Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok

FT_He__ma____k_logo.jpg Průměrná česká čtyřčlenná rodina vyprodukuje 1,2 tuny odpadu ročně – převážnou část tvoří potravinové obaly. Zamezit nadprodukci potravinových obalů se loni na podzim rozhodli organizátoři farmářských trhů Náplavka – v Praze 7 na Řezáčově náměstí spustili pilotní projekt částečně bezobalového farmářského trhu Heřmaňák.   

Jedná se o vůbec první český farmářský trh, kde je možné koupit většinu potravin do vlastních obalů nebo ve vratných nádobách.

Stále větší množství Čechů se hlásí k životnímu stylu bez obalů, jehož filozofií je produkovat co nejméně odpadu. Kromě jiného i nákupem do vlastních obalů. Od loňského podzimu mají možnost do vlastních nádob, sáčků nebo tašek nakoupit na farmářském trhu Heřmaňák. „Téma nakládání s odpady a způsob balení potravin na farmářských trzích, které pravidelně navštěvují tisíce lidí, je velmi zásadní. Proto jsme se rozhodli v Praze 7 na Řezáčově náměstí zvaném Heřmaňák spustit pilotní projekt farmářského trhu s minimem obalů,“ vysvětlil důvody spuštění prvního částečně bezobalového farmářského trhu Heřmaňák Jiří Sedláček ze spolku Archetyp, který je navíc provozovatelem oblíbeného farmářského trhu Náplavka.

HE__MA____K___obaly.jpgPrvní farmářský trh se sníženou produkcí potravinových obalů zahájil provoz 9. září 2017 v Praze 7. Pravidelně jej každou sobotu  navštěvuje kolem tisícovky návštěvníků, kteří mohou do vlastních obalů nebo vratných nádob nakoupit u 20 až 25 farmářů či výrobců s různým sortimentem. Všechny potraviny ale do vlastních nebo vratných obalů možné nakoupit není. „Například vakuově balené maso se porcuje a balí ve schválené provozovně, některé mléčné zakysané výrobky se plní do sklenic už v mlékárně nebo sušené houby či sušené biomaso, takzvané jerky, se suší tak, aby obsahovalo jen sedm procent vody, a pokud by se otevřel obal, tak natáhne vlhkost,“ vyjmenovala některé potraviny, které si zákazníci kupují už balené, Šárka Sedláčková, organizátorka farmářského trhu Heřmaňák. „Ve vlastních obalech a nádobách si zákazníci mohou odnést kolem 40 procent prodávaného sortimentu, vracet skleničky a podobně lze ale skoro u všech prodejců. Ve vratných obalech je možné nakoupit třeba med, marmelády, ajvar nebo i vajíčka. Navíc pro ty, kteří si nechají nalít kávu do vlastního hrnku, má kavárna Alchymista připravený speciální bonus – levnější nápoje o pět korun,“ dodala.

HE__MA____K___stolky.jpgBěhem ročního fungování se Heřmaňák stal nejen místem pro nákup farmářských produktů, ale i oblíbeným prostorem pro sousedská setkávání. „Na rozdíl od trhů, které se konají v centru metropole a kam míří stovky turistů, je Heřmaňák spíš sousedským trhem. Tomu jsme přizpůsobili sortiment i akce, které se na trhu pravidelně konají. Oblíbené jsou například tvůrčí dílny pro děti. Navíc jsme na trh přidali kovové a dřevěné stolky se židlemi a každý trh zdobíme vázičkami s květinami, aby tu bylo příjemně všem,“ uvedla Šárka Sedláčková.

Mléko a mléčné výrobky, maso, uzeniny, zeleninu, řezané byliny, ovoce, houby, koření, cukrovinky, mošty, med, oleje, pečivo, domácí vajíčka od slepic z výběhu, víno, pivo, různé lahůdky a mnoho dalšího – sortiment, který nabízejí prodejci na farmářském trhu Heřmaňák, je velmi široký. Kromě farmářských potravin nabízí ale trh svým návštěvníkům i různé akce s netradičním programem, ukázkou řemesel nebo exotickým sortimentem. „Například 17. listopadu obohatí trh svatomartinská vína a husí speciality. V prosinci (1. a 22.) bude součástí trhu Africký den, v nabídce bude v tyto dny ve vyhřívaných stanech například ovoce a zelenina přímo od farmářů z Ugandy, koření či čerstvé banány ze Zanzibaru nebo sušené ovoce vyzrálé na africkém slunci. Na rozdíl od většiny farmářských trhů Heřmaňák nečeká zimní pauza – poslední trh letošního roku proběhne 29. prosince a nová sezóna začne už druhou lednovou neděli,“ uzavřela Šárka Sedláčková.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Příspěvky

Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok Odpovědět   Daniela 20. 11. 2018, 20:21:45
Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem diplomovú prácu na tému Nákupy na farmárskych trhoch. Rada by som na Vašej facebookovej stránke zverejnila môj dotazník k tejto téme. Rada by som na vašej stránke zverejnila svoj dotazník, k tejto téme. Ak by ste mali záujem ho vyplniť, veľmi by mi pomohlo.
Dotazník je dostupný tu: https://nakupy-na-farmarskych-trzich.vyplnto.cz/
Prajem príjemný zvyšok dňa, s pozdravom Daniela.
Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Kompostujete doma zbytky z kuchyně?

 Kalendář akcí

lft 2018 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
48           1 2
49 3 4 5 6 7 8 9
50 10 11 12 13 14 15 16
51 17 18 19 20 21 22 23
52 24 25 26 27 28 29 30
1 31            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,