Festival tradičních sýrů a Národní sýrařská soutěž

logo_syr_2015_110.jpg Pořadatelé zvou farmáře k účasti na 4. ročníku Festivalu tradičních sýrů z Čech, Moravy a Slovenska a k Národní sýrařské soutěží malých a regionálních výrobců sýrů. Obě akce se konají 17.- 18.9.2016 v historickém centru Mikulova.  

Kritéria pro účast v soutěži:

Soutěže se mohou zúčastnit tyto skupiny výrobců:

1. Členové Svazu faremních zpracovatelů (SFZ)
2. Malé mlékárny (do 5 zaměstnanců), zpracovávající nakupované mléko z nejbližšího regionu
3. Zemědělci – producenti mléka, kteří ho v rámci svého podniku zpracovávají a nabízí výrobky spotřebitelům i do tržní sítě (i nečlenové SFZ)
4. Chovatelé dojených zvířat, kteří vyrábí sýry pouze pro svou potřebu, chtějí znát kvalitu svých produktů a nebojí se srovnání s profesionály

Výrobky budou anonymně hodnoceny odbornou porotou sestavenou z odborníků v oblasti výroby sýrů z České a Slovenské republiky a doplněnou odborníky z gastronomie.

Soutěžní kategorie:
A1 – kravské měkké čerstvé sýry a tvarohy
A2 – kravské měkké zrající sýry
A3 – kravské polotvrdé a tvrdé zrající sýry
B1 – kozí měkké čerstvé a tvarohy sýry
B2 – kozí měkké zrající sýry
B3 – kozí polotvrdé a tvrdé zrající sýry
C1 – ovčí nezrající sýry
C2 – ovčí měkké zrající sýry (včetně brynzy)
C3 – ovčí polotvrdé a tvrdé zrající sýry
D1 – pařené sýry (bez rozdílu druhu mléka)
Dále bude vyhlášen nejlepší sýr certifikovaný BIO, bez ohledu na kategorii

Nakládané sýry, stejně jako jiné mléčné výrobky – jogurty, máslo, kefíry apod. nesoutěží, zrovna tak jako různé pomazánky z tvarohu i sýra. Nebudou přijímány výrobky ze směsí více druhů mléka. 

Porota si vyhrazuje právo po provedení základního senzorického posouzení vyřadit ze soutěže výrobek, který by ohrožoval zdraví hodnotitelů.

Akci pořádá Svaz faremních zpracovatelů v České republice, Institut pro trénink pohostinnosti, VOŠ potravinářská a SPŠ mlékárenská Kroměříž a PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců.

Zdroj: ČTPEZ

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2020 rgt
lft červenec rgt
Po Út St Čt So Ne
27     1 2 3 4 5
28 6 7 8 9 10 11 12
29 13 14 15 16 17 18 19
30 20 21 22 23 24 25 26
31 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
patricie: tradiční bolístka tohoto webu, patnáctého se dozvídáme, co bude...
Měsíc v klecd Poslaneckou sněmovnou, lidé se zavřou se sochami slepic,
Tom Václavík: Dobrý den, koupíte zde: https://www.organictime.cz/
Novinka - Opalovací péče lavera,
petr: farmáři se vracejí na trh,jen Zlín zatím nic. údajně musí proběhnout...
Farmáři se vracejí na trhy,
Petr Haimann: Jetli je to všechno tak, jak je napsáno, tak je to bezvadné. Mám totiž...
Novinka - Opalovací péče lavera,
Jiri: Souhlasím, že monokultury by měly být věc minulostí. Na druhou stranu...
Co mají pořád všichni s tou pšenicí?,
Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,