Genová technika: ryba ve zmrzlině, bakterie v kukuřici, geneticky pozměněné

Geneticky modifikované organismy (GMO) se dostávají rychlým tempem do potravin.  

Před nedávnem zažádal výrobce spotřebního zboží a potravin Unilever v Anglii o schválení zmrzliny, která je obzvláště krémová - přídavkem jednoho rybího proteinu, který se vyrábí z geneticky pozměněných kvasničných buněk.

Tato málo tučná zmrzlina se prodává již na mnoha místech světa (v Austrálii, na Novém Zélandě, v USA, v Indonésii atd.), ačkoliv nezávislí experti nevylučují zdravotní rizika. Jelikož tento očištěný protein sám o sobě již neobsahuje žádnou genetickou informaci, neexistuje žádné předepsané označení podle práva Evropské unie. Dobrovolné označení firmou Unilever se kvůli potenciálnímu odstrašujícímu účinku na spotřebitele neočekává.

Moskevská regionální vláda v únoru rozhodla, že postaví proti tomuto vývoji pozitivní prohlášení. Označení „Žádné geneticky pozměněné organismy!" se smí používat jen tehdy, když tuto skutečnost potvrdí schválená laboratoř. Velké řetězce supermarketů daly již výrobcům potravin na srozuměnou, že musí používat novou pečeť - aby mohli docílit navýšení cen až o 15 % oproti neoznačeným konkurenčním produktům.

Události okolo Evropskou Unií schválené geneticky pozměněné kukuřice MON810 agrochemického koncernu Monsanto pobouřily v posledních týdnech evropskou veřejnost. Poté, co mimo jiné Řecko, Rakousko, Polsko a Maďarsko schválení odmítli, nachází se EU v současné době v konfliktu se Světovou obchodní organizací (WTO) a v konfliktu s vlastními občany. Světová obchodní organizace požaduje povolení, aby zabránila deformaci obchodu. Mnoho občanů, a také zemědělci a včelaři, však nechce mít nic společného s „jedovatou kukuřicí", která obsahuje geny bakterie poškozující hmyz.

Po zveřejnění dvou studií upozorňující na zdravotní a ekologická rizika reagovala německá vláda zastavením prodeje osiva MON810 a Monsanto musí předložit plánu monitoringu.

Krátce předtím se v Bruselu konala 3. Evropská konference Regionů bez GMO (GMO Free Regions). Počet regionů bez GMO se za poslední rok zvýšil ze 174 na 236 regionů ve kterých leží 4 200 obcí.

Studie k účinkům kukuřice MON810:

www.Greenpeace.de

Zdroj: Ekoconnect info

 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Dáváte přednost nákupu biopotravin ve specializovaných prodejnách nebo v supermarketu?
V bioprodejně 21%
V prodejně zdravé výživy 23%
V super nebo hypermarketu 5%
Biopotraviny nekupuji 49%

 Kalendář akcí

lft 2017 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
48         1 2 3
49 4 5 6 7 8 9 10
50 11 12 13 14 15 16 17
51 18 19 20 21 22 23 24
52 25 26 27 28 29 30 31
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,
Roman: druhým rokem dělám právě prevenci ohledně varroa. A to tím že vždy...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Monika: Dobrý den,krásně jste to shrnul,sepsal.Ani nevím kdy jsem prvně vyprala...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
David: Dobrý den přátelé, chtěl bych poprosit VÁS Odpovědět na několik...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
marie: Mám k tomuto dotaz:jsem na biofarmě v horách,v zimě krmeny krávy pouze...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
jana: Pokud tam není napsáno co ta značka znamená, dá se to dohledat na webu....
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,