Gastronomické slavnosti Jídlo z blízka přinášejí menu vonící tradicí, kvalitou a regionem

logo_Jidlo_z_bl__zka.jpg První gastronomický projekt v České republice, který se soustředí na kvalitu, čerstvost a autentický původ surovin s poselstvím „Návrat brněnských i mimobrněnských jedlíků k tradici a kvalitě“ láká každého, komu chutná opravdovost.  

Každého, kdo ocení intenzivní a autentickou chuť čerstvých a poctivých surovin, jejich mistrné zpracování a navíc skutečnost, že pocházejí z rukou regionálních pěstitelů, chovatelů a zpracovatelů.

6x3 dobroty s příběhem

V šesti předních brněnských restauracích vykouzlí šéfkuchaři tříchodová menu, připravená podle přísných kritérií: vynikající místní suroviny budou hostům servírovány spolu s gurmánskými příběhy jejich původu.

Restaurace budou podávat čerstvě vylovené pstruhy z čisté říčky Punkvy, pokud dáváte přednost rybám uzeným, zachutnají vám ty z Rybníkářství Tylov. Králík poputuje na festivalové talíře z farmy rodiny Kočárových, která jako jedna z mála používá při výkrmu ryze přírodní krmiva. Užijete si pořádný kus vepřového či hovězího z biofarmy Sasov Josefa Sklenáře. Labužníky potěší křepelčí vejce z dambořické farmy. Nejen v dezertech se bude na jazyku rozplývat tvaroh a ručně stloukané máslo z Habří. Na sladké biojahody od sadaře Jiřího Kargera se těšte už teď.

Jidlo_z_blizka__La_Bouchee_Pomalu_pecene_bio_jehneci_445.jpgNa pomalu pečené jehněčí od farmáře Zdeňka Miklase z Valašských Klobouk se můžete těšit v restauraci La Bouchée

Degustační plán

Pokud chcete i vy ochutnat nefalšovanou regionální kuchyni, vypravte se prozkoumat www.jidlozblizka.cz/restaurace. Pročtěte si jednotlivá menu a sestavte si plán vlastní kulinářské výpravy. V restaurantech Boulevard, Hansen, Koishi, La Bouchée, Noem Arch a U Kastelána už přijímají rezervace.

Malá ukázka, nač se můžete těšit:

  • Šéfkuchař Jaroslav Kolbasovský spolupracuje s farmou Rohozenská husa – proto chystá pro hosty restaurace Boulevard husí paštiku s meruňkovým chutney. 
  • Šéfkuchař Radim Procházka z Hansenu zajede ke slovenským sousedům do Levár a připraví krém z čerstvého bílého chřestu s řeřichovým olejem a slámou z karotky.
  • Šéfkuchař Petr Fučík zůstane věrný rybí tradici Koishi a nabídne hostům pečený filet ze sumce z Pohořelického rybářství s okurkovým kompotem a koprovým velouté.
  • Vlajkovou lodí La Bouchée je bio jehněčí z moravských Bílých Karpat – tentokrát ho šéfkuchař Michal Hájek pomalu upeče s libečkem a doplní žemlovým knedlíčkem se zelím z bio kedluben od nejznámějšího moravského biozahradníka Petra Weidenthalera.
  • Z ekochovu farmy Habří v Moravských Pavlovicích pochází hlavní ingredience na konfitovaná hovězí líčka z mladého býka s glazovanou zeleninou a bramborovo-cizrnovou kaší, která připraví Jan Rimpler, šéfkuchař Noem Arch.
  • Michal Göth, který vládne kuchyni U Kastelána, navrhl jako sladkou tečku svého menu ravioli s domácím tvarohem s rebarborovou pěnou a chřestovou zmrzlinou.

koishi_jidlo_001_web.jpg

Restaurant KOISHI vám nabídne moravské pstruhy a sumce

S gurmánským pasem v kapse

Nabídku slavností můžete objevovat náhodně při návštěvě podniků zapojených do projektu. Zakoupením festivalového pasu však získáte doslova gastronomický řidičák. S ním můžete odstartovat soukromý výlet, propojující degustace s kulinářskou inspirací. S pasem v kapse budete sbírat jednu výhodu za druhou. V každé ze zapojených restaurací si totiž pochutnáte mnohem levněji. Ve vybraných vinotékách můžete výhodněji degustovat a nakupovat. Osvědčí se i při nákupu regionálních lahůdek ve všech partnerských prodejnách a na farmářském trhu. Pas užijete i v rámci doprovodných akcí, ať už si dobré jídlo budete chtít zpestřit koncertem Hradišťanu či některou z řemeslných dílen.

Pas_jidlo_z_blizka_1.jpgNa rozdíl od pasu cestovního, můžete na ten gurmánský cestovat ve dvou. Pokud si ho v předprodeji vstupenek na Běhounské 17 nebo infocentru Student Agency na Náměstí Svobody koupíte do 20. května, bude váš jen za 333 Kč. Kdo to nestihne, balík výhod ho bude stát 444 Kč. Užitečnost pasu však slavnostmi nekončí. Vylosovaní majitelé pasu pojedou zdarma po Evropě s jízdenkami od Student Agency, budou po celý rok při snídani zdarma listovat MF DNES anebo přímo navážou na gurmánský festival prohlídkou romantického pivovaru filmových Postřižin v Dalešicích s večeří, ubytováním a snídaní.

Dobré jídlo je životní styl, kterému podlehnete na první ochutnání. Pojďte se s námi těšit z jídla, které je dobré, čisté a férové!

Kompletní informace o slavnostech Jídlo z blízka, seznam regionálních dodavatelů, detaily menu restaurací a přehled všech akcí doprovodného programu najdete na www.jidlozblizka.cz.

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44             1
45 2 3 4 5 6 7 8
46 9 10 11 12 13 14 15
47 16 17 18 19 20 21 22
48 23 24 25 26 27 28 29
49 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

františek: jen jsem se nikde nedočetl jak chtějí výpadek vajec z klecového chovu...
Klecovým chovům odzvonilo,
Hynek: Jako zákazníkovi Vodafonu se mi to líbí, že se snaží jít energii...
Vodafone se připojil k Evropskému týdnu udržitelného rozvoje,
Tom Václavík: Dobrý den, Patricie, články zveřejňuji, jakmile je dostanu.
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,