Jablečný mošt a moučníky provoní Hostětín

9120.jpg Vůně jablečných moučníků, chuť čerstvého jablečného moštu, hudba, ukázky řemesel, hry pro děti a především pohoda a dobrá nálada - to vás čeká v Hostětíně v neděli  29. září 2019.  

Jablka všemi smysly - čichem, chutí, zrakem i hmatem - a ve všech podobách - sušená, tekutá, pečená i právě utržená ze stromu, čekají na vaši návštěvu.

Program Jablečné slavnosti nabízí návštěvníkům jarmark regionálních produktů, výstavu domácích jablečných moučníků i jejich prodej, přehlídku starých odrůd ovoce a další atraktivní a zábavný program. Vaši duši potěší cimbálová muzika a dětské folklórní vystoupení.

Děti si užijí zábavu i poznání na stezce s úkoly, letos věnované netradičním řemeslům. Zkusí ruční moštování, vyrobí si výrobek v řemeslných dílničkách, projedou se na moštovacím kole anebo v dřevěném kolotoči. Novinkou je, že si s rodiči mohou zacvičit jógu i naučit valašské tance.

3.jpgPro dospělé jsou připraveny jablečné soutěže, ale také ekologická poradna a půlhodinové workshopy na témata domácího kompostování, zero waste, bezplenkovky, ekologického úklidu anebo výroby bylinkových mastí.

Jedinečným občerstvením při této akci je čerstvý jablečný mošt.

Již osmnáctý ročník této tradiční a oblíbené slavnosti se koná od 11.00 do 17.00 hodin. Jejím cílem je především představit místní a regionální pěstitele ovoce a výrobce ovocných produktů, podpořit pěstování tradičních bělokarpatských odrůd ovoce a biopotravin a prezentovat regionální značku Tradice Bílých Karpat® a její nositele. Výtěžek bude věnován na ekologické vzdělávání dětí a handicapovaných v přírodní zahradě.

Pořadatelé, kterými jsou Centrum Veronica Hostětín, Tradice Bílých Karpat, z.s., Moštárna Hostětín s.r.o. a Obec Hostětín, připravili pro všechny návštěvníky slavnosti celodenní bohatý zábavný, kulinářský, poučný i mírně turistický program. Na přípravě slavnosti se podílí i kolem stovky dobrovolníků.

V jedenáct hodin začíná na návsi jarmark, na němž se představují zástupci tradičních řemesel a zemědělci, zejména nositelé regionální značky Tradice Bílých Karpat®. Letos očekáváme velmi bohatou účast 50 výrobců či producentů, z nichž mnozí budou své řemeslo i přímo předvádět nebo jejichž produkty můžete ochutnat.

Návštěvníky slavnosti je každoročně netrpělivě očekávána přehlídka jablečných moučníků z kuchyní místních hospodyněk. Vystavené exponáty budou od 13:30 hodin nabízeny i k prodeji. Na výstavce starých a krajových odrůd ovoce bude během dne probíhat ovocnářské poradenství. Ke koupi bude čerstvé i sušené ovoce.

V areálu moštárny mohou návštěvníci zakoupit BIO nápoje: čerstvý jablečný mošt, dále míchané mošty: jablečný s arónií, jablečný se zázvorem, rakytníkem, meruňkou, višní či zeleným čajem, a sirupy: z květů černého bezu, máty nebo z květů konopí setého. Hladové návštěvníky potěší nejen jablečné koláče, ale i bioklobásky, guláš 4x jinak, saláty, proslavené „veroničí“ pomazánky, vege-hamburgery a další pochutiny. Po dobrém jídle si mohou dát dobrou fairtradovou kávu ve Fairtradové kavárně Veronica.

Zájemci se mohou těšit na lektorované prohlídky ekologických projektů: pasivního domu, moštárny, historické sušírny ovoce, kořenové čistírny odpadních vod, výtopny na biomasu, solárních panelů na výrobu teplé vody i elektřiny. K dispozici bude ekologická poradna pro domácnost, zaměřená na úspory energie a vody, využívání dešťovky aj. Příznivci přírodního zahradničení uvítají prohlídku ukázkové přírodní zahrady.

Připraveny jsou i eko-workshopy, které v půlhodině inspirují a ukáží základy pro úklid levně, rychle a ekologicky, pro bezplenkovou metodu, zero waste, domácí kompostování a seznámí s bylinkami pro nadcházející podzim a s tím, jak vyrobit bylinkové masti a tinktury.

K dobré náladě a zábavě vám budou hrát cimbálová muzika Koménka a Slavičan.

Bohatý program je připraven i pro děti. Velkou oblibu má rozsáhlá stezka starým sadem, při které děti plní řadu úkolů. Téma stezky a úkoly jsou každý rok nové. Letos bude o zapomenutých a netradičních řemeslech. Děti poznají třeba hlinomaze, ovocnáře, tkalce a přadlenu, dráteníka a mlynáře.

Dospělí se mohou vydat na putování po sochách rozmístěných v krajině kolem obce či navštívit naučnou stezku Naokolo Hostětína. Účastníky čeká i tradiční tombola s hodnotnými cenami.

Na akci se vybírá vstupné – ovšem pro ty návštěvníky, kteří využijí ekologický způsob dopravy vlakem či na kole, jsou připraveny slevy.

Více informací naleznete na www.jablecna-slavnost.cz

jablecne_slavnosti_19.jpg

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
48             1
49 2 3 4 5 6 7 8
50 9 10 11 12 13 14 15
51 16 17 18 19 20 21 22
52 23 24 25 26 27 28 29
1 30 31          
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,