Ekologické zemědělství může nakrmit celý svět

Podle výzkumných pracovníků Michiganské univerzity může ekologické zemědělství vyprodukovat až třikrát tolik potravin než běžné zemědělství na stejné ploše.  

Autoři výzkumu také tvrdí, že stejné či větší úrody lze dosáhnout za použití existujících ekologických hnojiv bez nutnosti navyšování obdělávané plochy. Jejich článek „ Ekologické zemědělství a celosvětové zásobování potravinami" byl publikován v Renewable Agriculture and Food Systems (2007) 22: 86 - 108, vydávaným Cambridge University Press.

Podle nejnovějších zjištění, která vyvracejí dlouholetá tvrzení, že postupy ekologického zemědělství nemohou vyprodukovat tolik potravin, aby jimi zásobily celou planetu, může ekologické zemědělství vyprodukovat na jednotlivých farmách v rozvojových zemích až třikrát tolik potravin než běžné zemědělství na stejné ploše.

Výzkumní pracovníci z Michiganské univerzity zjistili, že v rozvinutých zemích jsou produkce běžného a ekologického zemědělství téměř totožné. Ivette Perfect, která přednáší Přírodní zdroje a životní prostředí na Michiganské univerzitě a jedna z hlavních osobností výzkumného týmu, říká, že by produkce potravin v rozvojových zemích mohla za použití metod ekologického zemědělství narůst dvakrát až třikrát. Spoluautorkou článku je spolu s několika současnými a bývalými vysokoškoláky z Michiganské univerzity Catherine Badgley, výzkumná pracovnice působící v Muzeu paleontologie. „Doufám, že budu moci konečně vyvrátit domněnku, že ekologické zemědělství nemůže vyprodukovat dostatek potravin," říká Ivette Perfect.

Stejné či větší úrody lze dle průzkumu dosáhnout za použití existujících ekologických hnojiv bez nutnosti navyšování obdělávané plochy.

„Byli jsme překvapeni kolik potravin může ekologický farmář vypěstovat," říká Ivette Perfect. Výzkumní pracovníci začali sbírat údaje z publikované literatury, aby prozkoumali dvě hlavní námitky proti ekologickému zemědělství: nízké produkci a nedostatku organicky přijatelných zdrojů dusíku.

Podle autorů však výzkum tyto jejich klíčové argumenty vyvrací a naopak potvrzuje, že ekologické zemědělství je i přes více než dostatečnou produkci potravin méně škodlivé vůči životnímu prostředí. To je dobrá zpráva zejména pro rozvojové země, které si musí vystačit s vlastní produkcí, protože import si nemohou dovolit. Perfectová tvrdí, že pokud rozvojové země přejdou na ekologické zemědělství, mohou produkci výrazně zvýšit.

Přestože se to může zdát v rozporu s intuicí, dává to smysl. V rozvojových zemích zemědělci často nemají přístup k drahým hnojivům a pesticidům, které k vysoké produkci používají zemědělci ve vyspělých zemích.

Po porovnání produkcí ekologického a běžného zemědělství se výzkumní pracovníci zaměřili na dostupnost dusíku. Za tímto účelem vynásobili současnou zemědělsky obdělávanou plochu průměrným množství dusíku dostupného pro produkci sklizně, za předpokladu, že by se takzvané „zelené hnojivo" zasadilo mezi vegetačními obdobími. Zelené hnojivo je krycí plodina zaoraná do půdy, která zlepšuje kvalitu půdy. Zjistili, že pěstování této plodiny mezi vegetačními obdobími zajistilo dostatečně velké množství dusíku, aby nahradilo syntetická hnojiva.

Podle Ivette Perfect je ekologické zemědělství důležité, protože běžné zemědělství škodí životnímu prostředí tím, že se soustředí na vysoce výnosné plodiny, mechanizovanou orbu, syntetická hnojiva a pesticidy. Například hnojiva vypouštěná v běžném zemědělství se největší měrou podílejí na tvorbě mrtvých zón, což jsou oblasti s nízkým obsahem kyslíku, ve kterých mořští živočichové nemohou přežít. Zastánci ekologického zemědělství rovněž argumentují, že běžné zemědělství má na svědomí erozi půdy, vypouštění plynů způsobujících skleníkový efekt, zvýšenou odolnost škůdců a nízkou biologickou rozmanitost.

Ve své analýze výzkumníci označují termín ekologické zemědělství jako praktiky, které „lze označit jako udržitelné či ekologické, využívající nesyntetických procesů koloběhu dusíku, které vůbec nebo velmi zřídka používají syntetických pesticidů a udržují nebo obnovují kvalitu půdy.

Podle Ivette Perfect je představa, že lidé budou hladovět, pokud zemědělství přejde na ekologické, směšná. „Vliv nadnárodních korporací obchodujících s chemikáliemi, pesticidy a hnojivy na dosavadní zemědělský výzkum způsobil, že veřejnost byla přesvědčována o nutnosti chemických vstupů pro produkci potravin."

 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Ve kterém maloobchodním řetězci nejčastěji nakupujete biopotraviny?

 Kalendář akcí

lft 2017 rgt
lft červen rgt
Po Út St Čt So Ne
22       1 2 3 4
23 5 6 7 8 9 10 11
24 12 13 14 15 16 17 18
25 19 20 21 22 23 24 25
26 26 27 28 29 30    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

David: Dobrý den přátelé, chtěl bych poprosit VÁS Odpovědět na několik...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
marie: Mám k tomuto dotaz:jsem na biofarmě v horách,v zimě krmeny krávy pouze...
Jak výživa zvířat ovlivní chuť a kvalitu produktu?,
jana: Pokud tam není napsáno co ta značka znamená, dá se to dohledat na webu....
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Lenka: Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vyplnění mého dotazníku k...
Jak vybíráte zdravou výživu a bioprodukty,
Lenka: Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o vyplnění mého dotazníku k...
Jak vybíráte zdravou výživu a bioprodukty,
Eurona: Dobrý den, obracím se na vás s dotazem v čem perete oblečení? já...
Biotrička s potiskem živočichů,
Eurona: Ty jo oblečení vyrobené z plísně? Tak to slyším poprvé, ale je to...
AMWA Organic přináší kolekci bio froté do koupelny,
Eurona: Super ekologické výrobky jsou na Eurona by Cerny. Mám tam osvědčených...
British Journal of Nutrition: Prokázány jasné rozdíly mezi konvenční a bio produkcí mléka a masa,