Červenec 2009: Iva Buriánková

Iva_Buriankova.jpg Mgr. Iva Buriánková, majitelka specializované bioprodejny Biotop v centru Prahy      

Vzdělání:
Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy v Praze, obor historie a společenské vědy

Zaměstnání:
Od roku 2006 majitelkou bioprodejny Biotop

Koníčky:
Jóga, četba, příroda a ekologie

Vedení firmy:
Jako vedoucí prodejny a jednatelka společnosti zabezpečuje provoz.

Počet zaměstnanců: 6

Sortiment: přes 3 500 biopotravin, specializace na čerstvé bioprodukty - široká nabídka bio masa, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny.

Ekologické zemědělství očima Mgr. Ivy Buriánkové:
Ekologické zemědělství je pro mne smysluplnou cestou, která zajišťuje udržitelný způsob života v souladu s přírodou.

http://www.ebiotop.cz

Otázky pro bio osobnost července:

Co děláte? Jak byste charakterizovala Vaše podnikání?
Zprostředkovávám pražským občanům a nejen jim kvalitní bioprodukty z desítek ekofarem. Zásobujeme pražské restaurace bio zeleninou, ovocem a bylinkami. Naplňujeme cíl dobře zásobené bioprodejny s širokou nabídkou čerstvých bioproduktů s milou a znalou obsluhou.

Můžete krátce uvést jak jste se stala tím, čím jste teď, včetně toho proč a kdy jste začala „žít bio"?
Cestu k biopotravinám jsme si našla se začátkem studia vysoké školy, za kterým jsem odešla z malého městečka do Prahy. Během studia jsme pracovala ve společnosti, která provozovala v Praze tři bioprodejny a biorestauraci, dále jsem působila v PRO-BIO Lize a postupně se ze mne stával náročný biospotřebitel. Nákupy jsem ale musela realizovat v několika bioprodejnách, abych koupila v bio kvalitě vše, co jsem zamýšlela. Tak jsem se pustila do otevření vlastní bioprodejny s cílem, že budu nabízet každému stravovacímu stylu kvalitní biopotraviny.

Můžete popsat Váš typický den?
Mám ráda změnu, vadí mi stereotyp, proto mne provozování Biotopu baví. Každý den je jiný. Pracuji do pozdních večerních hodin, ale nejsem ranní ptáče a dopoledne mne na prodejně vždy nezastihnete. Přes den se věnuji na prodejně několika činnostem, často i najednou. Objednávám zboží, komunikuji se zákazníky, připravuji nákupy pro zákazníky na rozvoz domů, vedu potřebnou administrativu...

Kdo jsou Vaši zákazníci?
Milí uvědomělí lidé, kterým záleží na tom, co jedí a jak se při výrobě potravin zachází s okolním prostředím.

Principy ekologického zemědělství - proč jsou důležité, proč na nich záleží?
Protože nám zaručují kvalitu biopotravin. Díky principům ekologického zemědělství se nám na stůl dostávají kvalitní potraviny, u kterých máme jistotu, že byly vyprodukovány kontrolovanými postupy bez chemie a ničení přírody.

Co je Váš největší úspěch?
Dokončení vysoké školy, kterou jsem polední dva roky studovala současně s provozem prodejny.

Jakým směrem plánujete Váš budoucí vývoj? Jaká je Vaše vize?
Kvalitně a úspěšně prodávat a propagovat biopotraviny z českých ekofarem. Zprostředkovávat jim cestu z čistých koutů přírody do velkoměstských ulic.

Když byste začínala úplně znovu, co byste změnila?
V každé oblasti se najde několik řešení, několik možných cest. Pokud si ale člověk vybere tu svou, nemá litovat toho, co udělal a říkat si co kdyby....

Co bylo Vaší nejdůležitější životní lekcí?
Proniknout do tajů účetnictví a veškeré administrativy potřebné k správnému provozu prodejny. Jsem humanitně zaměřená, takže práce s čísly mne úplně nenaplňuje, ale beru to jako nutnost.

Kdo nebo co je Vaší největší inspirací?
Ekofarmáři, kteří dělají svou práci s osobním přesvědčením a vyzařuje z nich spokojenost a nadšení.

Co je klíčem Vašeho úspěchu?
Osobní přesvědčení, že dělám v oblasti, které věřím, která má pro mne smysl.

Co máte nejraději z toho, co děláte?
Komunikaci se stálými milými zákazníky.

Co Vás nenechá v noci spát?
Nemám opravdu ráda brzké ranní vstávání. Spím dobře, pokud nemusím brzy ráno vstávat.

Co by nejvíce zlepšilo Váš život?
Více času, více volného času.

Co je nejvíce frustrující na tom, co děláte?
Všechny ty vyhlášky, nařízení...

Jak podle Vás může být zlepšen trh s biopotravinami?
Větší domácí produkcí. Zpracováním českých surovin do konečného produktu. Nahrazením dovozu vlastní produkcí a také samozřejmě větší informovaností.

Jak můžeme získat více lidí, aby kupovali biopotraviny?
Nabídkou čerstvých bioproduktů - masa, zeleniny, ovoce, mléčných výrobků. To jsou komodity, na kterých nejvíce poznáte lepší chuť biopotravin.

Co je hlavní výhodou „žít bio"?
Pocit, že konzumací biopotravin přinášíte hodnotu svému zdraví, že používáním ekodrogerie a biobavlny se nepodílíte na ničení přírody, že jste k okolnímu prostředí ohleduplnější a že podporujete konkrétní ekofarmáře. Důležité je, když si každý najde ten svůj důvod pro kvalitní BIO život.

Supermarkety - dobré či špatné?
Jsou tady, rozrůstají se, některé se zavírají, někteří lidé je ke svému životu potřebují. Já mezi ně naštěstí nepatřím, nepovažuji jen za ekologické provozovny.

Co je největším ohrožením pro to, co děláte?
BIO skandály, firmy, které se snaží bio zneužít, vydělat na něm a podtrhávají tím důvěru v poctivé bioprodejce.

Co je na biopotravinách nejlepší?
Biopotraviny mají tolik pozitiv, že se musím zamyslet, která z nich jsou nejlepší. Určitě lepší chuť a původ. U biopotravin víte, z jaké ekofarmy pochází, nekonzumujete je jako anonymní surovinu, ale jako potravinu s vlastním příběhem.

Jaké je Vaše oblíbené jídlo?
Mám ráda zeleninu a všechny pokrmy z ní a také ryby.

Kdybych byla předsedou vlády, ráda bych...
Zůstanu raději u biopotravin.

Svět by byl lepším místem, kdyby...
Kdyby na sebe byli lidé milejší a kdyby ze světa zmizela zloba a závist.

Chtěl bych, aby se na mne vzpomínalo,
Jen v dobrém a ve spojení s bio světem.

Kdy jste byla nejšťastnější?
Mám za sebou první životní etapu v roli studenta, takže jsem byla nejšťastnější při promoci, ale jinak doufám, že mne šťastné pocity ještě čekají.

Z čeho máte největší strach?
Z nemoci svých blízkých

Jaké je Vaše oblíbené slovo?
BIO.

Co byste si vzala s sebou na opuštěný ostrov?
Svoji rodinu.

Má zákazník vždy pravdu?
Má svá práva. Pravda je relativní.

Připravila: Petra Macháčková
petra@greenmarketing_cz

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
48             1
49 2 3 4 5 6 7 8
50 9 10 11 12 13 14 15
51 16 17 18 19 20 21 22
52 23 24 25 26 27 28 29
1 30 31          
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,