Ekologické farmy nejsou dosud dioxinovým skandálem postiženy

slepice_na_pastve_s_kravama.jpg V Německu probíhající skandál s dioxinem kontaminovaným krmivem pro zvířata se zatím nedotkl žádné ekologické farmy. Riziko kontaminace u biovajec a biomasa je minimální.  

Mluvčí německého spolkového úřadu pro ochranu spotřebitelů v pondělí řekl, že značka „BIO“ neposkytuje sama o sobě ochranu, jelikož ne všechny osoby zapojené do distribuce kontaminovaných krmiv jsou známy. Nicméně se předpokládá, že ekologičtí chovatelé nejsou tentokrát skandálem dotčeni - na rozdíl od poslední události s dioxinem v dubnu 2010. Ačkoli dle nařízení ES je možné do konce roku krmit ekologicky chovanou drůbež a prasata do pěti procent konvenčními krmivy, všechny německé svazy ekologických zemědělců takovou praxi ve svých směrnicích zakazují.

Povolený pětiprocentní limit, platný do konce roku 2011 pro ekologické chovatele v EU, sice umožňuje doplnit ekologické krmivo konvenčními tuky, ty mohou být nicméně lisovány jen mechanicky, nikoli extrahovány rozpouštědly, jak je tomu běžné v konvenční praxi. Německé sdružení ekologických chovatelů nosnic Biohennen AG výslovně uvedlo, že produkty jejich členů nejsou do skandálu nijak zapojeni. Ani žádná další ekologické farmy zatím nebyly uzavřeny a nejsou v podezření.

Ekologičtí chovatelé drůbeže a vepřů (monogastři) mohou používat jen krmiva, pocházející z vlastní nebo cizí ekologické produkce. Kontaminace biovajec a biomasa je tedy na ekologických farmách minimalizována. Nicméně je tento skandál dalším příspěvkem do diskuze o tom, zda po roce 2011 má být prodloužena výjimka 5 procent konvenčního krmiva pro monogastry. Jak vidno, čím méně rizikových krmiv z konvence, tím lépe...

Potravinářská komora ČR v tomto kontextu zdůrazňuje kvalitu a, bezpečnost českých potravin, protože jsou na ně kladeny často daleko vyšší bezpečnostní nároky než v jiných evropských zemích, díky zachování řady přísnějších norem z dob před vstupem do Unie. Navíc potravinářské provozy v ČR jsou pod pečlivou kontrolou našich dozorových orgánů. Bezpečnost českých potravin ostatně potvrzuje další fakt, že Českou republiku nepostihla žádná z potravinových afér jako řadu ostatních států EU (dioxiny v irském hovězím mase, dioxiny v kuřatech v Belgii, salmonela v polském kuřecím mase apod.).

Podle posledních informací bylo v Německu vyrobeno až tři tisíce tun krmného tuku, kontaminovaného dioxinem. Počet uzavřených farem v Německu již přesáhl 4 700. Na vině je firma Harles & Jentzsch, výrobce konvenčních krmiv ze Šlesvicko-Holštýnska.. Kontaminované krmivo obsahovalo rostlinné oleje, vytvořené jako vedlejší produkt při výrobě bioetanolu. Firma již přiznala, že jejich postup byl „lehkomyslný“.

Dioxiny, všudypřítomná hrozba*

Dioxiny jsou uměle vyrobené a  prakticky nezničitelné látky, jejichž koncentrace v přírodě stále narůstá. Jsou přítomny v potravinách, které denně konzumujeme, ve vodě, kterou pijeme i ve vzduchu, který dýcháme. Jsou obsaženy i v mateřském mléce.

Co jsou dioxiny?

Dioxiny je obecný název pro skupinu uměle vyrobených chemických sloučenin, odvozených od dibenzodioxinu nebo dibenzofuranu. Pod označením dioxiny se tak skrývá celkem 210 různých chemických látek. Některé z nich se vyznačují tak vysokou toxicitou, že je můžeme považovat za nejjedovatější látky, které až dosud člověk vyrobil.

O dioxinech říkáme, že to jsou „perzistentní organické polutanty (POP)“. To znamená, že jsou nezničitelné, nepodléhají rozkladu, nejsou téměř rozpustné ve vodě a v důsledku těchto svých vlastností se hromadí v životním prostředí. Jejich přítomnost v životním prostředí je vzhledem k vysoké toxicitě některých představitelů této skupiny látek považována za významný ekologický problém. Jejich nálezy v různých složkách životního prostředí a především v potravinách se tak dostávají opakovaně do celospolečenského zájmu a pronikají na veřejnost.

Úniky dioxinů do životního prostředí ve světě i u nás

Havárií chemických provozů s únikem dioxinů do životního prostředí a skandálů s touto látkou spojených je bezpočet. V roce 1976 došlo k havárii chemičky v italském Sevesu a do ovzduší unikly asi 2 kg dioxinů. V roce 1978 došlo k zamoření předměstí St. Louis, když firma opravující silnici použila motorový olej smíšený s průmyslovým odpadem z továrny vyrábějící Agent Orange.

