálií, Holandskem, Švýcarskem a Slovinskem. V různých intenzitách nicméně dodáváme do prakticky všech zemí EU, a k tomu navíc evropské ne-EU země, Dubaj, SA, Hongkong apod.

Jak Lifefood funguje v zahraničí? 

TH:V zahraničí fungujeme na všech možných úrovních. Ve většině zemí máme distributory, ale pro západní Evropu máme i vlastní dceřinou společnost se skladem v Holandsku, která tam provozuje jak vlastní B2C online prodej, tak dodává i do obchodů tamních a v okolních zemích.

Který trh je největší dle vašich prodejů a který nejrychleji roste?

TH: Největším odbytištěm zůstává určitě pořád Německo, a nejrychleji teď neroste asi nic. Obecně se dá říct, že aktuálně je poměrně nově velmi aktivní Španělsko a Portugalsko, kde se konečně probudil velký zájem o biopotraviny a zdravou stravu.

O které produkty je největší zájem?

TH: Stále jsou to tyčinky. I bez ohledu na to, jak se v této kategorii zvětšila konkurence, tak je to pořád kategorie zcela nesrovnatelně dominantnější než cokoli jiného.

Pociťujete vzrůstající nedostatek některých surovin v bio kvalitě? Je nabídky nyní lepší, než když jste začínali?

TH: Řekla bych, že je to spíš tak nějak stejné. Téměř každý rok je nějaká položka, a někdy více položek, nedostupná. Respektive se například zdraží na několika-násobky. A většinou se to tak do dvou let spraví. Jen vanilka zůstává problem už snad čtvrtým rokem.

Spolupracujete s některými českými producenty, nebo jsou veškeré suroviny dovozové?

TH: Spolupracujeme, jak to jen jde. Bohužel většinou jsme schopni z místních zdrojů získat jen zeleninu a ovoce, v sezóně. Z logiky věci vyplývá, že řada věcí od českých producentů nakoupit nelze (datle, kešu, kakao, olivy), ale i to co teoreticky lze, jako třeba pohanka, lněné či dýňové semínko, se zdá být velkým problémem. V našich končinách prostě na tyto suroviny, navíc v bio kvalitě, není dostatečná nabídka, řekla bych že to bude důsledek řepkové politiky, bohužel. Jsme rádi za koření od Sonnentoru a hlavně tedy za tu zeleninu, převážně ze Svobodného statku. Ani vlašské ořechy, kterých má každý druhý na zahradě tolik, že neví, co s nimi, tak v bio kvalitě v ČR nepořídíme.

Jaké chystáte novinky?

TH: Pro nějakou chvíli zůstaneme u proteinového trendu, evidentně je po proteinových věcech stále hlad. Já bych sice radši dělala jiné dobroty, ale ukazuje se, že zájem o nové věci, na kterých není napsáno "protein", je spíše menší. Tak se ty proteinové výrobky alespoň snažíme dělat chutné a kvalitní.

Moc díky za rozhovor. 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,