Jak se daří společnosti Lifefood - rozhovor s Terezou Havrlandovou

Tereza_Havrlandova_2018140.jpg Společnost Lifefood, která vyrábí a na trh dodává  raw vegan bezlepkové produkty v BIO kvalitě, patří k nejúspěšnějším českým potravinářským firmám v oboru biopotravin. Přinášíme vám rozhovor s majitelkou společnosti Terezou Havrlandovou.   

Na kterých trzích dnes nabízí Lifefood své zboží?

TH: Z 20 až 25 procent je to stále Česká republika, v rámci zahraničí je pro nás stále nejdůležitějším trhem Německo, následováno Švédskem, Itálií, Holandskem, Švýcarskem a Slovinskem. V různých intenzitách nicméně dodáváme do prakticky všech zemí EU, a k tomu navíc evropské ne-EU země, Dubaj, SA, Hongkong apod.

Jak Lifefood funguje v zahraničí? 

TH:V zahraničí fungujeme na všech možných úrovních. Ve většině zemí máme distributory, ale pro západní Evropu máme i vlastní dceřinou společnost se skladem v Holandsku, která tam provozuje jak vlastní B2C online prodej, tak dodává i do obchodů tamních a v okolních zemích.

Který trh je největší dle vašich prodejů a který nejrychleji roste?

TH: Největším odbytištěm zůstává určitě pořád Německo, a nejrychleji teď neroste asi nic. Obecně se dá říct, že aktuálně je poměrně nově velmi aktivní Španělsko a Portugalsko, kde se konečně probudil velký zájem o biopotraviny a zdravou stravu.

O které produkty je největší zájem?

TH: Stále jsou to tyčinky. I bez ohledu na to, jak se v této kategorii zvětšila konkurence, tak je to pořád kategorie zcela nesrovnatelně dominantnější než cokoli jiného.

Pociťujete vzrůstající nedostatek některých surovin v bio kvalitě? Je nabídky nyní lepší, než když jste začínali?

TH: Řekla bych, že je to spíš tak nějak stejné. Téměř každý rok je nějaká položka, a někdy více položek, nedostupná. Respektive se například zdraží na několika-násobky. A většinou se to tak do dvou let spraví. Jen vanilka zůstává problem už snad čtvrtým rokem.

Spolupracujete s některými českými producenty, nebo jsou veškeré suroviny dovozové?

TH: Spolupracujeme, jak to jen jde. Bohužel většinou jsme schopni z místních zdrojů získat jen zeleninu a ovoce, v sezóně. Z logiky věci vyplývá, že řada věcí od českých producentů nakoupit nelze (datle, kešu, kakao, olivy), ale i to co teoreticky lze, jako třeba pohanka, lněné či dýňové semínko, se zdá být velkým problémem. V našich končinách prostě na tyto suroviny, navíc v bio kvalitě, není dostatečná nabídka, řekla bych že to bude důsledek řepkové politiky, bohužel. Jsme rádi za koření od Sonnentoru a hlavně tedy za tu zeleninu, převážně ze Svobodného statku. Ani vlašské ořechy, kterých má každý druhý na zahradě tolik, že neví, co s nimi, tak v bio kvalitě v ČR nepořídíme.

Jaké chystáte novinky?

TH: Pro nějakou chvíli zůstaneme u proteinového trendu, evidentně je po proteinových věcech stále hlad. Já bych sice radši dělala jiné dobroty, ale ukazuje se, že zájem o nové věci, na kterých není napsáno "protein", je spíše menší. Tak se ty proteinové výrobky alespoň snažíme dělat chutné a kvalitní.

Moc díky za rozhovor. 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft červenec rgt
Po Út St Čt So Ne
27 1 2 3 4 5 6 7
28 8 9 10 11 12 13 14
29 15 16 17 18 19 20 21
30 22 23 24 25 26 27 28
31 29 30 31        
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,