Skandály s dioxiny se nevyhnuly ani České republice a jsou spojeny zejména s chemickým závodem Spolana Neratovice. V letech 1965 až 1968 se zde vyráběl chlorovaný herbicid 2,4,5 - T, které tehdejší režim dodával prostřednictvím obchodních firem do Vietnamu. Tam z něj americká armáda míchala zmíněnou směs Agent Orange. Při výrobě tohoto herbicidu vznikalo obrovské množství dioxinů a bývalé výrobní haly Spolany se staly jedním z nejzamořenějších míst na zeměkouli.

Dioxiny se veřejnosti znovu připomněly jako nebezpečný jed v roce 2004, když byla tato látka patrně použita k otrávení ukrajinského prezidentského kandidáta Viktora Juščenka. Jeho tvář, znetvořená účinkem dioxinů, plnila tehdy stránky světového tisku. S mnohem menší publicitou proběhl další dioxinový skandál v Irsku. Irská vláda musela koncem roku 2008 stáhnout z trhu všechny produkty z vepřového masa domácí výroby kvůli kontaminaci dioxinem. Následné kontroly ukázaly, že irský případ není ojedinělý. Také v dalších zemích EU bylo zjištěno, že maso a další potraviny uváděné na trh obsahují mnohem více dioxinů (až 200krát), než připouštějí velmi přísné hygienické normy.

Koncentrace dioxinů narůstá

Díky tomu, že dioxiny jsou prakticky nezničitelné, jejich koncentrace v přírodě stále narůstá. Potravinovými řetězci, na jejichž konci stojí člověk, nás stále více ohrožují. Jsou přítomny v potravinách, které denně konzumujeme, jsou přítomny ve vodě, kterou pijeme a jsou přítomny ve vzduchu, který dýcháme. Jsou v našem těle. Jsou obsaženy i v mateřském mléce. Zvýšená úroveň dioxinů v mateřském mléce byla zjištěna zejména u matek v Číně, které žijí v blízkosti skládky odpadů, kde se recykluje elektronický odpad.

Zdravotní rizika dioxinů

Ačkoliv vlády některých států prohlašují, že dioxiny neskýtají žádné zdravotní nebezpečí a jejich účinky na zdraví lidí nejsou dosud jednoznačně prokázány, mnozí vědci i ochránci životního prostředí uvádějí celou řadu důsledků zvyšujícího se obsahu dioxinů pro lidské zdraví i pro celou přírodu.

Dioxiny vyvolávají rakovinu, narušují činnost imunitního systému, vyvolávají poruchy vývoje, narušují činnost nervového systému, vyvolávají různé abnormality při nitroděložním vývoji, snižují schopnost rozmnožování, ovlivňují produkci hormonů, a to vše již ve velmi nízkých koncentracích.

Můžeme očekávat, že mnohé z jejich dlouhodobého působení se projeví u příštích generací.

Zdroj: Biohandel-online.de, Tisková zpráva PK ČR, *text vyjde v časopise Meduňka, únor 2011: autoři Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. a Prof. RNDr. Anna Strunecká, DrSc.

 

 

Hodnocení 






Hodnoťte známkou jako ve škole.
Výborný = 1

Pokud chcete diskutovat, musíte být registrován a přihlášen

Přihlášení
Uživatel:
Heslo:
Nejste registrovanými uživateli? Zaregistrujte se nyní a využívejte všech výhod Bio-info. Pro odběr zpravodaje, hodnocení článků, diskutování ve fóru a další funkce je vyžadovaná registrace.
 

ZPRAVODAJ

BIOINFO.pngPravidelné zasílání nejnovějších zpráv přímo do vaší e-mailové schránky. Zpravodaj Bio-info - neunikne vám nic zajímavého. Objednejte zdarma ještě dnes.

button_objednat.png

 

Anketa

Jaká kupujete vejce?

 Kalendář akcí

lft 2019 rgt
lft květen rgt
Po Út St Čt So Ne
18     1 2 3 4 5
19 6 7 8 9 10 11 12
20 13 14 15 16 17 18 19
21 20 21 22 23 24 25 26
22 27 28 29 30 31    
 
Přidat akci

Poslední příspěvky

Miloš: Vzali v úvahu i ekologickou zátěž při výrobě a používání...
Nová studie: ekologické zemědělství chrání klima,
Eliska: Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, o které město (pozice manažera...
Společnost Country Life přijme manažera e-shopu,
Daniela: Dobrý deň, som študentkou Vysokej školy ekonomickej v Praze a píšem...
Heřmaňák: první částečně bezobalový farmářský trh v Česku oslavil rok,
patricie: skvělá akce, všem doporučuji několik let ... jen: JE TENTO TÝDEN (ne...
Netradiční filmový festival o jídle Země na talíři již příští týden,
Jana: Dobrý den jsem tu nová, chci se zepta máte někdo zkušenost se značkou...
O eko praní trochu jinak – aneb prát eko je někdy fuška,
Šárka: Gratulace Karlovi Kalnému za jeho steaky z anguse...potvrzuji,že jsou...
Známe vítěze soutěže Česká biopotravina roku 2018,
nina: Dobrý den. Thymovar je opravdu skvely+ se chci zeptat na nejakou prevenci...
Šance pro včely. Konec syntetickým akaricidům ve včelaření!,
Martina24: Toto sú zaujímavé postrehy...
Studie: ekologické hospodaření snižuje vliv zemědělství na klimatické změny,