Ekologické vinohradnictví v ČR na vzestupu

vinice_postory_v120.jpg Ekologické vinohradnictví v České republice zaznamenalo obrovský nárůst ploch z původních 17 ha v roce 2000 na současných téměř 960 ha. S podílem 5 % vinic v režimu EZ se řadíme do první desítky zemí EU.   

Svou kvalitou a intenzitou produkce je české ekologické vinohradnictví srovnatelné se sousedními vyspělými státy, jako je Německo a Rakousko. Přestože je péče o vinice v systému ekologického zemědělství (EZ) podstatně náročnější, stále více pěstitelů spatřuje v přechodu k němu svoji konkurenční výhodu.

V České republice je dnes ekologicky obhospodařováno 960 ha vinic, což představuje zhruba 5 % celkové výměry vinic v ČR. Aktuálně je registrováno 111 farem s certifikovanými vinohrady (z toho 90 farem má vinice již plně v režimu EZ) a 74 výrobců biovína. Z celkového počtu výrobců biovína je 56 současně registrováno v kategorii zemědělec a provádí zpracování hroznů přímo v místě produkce, tedy 75 % - tři čtvrtiny registrovaných výrobců jsou faremní zpracovatelé.

Ekologické vinice se nachází zejména v Jihomoravském kraji (880 ha a 92 % jejich výměry), necelých 60 ha najdeme ve Středočeském kraji, 20 ha v Ústeckém kraji a mezi 0,3 až 2 ha se pak nachází v krajích Královéhradeckém a hlavním městě Praha.

vinice_Svat___foto7__Bio_vina__stv___V__no_Marcin____k_Mikulov.jpgBoom biovinic v ČR

Za rozmachem stojí několik faktorů, mezi něž patří optimální nastavení podpor, vyšší dotace na plochu (900 eur na hektar vinic v období konverze = přechodu na ekologické zemědělství a 845 eur na hektar vinic již v režimu ekologického zemědělství) a bodové zvýhodnění ekologických vinařů při žádostech o čerpání podpor na modernizaci sklepních technologií. Rozhodujícím faktorem je však existence funkční technologie ochrany vinic v režimu ekologického vinohradnictví – přístup k novým technologiím a fungující profesionální poradenství. Jinými slovy, na rozdíl od 90. let dnes ekologicky hospodařící vinaři neriskují ztrátu úrody zničením hroznů houbovými chorobami; na kvalitnější úrovni je také poradenství. Rozvoj biovinic v posledních letech nicméně poněkud přibrzdil, což je způsobeno zejména zpřísněním dotačních podmínek. Od roku 2015 totiž není možné hospodařit souběžně v ekologickém a konvenčním či integrovaném režimu. Všechny půdní bloky žadatele o dotaci na ekologické zemědělství zařazené v LPIS tedy musí být vedeny v režimu EZ nebo přechodu na EZ.

S nárůstem počtu farem stoupá také produkce ekologicky vypěstovaných hroznů (s výjimkou roku 2017). V roce 2018 bylo na ekofarmách vyprodukováno 3,6 tis. tun hroznů (tj. 4% podíl na celkové produkci ČR) při hektarovém výnosu 4,35 tun, což představuje 67 % konvenčního výnosu (6,51 t/ha dle ČSÚ). Z dlouhodobého vývoje lze vypozorovat, že v EZ jsou výnosy nižší v průměru o 20–30 %.

Ekologickému vinohradnictví se věnují převážně větší podniky

V ekologickém vinohradnictví jsou zastoupeny větší podniky. Jen zhruba 14 % farem drží vinice do 1 ha a tyto tvoří necelé 1 % výměry vinic v EZ. Okolo 44 % pěstitelů má vinice v rozmezí 1 až 5 ha zabírající 13 % ploch biovinic ČR. Většinu ploch, 86 %, tvoří v EZ vinice nad 5 ha a jejich pěstitelé představují cca 40 % vinařů registrovaných v EZ.

Produkce zůstává na domácím trhu

Z šetření ÚZEI o způsobech uplatnění bioprodukce z ekofarem vyplývá, že biohrozny jsou zpracovávány výhradně na domácím trhu, přičemž 60 % produkce je zpracováno většinou přímo pěstiteli a 40 % suroviny je dále obchodováno. Hrozny jsou jednou z mála komodit ekologického zemědělství, která je zatím plně využita na domácím trhu.

Naopak za hranice ČR dnes putuje zhruba 40 % obilí, většina kořenové zeleniny, významná část brambor, jablek a hrušek, dále třetina mléka a hovězího masa a většina zástavu (tj. mladých telat). Pozitivem je, že většina této produkce je prodávána v biokvalitě a s cenovou prémií. Hrozny z ekologické produkce se však i zde vymykají a větší podíl kvalitní suroviny je prodáván bez certifikátu a končí zpracován spolu s vínem konvenčním.

BIO_VINA__STV___V__NO_MARCIN____K_MIKULOV_445.jpgPříčinou tohoto nepříznivého trendu (vinař neoznačí finální víno logem BIO, ačkoliv je certifikován, případně zařadí vinice do systému ekologického zemědělství bez toho, že by zažádal o certifikaci finálního zpracování hroznů) je zejména malý zájem tuzemských spotřebitelů o vína v bio kvalitě a jejich nedostatečné povědomí o rozdílech mezi ekologickým a konvenčním způsobem hospodaření.

Zdroj: PRO-BIO LIGA

Foto: Víno Marcinčák

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?
Biovejce ("0") 31%
Z volného výběhu ("1") 38%
Z hal na podestýlce ("2") 16%
Z klecových chovů ("3") 3%
Je mi to jedno 10%

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft listopad rgt
Po Út St Čt So Ne
44         1 2 3
45 4 5 6 7 8 9 10
46 11 12 13 14 15 16 17
47 18 19 20 21 22 23 24
48 25 26 27 28 29 30  
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Tomáš Zeman: Schválně jsem si na ten jejich test pustil. Něco tak stupidního se jen...
Rohlik.cz umí spočítat úsporu času, kilometrů nebo emisí,
Šárka: Paráda, však to ty zplanýrovaný stráně, kde byly monolitické kultury...
Česko #sazibudoucnost. Co člověk – to strom do 5 let,
dyyl: Velmi dobré informace! --- gastromania.cz/chladici-a-mrazici-technika.html
V centru Prahy otevřel obchod Minimum Waste,
dyyl: Mám zájem!
Bělokarpatský biojarmark opět na Ozvěnách Horňácka,
Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,