Jak poznat kvalitní čokoládu? Procento kakaa není všechno

Ajala_mala80.jpg Věděli jste, že kvalitní čokoláda se může díky pozitivním účinkům na naše zdraví směle řadit mezi superpotraviny?   

Jen je někdy těžké v záplavě produktů nejrůznější kvality najít tu, která si takto doopravdy může říkat. Některé parametry kvality se snadno dozvíte z etikety, po jiných je potřeba pátrat trochu hlouběji. Trocha úsilí navíc ale za výsledný požitek z chuti i za pozitivní účinky kvalitní čokolády na naše zdraví rozhodně stojí. Po čem byste tedy měli pátrat?

Cena

Vyrobit opravdu kvalitní čokoládu něco stojí. „Produkty menších výrobců, kteří si zakládají na tradičním způsobu výroby a na kvalitních ingrediencích, většinou nenajdete v supermarketech, protože ty výrobce tlačí spíše ke snižování ceny na úkor kvality. Kvalitní čokoládu seženete přibližně od 80 do 150 Kč za tabulku,” konstatuje Filip Teplý, zakladatel čokoládové manufaktury Ajala.

Procenta?

Čím více procent kakaa čokoláda obsahuje, tím je kvalitnější - to je jeden z největších čokoládových mýtů. Procenta totiž nutně neznamenají objem kakaových bobů v čokoládě, ale vyjadřují objem kakaové hmoty v sušině, což u velkovýrobců většinou znamená objem kakaa a kakaového másla, tedy už meziproduktů z kakaových bobů a ty nejsou vůbec tak zdravé, jako když ji vyrábíte šetrně přímo z kakaových bobů. Navíc přidáváním kakaového másla se čokoláda vlastně ředí, stává se tučnější, ale ne chuťově zajímavější, výraznější a k tomu v ní klesá podíl zdraví prospěšných látek.

Složení

„K výrobě čokolády teoreticky potřebujete jen velmi málo ingrediencí, ale o to více musíte hledět na jejich kvalitu. My například používáme jen kakaové boby a sušenou třtinovou šťávu. Příliš dlouhý seznam ingrediencí svědčí o průmyslovém a nešetrném zpracování,  dalším stupněm je pak přítomnost dochucovadel, aromat a stabilizátorů, která vynahrazují nevalnou kvalitu bobů. Tu se někdy výrobci snaží maskovat také vysokým obsahem cukru nebo právě přidáváním dalšího kakaového másla, jak jsme popsali výše,” vysvětluje Filip Teplý. Hlídejte si také, že čokoláda je vyrobena opravdu z kakaových bobů (ne z již odděleného kakaového másla a prášku). Někteří výrobci dokonce kakaové máslo částečně nahrazují levnějšími rostlinnými tuky, například palmovým. Kvalitní čokoláda se také obejde bez lecitinu, který někteří výrobci přidávají pro lepší konzistenci.

Výroba

O způsobu výroby čokolády se z etikety většinou moc nedozvíte, přesto pokud vás opravdu zajímá, co jíte, neváhejte si tuto informaci dohledat třeba na internetových stránkách výrobce. „Ujistěte se, že výrobce používá kakaové boby, které vyrostly bez průmyslových zásahů. Důležité je také šetrné pražení, které zachová v bobech maximum jejich přirozené chuti a zdraví prospěšných látek, i poctivé mletí. Několikadenním důkladným mletím dosáhnete hladké tekuté hmoty, do které není třeba přidávat emulgátory jako třeba lecitin,” vysvětluje Filip Teplý.

Ajala_mala__3_445.jpg

Zkrátka, snažte se spíše vyhnout čokoládě, která:

  • stojí méně než cca 80 korun za tabulku
  • obsahuje rostlinné tuky, lecitin nebo příliš mnoho cukru
  • seznam složení je příliš dlouhý a vyskytují se v něm složité názvy
  • obsahuje jen malé procento kakaové sušiny např. 50% a méně

O Ajala Chocolate

Čokoládová manufaktura Ajala chocolate vznikla v roce 2014 v Brně a vyrábí výběrovou čokoládu tzv. bean-to-bar. To znamená, že svou čokoládu vyrábí přímo z kakaových bobů dohledatelného původu (nerozpouští předem připravený čokoládový mix, což je běžný postup většiny čokoládoven), ručně, na jednom místě od pražení bobů až po balení.

Za Ajalou stojí původně nadšenci, kteří se zamilovali do jihoamerických čokolád tak, jak je vyráběli a vyrábějí indiáni. Po dlouhých studiích výroby čokolády, nákupu vybavení a testování ji začali vyrábět. Z původního zájmu se brzy stala hlavní náplň jejich práce. Aktuálně má Ajala v nabídce 10 druhů čokolád, kromě jediné všechny v BIO kvalitě a v žádné z nich nenajdete mléko ani cukr.

V létě 2016 získala významné ocenění kvality - klasická tmavá čokoláda Ajala se umístila na druhém místě ve své kategorii v evropském kole nejvýznamnější čokoládové soutěže The International Chocolate Awards.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft květen rgt
Po Út St Čt So Ne
18     1 2 3 4 5
19 6 7 8 9 10 11 12
20 13 14 15 16 17 18 19
21 20 21 22 23 24 25 26
22 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,