Jak garantovat kvalitu čerstvých potravin na pultech?

Retail in detail fresh1_1.jpg Nízká kvalita potravin na pultech řetězců v České republice se stala silně medializovaným tématem. Neustále se objevují nové kauzy spojené s přepsanou lhůtou minimální trvanlivosti či obsahem zakázaných látek v potravinách.  

Právě současný stav tohoto segmentu českého trhu bude hlavním předmětem konference Retail in Detail/Fresh Food 2012, která se uskuteční 23. května v pražském hotelu Olympik Artemis.

Kdo za to může?

Nastal nejvyšší čas ukončit vzájemné obviňování a otevřít konstruktivní debatu, která by vedla k řešení tohoto zásadního problému. Svůj podíl viny na současném stavu nenesou jen obchodní řetězce, ale také výrobci, kteří pod tlakem na nejlevnější cenu dodávek jsou ochotni produkovat potraviny s nízkou kvalitou pod vlastní či maloobchodní značkou.  Svou roli hrají také zákazníci, neboť pro mnohé z nich stále zůstává hlavním kritériem pro výběr nejnižší cena. Ke zlepšení situace nedojde bez snahy všech tří stran. Na konferenci zasednou k veřejné diskuzi u jednoho stolu zástupci maloobchodních řetězců (Ahold, COOP, Tesco, SPAR a Makro) a výrobců potravin spolu s představiteli oborových sdružení a státních dozorových orgánů. Takové složení panelistů je příslibem velice zajímavé výměny názorů, ze které by mohla vyvstat cesta k nápravě neúnosné situace. Podaří se obchodníkům očistit svoji pověst?

Návrat ke kořenům

Nespokojení zákazníci se při hledání kvality a čerstvosti dostávají zpět ke specializovaným prodejnám a lokálním produktům. O této skutečnosti svědčí velký boom farmářských trhů i kamenných obchodů zaměřených na sortiment od konkrétních malovýrobců. Tomuto tématu bude věnována závěrečná panelová diskuze, jež ukáže příběhy jednotlivých výrobců, prodejců a iniciativ a dojde i na otázky týkající se edukace spotřebitelů či hledání nových distribučních kanálů. Skutečně neexistuje cesta, jak u nás dostat regionální produkty na pulty řetězců? Zdeněk Juračka, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR k tomu dodává: „Je po třicátém dubnu. Měl by skončit hon na čarodějnice a začít společná práce na prosazení jednotné výrobní i obchodní politiky, která pomůže na trh i ryze českým a regionálním potravinám.“

Chcete-li se do diskuse o tom, jak zvýšit kvalitu čerstvých potravin na našem obchodním trhu zapojit nebo se o iniciativách obchodníků a výrobců dozvědět více, registrujte se k účasti na konferenci prostřednictvím on-line registrace.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,