Francie: značný nárůst spotřeby bio v gastronomii

BioMio_Kodan.gif Mezi roky 2009 a 2013 vzrostl obrat s biopotravinami v oblasti gastronomie a cateringu ve Francii na téměř dvojnásobek.   

Obrat vzrostl z 92 milionů EUR v roce 2009 na 172 milionů v roce 2013. Téměř 60 procent všech provozoven veřejného stravování nabídlo vloni alespoň několik položek v bio kvalitě. V roce 2009 to bylo jen 36 procent. Pouze 16 z nich však nabízelo biopotraviny na denní bázi. Francouzské ministerstvo zemědělství sektor značně podporuje využití bioproduktů ve veřejném stravování v rámci své kampaně  “Ambition Bio 2017”.

Nejlépe se bioprodukty uplatňují ve školním stravování. Téměř 80 procent ze všech 400 vzdělávacích institucí, které se zapojily do průzkumu, používá k přípravě pokrmů bioprodukty. V případě závodních jídelen a podnikových restaurací je podíl 55 procent, v případě stravování v nemocnicích je to 27 procent.

Podíl veřejného stravování na celkovém obratu s biopotravinami ve Francii (4,56 miliard EUR) je 3,8 procenta. Více než 50 procent z obratu tvoří čerstvé bioprodukty, 35 procent balené a 10 procent mražené biopotraviny.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,