Ekologicky chované krávy produkují „zdravější mléko“
Podle právě zveřejněné studie britské univerzity v Newcastlu je mléko od ekologicky chovaných krav krmených čerstvou trávou lepší pro lidské zdraví.
Biomléko totiž obsahovalo více zdraví prospěšných mastných kyselin jako omega-3 a konjugovaných linolových kyselin, známých jako CLA9, než mléko produkované na intenzivních konvenčních farmách. Během letních měsíců, kdy byly krávy paseny na loukách, se rozdíly ještě zvýšily a množství CLA9 bylo u biomléka až o 60 % vyšší.
Gillian Butler, vedoucí týmů vědců, k výsledkům výzkumu řekla: „Náš výzkum se nezabýval vlivem biomléka na lidské zdraví, ale řekla bych, že vzhledem k tomu, co víme o výhodách těchto mastných kyselin, biomléko by mělo být pro naše zdraví lepší. Mastné kyseliny jsou schopny pomáhat v boji s rakovinou, koronárními nemocemi srdce a cukrovkou II typu."
Pozitivní vliv pastvy na kvalitu výsledného produkty byl již dříve potvrzen jinými studiemi nejen na mléce, ale také na mase.
Zdroj: The Times
Čtvrtek, 5. červen 2008