Francie: reportáž z farmářského biotrhu

P6050165_2.JPG Redakce Bio-info.cz se přináší reportáž z farmářského biotrhu v jihofrancouzském městě Montpellier. Podívejte se, jak Francouzi nakupují čerstvé bioprodukty.  

Sobota, 5.června, dopoledne, jižní Francie, Montpellier, Boulevard des Arceaux. Těsně pod dlouhým akvaduktem, který do města přivádí vodu, se dnes koná farmářský biotrh. Biofarmáři z okolí města se zde scházejí pravidelně dvakrát týdně, vždy v sobotu a ve středu.

 “Když už jsi v Montpellier, nemůžeš si nechat ujít návštěvu trhu,” říká můj hostitel Burkhard a tak společně vyrazíme směr Boulevard des Arceaux. Je teplo, skoro 27 stupňů celsia, presto je prostor pod obrovskými oblouky akvaduktu plný nakupujících. Není divu, vybírat mají opravdu z čeho.

 Na přibližně 150 metrů dlouhém pásu širokého chodníku se dnes ráno připravilo asi 200 stánků. Ne všichni se chlubí zeleným logem Agriculture Biologique, ale přibližně dvě třetiny prodávajících jej mají. Procházíme trh nahoru a dolu dvakrát, je opravdu na co se dívat a co ochutnávat. Vedlejší silnice je zastavena auty nakupujících ve dvou pruzích, s nepovoleným parkováním si očividně hlavu nedělají.

 Kromě stánků s biozeleninou, které nabízí krásné svazky mrkve, bílo-růžové ředkvičky, nejrůznější odrůdy brambor, čerstvý hrášek, rajčata různých tvarů a barev, absolutně čerstvé saláty, ale také ještě zelený i bylý chřest a právě dozrávající třešně, obdivujeme a hlavně ochutnáváme vynikající olivy, sýry a pečivo.

 Po dvou hodinách focení a nakupováni, s plnými taškami úlovku, se pomalu vracíme zpět. Ruch tržnice však ani trošku neutichá, ulice je stále plná nakupujících.

Pošlete nám vaše poznatky a fotky z jakýchkoliv farmářských trhů, rádi na Bio-info.cz zveřejníme.

P6050158_1.JPG

Absolutně čertstvé, ráno natrhané saláty.

P6050159_1.JPG

Čerstvý hrášek, rajčata, ředkvičky...holt v jižní Francii mají trošku teplejší podnebí, než v Čechách. 

P6050160_1.JPG

 Francouzi chléb opravdu umějí upéct. Tento biopekař si sám mele obilí v mlýně ze 14. století a chléb peče v peci staré 300 let.

P6050161_1.JPGChřest nabízelo několik farmářů.  

P6050162_1.JPG

Třešně právě v oblasti Languedoc dozrávaly. Chutnaly výborně. 

P6050163_1.JPG

 To je nádhera, viďte. První letošní meruňky a třešně.

P6050164_1.JPG

Výběr oliv byl impozantní. Nechali jsme si do sáčku nabrat od každého druhu jednu naběračku.  

P6050165_1.JPG

Celkový pohled na biotržiště v Montpellier pod oblouky aquaduktu.

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft září rgt
Po Út St Čt So Ne
35             1
36 2 3 4 5 6 7 8
37 9 10 11 12 13 14 15
38 16 17 18 19 20 21 22
39 23 24 25 26 27 28 29
40 30            
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,