Genová technika: ryba ve zmrzlině, bakterie v kukuřici, geneticky pozměněné

Geneticky modifikované organismy (GMO) se dostávají rychlým tempem do potravin.  

Před nedávnem zažádal výrobce spotřebního zboží a potravin Unilever v Anglii o schválení zmrzliny, která je obzvláště krémová - přídavkem jednoho rybího proteinu, který se vyrábí z geneticky pozměněných kvasničných buněk.

Tato málo tučná zmrzlina se prodává již na mnoha místech světa (v Austrálii, na Novém Zélandě, v USA, v Indonésii atd.), ačkoliv nezávislí experti nevylučují zdravotní rizika. Jelikož tento očištěný protein sám o sobě již neobsahuje žádnou genetickou informaci, neexistuje žádné předepsané označení podle práva Evropské unie. Dobrovolné označení firmou Unilever se kvůli potenciálnímu odstrašujícímu účinku na spotřebitele neočekává.

Moskevská regionální vláda v únoru rozhodla, že postaví proti tomuto vývoji pozitivní prohlášení. Označení „Žádné geneticky pozměněné organismy!" se smí používat jen tehdy, když tuto skutečnost potvrdí schválená laboratoř. Velké řetězce supermarketů daly již výrobcům potravin na srozuměnou, že musí používat novou pečeť - aby mohli docílit navýšení cen až o 15 % oproti neoznačeným konkurenčním produktům.

Události okolo Evropskou Unií schválené geneticky pozměněné kukuřice MON810 agrochemického koncernu Monsanto pobouřily v posledních týdnech evropskou veřejnost. Poté, co mimo jiné Řecko, Rakousko, Polsko a Maďarsko schválení odmítli, nachází se EU v současné době v konfliktu se Světovou obchodní organizací (WTO) a v konfliktu s vlastními občany. Světová obchodní organizace požaduje povolení, aby zabránila deformaci obchodu. Mnoho občanů, a také zemědělci a včelaři, však nechce mít nic společného s „jedovatou kukuřicí", která obsahuje geny bakterie poškozující hmyz.

Po zveřejnění dvou studií upozorňující na zdravotní a ekologická rizika reagovala německá vláda zastavením prodeje osiva MON810 a Monsanto musí předložit plánu monitoringu.

Krátce předtím se v Bruselu konala 3. Evropská konference Regionů bez GMO (GMO Free Regions). Počet regionů bez GMO se za poslední rok zvýšil ze 174 na 236 regionů ve kterých leží 4 200 obcí.

Studie k účinkům kukuřice MON810:

www.Greenpeace.de

Zdroj: Ekoconnect info

 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft srpen rgt
Po Út St Čt So Ne
31       1 2 3 4
32 5 6 7 8 9 10 11
33 12 13 14 15 16 17 18
34 19 20 21 22 23 24 25
35 26 27 28 29 30 31  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,