Estonsko: zatím nevyužitý potenciál

Ekologické hospodaření nabývá v Estonska stále většího významu. V nejsevernějším ze tří baltských států je ekologicky obděláváno zhruba 8 % zemědělské plochy, což představuje největší podíl ekologických ploch ze všech nových EU států.  

V roce 2006 fungovalo v Estonsku 1 173 ekologických provozů, které hospodařily na 72 390 ha půdy. Zhruba 60 000 ha bylo užíváno jako louky a pastviny, 8 520 ha na pěstování obilí, 240 ha na pěstování brambor a 1 145 ha na bobuloviny a ovocné sady. I přes vysoký podíl pastvin chová jen polovina provozů hospodářská zvířata, hlavně skot a ovce.

Vyrábějí se zejména obilné produkty (např. vločky) a mléčné výrobky (jogurt, sýr). Hlavní exportní potenciál představují mléčná a masná výroba. Tyto výrobky musí být velmi často prodávány konvenčně vzhledem k chybějícím kapacitám pro zpracování a uplatnění na trhu v Estonsku.

Ačkoliv se výroba surovin v posledních letech velmi rozšířila, jsou biopotraviny pro spotřebitele i nadále málo dostupné. Estonský bio trh se nachází teprve na počátku svého rozvoje. Jedním z důvodů je nedostatek domácích zpracovávaných biopotravin. V roce 2004 bylo jen šest aktivních biologických zpracovatelů, kteří se zabývali balením obilných produktů, ovoce a zeleniny, jedny jatka a jeden provoz, který vyráběl olej. Větší bio-provozy se zabývaly mimo jiné zpracováním mléka. V roce 2006 bylo činných již 14 zpracovatelů.

Doposud byli bioprodukty prodávány především přímo ze statku, částečně jsou nyní přímo zásobovány i školy, nemocnice a obchody. Existuje také možnost nabídky zboží prostřednictvím internetu. V Estonsku funguje velmi málo prodejen s přírodní stravou, které disponují velmi nízkým počtem produktů a které se jen velmi těžko etablují. Několik dovážených biopotravin je možné zakoupit v konvenčních supermarketech, avšak neexistují ještě žádné oddělené regály nebo obslužné pulty s bioprodukty.

Podle estonského institutu pro výzkum trhu upřednostňuje 54 % spotřebitelů nákupy biopotravin v supermarketech, 25 % v menších obchodech, 15 % na trhu, 4 % ve skladu a jen 2 % přímo na bio-statku.

Estonští spotřebitelé se o biopotraviny zajímají a hodnotí je jako obzvláště zdravé a prospěšné pro životní prostředí. To značí dobrý předpoklad pro rozvoj trhu s biopotravinami v Estonsku v budoucnu.

Zdroj: EkoConnect

 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Dáváte přednost nákupu biopotravin ve specializovaných prodejnách nebo v supermarketu?
V bioprodejně 21%
V prodejně zdravé výživy 23%
V super nebo hypermarketu 5%
Biopotraviny nekupuji 49%

 Kalendář akcí

lft 2017 rgt
lft prosinec rgt
Po Út St Čt So Ne
48         1 2 3
49 4 5 6 7 8 9 10
50 11 12 13 14 15 16 17
51 18 19 20 21 22 23 24
52 25 26 27 28 29 30 31
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,
Karolina: Skvělý nápad, jak zabránit klíčení a to bez použití chemie!...
Ekologická revoluce ve skladování brambor,
Vlastimil: Chci objednat husu asi 4-5 kg na Svatého Martina. Jak ji mohu objednat?...
Je libo domácí svatomartinskou husu nebo kachnu?,
Roman: druhým rokem dělám právě prevenci ohledně varroa. A to tím že vždy...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Monika: Dobrý den,krásně jste to shrnul,sepsal.Ani nevím kdy jsem prvně vyprala...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
David: Dobrý den přátelé, chtěl bych poprosit VÁS Odpovědět na několik...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
marie: Mám k tomuto dotaz:jsem na biofarmě v horách,v zimě krmeny krávy pouze...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
jana: Pokud tam není napsáno co ta značka znamená, dá se to dohledat na webu....
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,