Farma Wurzers nadchla české farmáře

110.jpg Ačkoliv tento zápisek není z blízka, ale z Rakouska, tamější farma rodiny Wurzerů, která se specializuje na pěstování jahod a dýní, by mohla být mnohým českým zemědělcům příkladem.   

I proto se tam čeští farmáři vydali v rámci kurzu „Jídlo z blízka“, který se věnuje vzdělávání kuchařů a zemědělců pro vytvoření regionální gastronomie jako součásti udržitelného cestovního ruchu Olomouckého kraje.

Image

Pokud se budete chtít vydat na návštěvu farmy Wurzers, vybavte se znalostmi němčiny a dostatkem peněz na nákup jejich výtečných produktů. Tím správným cílem je dolnorakouské město Wieselburg.

Po tříhodinové cestě autobusem z Brna nás před stodolou s nápisem Wurzers přivítali manžele Wurzerovi odění do svých dolnorakouských šatů. Tady prezentaci své firmy berou vážně a vše mají doladěné do posledního detailu. Stará stodola předělaná na obchod nabízí na podzim nepřeberné množství dýní různých odrůd. Je zde malé podium na ukázky vaření, stolky s ochutnávkou produktů a pult s pokladnou a vitrínou s dýňovými zákusky.

Těmi nás také na farmě přivítali a rozhodně neudělali chybu, neboť byly výborné. Po kávě a zákusku jsme se opět přesunuli do stodoly, kde paní Wurzerová začala vařit dýňový pokrm, vyprávěla o své farmě a popsala nejrůznější druhy dýní, které pěstují.

Specialitou farmy Wurzers jsou především jahody a dýně, a to nejen jejich pěstování, ale i zpracování. Wurzerovi totiž pochopili, že pěstování plodin není všechno, ale že lidé mají zájem především o zajímavé a hlavně chutné výrobky. Navíc paní Wurzerová je vášnivá kuchařka, proto kromě výroby některých pochutin vydala i dýňovou kuchařku a na své farmě pořádá různé kurzy vaření.

Image

Vlajkovou lodí jahodových produktů jsou jednoznačně džemy, které jsou vyráběny ze staré odrůdy jahod Mieze Schindler s výraznou jahodovou chutí. Kromě klasické čisté varianty, která dokonce získala ocenění „Zlatá hruška“ na výstavě v Hof Wieselburgu, nabízí i jahodovou marmeládu s vanilkou, pepřem, levandulí či malinami. Ze svých jahod si nechávají vyrábět jahodové víno, sekt a pálenku a velice osvěžující letní pití je jejich jahodový nektar. Ve spřátelené čokoládovně jsou vyráběny jahodovo-dýňové čokolády Wurzers.

Image

I dýně jsou zpracovávány v mnoha variantách, ať už nakládané na slano, nebo ve sladkých džemových variantách s jablky, bezem či meruňkami.  V tomto barevném světě dýní zjistíte, že dýňová semínka se nemusí pražit jen se solí a kořením, ale i s cukrem a skořicí či čokoládou, a lze je použít do mnoha variací dezertů. Ochutnáte-li dýňový krémový likér či dýňový olej, dejte si pozor, aby ve vás nevybudovali závislost – přestože sama paní Wurzerová říká, že olej buď někomu velice chutná, nebo naopak opravdu nechutná, určitě stojí za zkoušku.

Image

Veškeré produkty jsou na farmě nejen k zakoupení, ale můžete je předem samozřejmě i ochutnat – nicméně ačkoliv se to může zdát přehnané, snad ze všech produktů čiší kvalita a plná chuť. Nemůžete se příliš splést.

Možná se jedná o ojedinělý případ farmy, která má pěkně zvládnuté nejen pěstování a výrobu produktů, ale i prezentaci a marketing, možná je to v Rakousku běžné. Nicméně určitě se mohou čeští drobní zemědělci a výrobci z tohoto příkladu poučit a věnovat se nejen tomu, co jim jde nejlépe, tedy pěstování či výrobě, ale vynaložit úsilí na marketing a propagaci své značky.

Zdroj a foto: Aja Voráčková, Slow Food Brno

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,